Celijakija: Jelovnik, recepti, što jesti, a što izbjegavati
Celijakija i intolerancija, odnosno osjetljivost na gluten stanja su koja ljudi često miješaju jedno s drugim ili pretpostavljaju da su isti pojmovi. Naime, postoje alergije, a postoji i celijakija, autoimuna bolest u kojoj tijelo razvija antitijela na gluten, što šteti sluznici crijeva. Za razliku od alergije na pšenicu, celijakija zahtijeva doživotno pridržavanje stroge dijete bez glutena. U slučaju dijagnostike celijakije, mnogima predstavlja opterećenje činjenica da potpuno moraju promijeniti svoj način života kako bi kontrolirali svoju bolest. Prehrana je prvi izazovan korak, stoga vam u nastavku donosimo sve o dopuštenim i zabranjenim namirnicama, kao i primjerima jelovnika.
Hrana koju treba izbjegavati
Na prvom su mjestu žitarice koje sadrže gluten. One uključuju:
- Pšenica
- Raž
- Ječam
- Kus-kus
- Faro
- Kamut
U ovu skupinu hrane uključeni su i proizvodi od navedenih namirnica, prerađeni, pekarski proizvodi, ali i grickalice i slatkiši. Imajte na umu da je zob prirodno bez glutena, ali može biti kontaminiran glutenom tijekom obrade. Većina kruha i krekera sadrži gluten, a najsigurniji način da budete sigurni da nećete pojesti nešto što ne biste smjeli, je da provjerite sastav te koji su sastojci korišteni. Ako imate intoleranciju na gluten, izbjegavajte i tortilje od brašna, kruh od krumpira, cjelovitog pšeničnog zrna i raženi kruh.
Iako se začini čine malo vjerojatnim izvorima glutena, mnogi popularni ga ipak sadrže. To uključuje umak od soje, razne umake za roštilj, preljeve za salatu, mješavine zažina i kečap. Kao alternativu, možete napraviti vlastite začine od sastojaka bez glutena ili kupiti one koji su certificirani bez glutena. Potrebno je izbjegavati tjesteninu na bazi pšenice, određena pića, poput pive, hladnih unaprijed pripremljenih napitaka od kave i čokoladnih mlijeka. Gluten mogu sadržavati i određene zamjene za meso, hrenovke, prerađeni sirevi, konzervirane juhe, određeni sladoledi, pomfrit i ostala pržena hrana, kao i aromatizirani tofu.
Hrana koju obavezno treba uključiti
Iako se možda čini da vam je većina hrane zabranjena, mnoge ukusne i zdrave namirnice prirodno dolaze bez glutena. Osim toga, kvalitetan kruh, tjestenina i krekeri bez glutena dostupni su u većini trgovima mješovitom robom.
- Voće i povrće
- Mahunarke - grašak, crvena leća, slanutak, crni grah, pinto grah
- Orašasti plodovi i sjemenke - sjemenke bundeve i suncokreta, bademi, indijski oraščići, lješnjaci, orasi, pistacije
- Zdrave masti i ulja - maslinovo ulje, ulje avokada
- Određeni začini - jabučni ocat, svježe začinsko bilje poput bosiljka i ružmarina, humus, senf
- Žitarice i proizvodi od žitarica bez glutena - kvinoja, heljda, proso, zob, kukuruz, riža
- Životinjske bjelančevine - jaja, meso, riba, perad
Pridržavanje dijete bez glutena je proces učenja, ne samo za vas, već i za vašu obitelj i prijatelje. Mogu se dogoditi pogreške, osobito ako ste tek nedavno dobili dijagnozu. Ako imate celijakiju i greškom pojedete gluten, obično ćete dobiti simptome nekoliko sati nakon što ste ga pojeli, a simptomi mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Učinci se razlikuju od osobe do osobe i ovise o tome koliko ste glutena pojeli, koliko ste osjetljivi i koliko ste dugo na bezglutenskoj dijeti.
Najbolji dodaci prehrani za osobe s celijakijom
Ako ste prepoznali nedostatak hranjivih tvari, liječnik vam može savjetovati da uzmete jedan ili više sljedećih dodataka prehrani. Imajte na umu da nakon što vratite te razine hranjivih tvari i vaša crijeva zacijele, vjerojatno više nećete trebati uzimati taj specifični vitamin ili mineral. Nemojte uzimati suplemente osim ako vam to ne preporuči liječnik ili registrirani dijetetičar.
- Željezo
- Vitamin D
- Kalcij
- Cink
Primjer jednodnevnog jelovnika
Doručak:
- omlet od bjelanjaka
- šaka špinata
- 2 rajčice
- 20 g malomasnog sira + kriška tosta (paziti da nije od pšeničnog brašna)
- naranča
Međuobrok:
- krekeri
- malo zrnatog sira
Ručak:
- 200 g purećih prsa
- 2 kuhana krumpira
- 150 g brokule
- 1 naranča
Međubrok:
- 2 dcl smoothieja (jogurt, banana, jagode)
Večera:
- 150 g odreska od tune
- 2 rajčice
- 2 šake špinata
- bosiljak
- parmezan
- 100-150 g zelenog lisnatog povrća
Jednostavni recepti za celijakiju
Pečena punjena paprika
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 g šampinjona
- 100 g tikvica
- 400 g mljevene piletine ili puretine
- 1 žlica narezanog bosiljka
- 8 paprika
- Cheddar sir
- Vrhnje
Priprema:
Zagrijte pećnicu. Paprikama odrežite vrh, odstranite koštice, operite i posušite. S odrezanih vrhova paprika odstranite peteljke, a meso paprika narežite na kockice. Na maslinovom ulju popecite sitno nasjeckane šampinjone i tikvice dok tekućina ne ispari. U zdjelu stavite meso, ohlađene šampinjone, tikvice i bosiljak. Smjesu ulijte u paprike i pospite sirom. Pecite 20 minuta, pa izvadite paprike i prelijte ih vrhnjem. Još 10-ak minuta ih pecite.
Bezglutenska pizza
Sastojci:
- 200 g bezglutenskog brašna za kruh
- 1 čajna žličica suhog kvasca
- pola čajne žličice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer)
- 1 jušna žlica ulja (maslinovo, kokosovo itd.)
- 200 g mlake vode
- sol
- dodatci za pizzu po želji (šampinjoni, sir, rajčice, masline...)
Priprema:
Spojite suhe sastojke, dodajte vodu i pomiješajte prvo kuhačom, a onda električnim mikserom ne duže od 4 minute. Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže pola sata na toplom mjestu. Premijesite kratko tijesto mikserom i zagladite. Pustite da odstoji u hladnjaku nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 200°C. Kalup obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto, prebacite u kalup i pustite da pokriveno krpom odstoji još 20 minuta. Ddodajte sastojke prema želji i pecite oko 20 minuta.
Vezani sadržaj:
- Kako izbaciti gluten iz prehrane?
- Otkrijte 5 mitova o glutenu u koje svi vjerujemo!
- 8 najčešćih bolova u trbuhu: kako prepoznati uzrok
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345