Zbog ovih razloga odreći ćete se čokolade na 30 dana
Već stoljećima omiljena poslastica za mnoge, čokolada, prisutna je u najfinijim receptima, a svakim se danom stvara i sve više proizvoda napravljenih od tog čuvenog zrna kakaa, koje možemo pronaći na policama trgovina.
Osim svog okusa, dokazane su i neke prednosti čokolade, no važno je napomenuti kako to vrijedi isključivo za tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa. Ako ste ljubitelj čokoladnih slastica, zasigurno niste jedini. Prema jednom istraživanju, Amerikanci u prosjeku pojedu oko 9,5 kilograma čokolada godišnje, čime se nalaze na 9. mjestu među deset najvećih svjetskih potrošača čokolade, prenosi Eat This, Not That.
Bez obzira na to što je jako slatka, dobrobiti njezinog odricanja mogle bi biti još slađe. Njezine varijacije, naime, mogu imati negativne učinke na zdravlje. Mliječna i bijela čokolada pune su masti i dodanog šećera, stoga je najbolje birati onu sa 70% kakaovca ili više.
Važno je napomenuti kako ne treba pretjerivati čak ni s konzumacijom tamne čokolade. Ako osjećate da počinje imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, mogli biste razmisliti o odricanju. Stručnjaci preporučuju da ju izostavite iz svoje prehrane na 30 dana, čime biste mogli poboljšati vaše zdravlje na sedam različitih načina.
1. Manje promjena raspoloženja
Odricanjem čokolade, izbacujemo i šećer. Tada se, prema američkom nutricionistu Jayu Cowinu, rješavamo jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti.
2. Niži rizik od kardiovaskularnih bolesti
U jednoj studiji iz 2014. godine otkriveno je da postoji izravna korelacija između većeg unosa dodanog šećera i povećanog rizika od smrtnosti povezanih s kardiovaskularnim bolestima. Zamjenom navike konzumiranja čokolade zdravijim alternativama, poput voća i orašastih plodova, možete smanjiti rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.
3. Bolji san
Ako konzumirate čokoladu navečer, posebno prije spavanja, mogli biste imati poteškoće sa spavanjem. To je zato što čokolada sadrži kofein koji nas drži dulje budnima. Kofein je kao i sve dobar u umjerenim količinama, ali ako ste jedan od onih koji ujutro konzumiraju kavu, čokolada poslijepodne ili navečer može vam poremetiti san. Osim toga, dokazano je da pridonosi tjeskobi.
4. Manje žgaravice
Ova slatka poslastica često odgovorna za dobro raspoloženje kod mnogih izaziva refluks kiseline. Iako se uz ovaj zdravstveni problem veže hrana poput rajčice, alkohola i pržene hrane, čokolada također može biti jedan od krivaca. „Čokolada je kisela hrana i može izazvati ili pogoršati simptome žgaravice ili refluksa kiseline“, rekla je dijetetičarka Danielle McAvoy.
5. Možda ćete izgubiti na težini
Izbacivanje čokolade iz vaše prehrane, čak i na razdoblje od samo mjesec dana, može pomoći u smanjenju unosa kalorija, što će dovesti do gubitka težine. "S obzirom na to da su dodani šećeri često skriveni u hrani i pićima, a posebice u čokoladi, može biti teško pratiti koliko šećera jedete svaki dan", rekao je nutricionist.
6. Manji rizik od nealkoholne masne bolesti jetre
Prema istraživanju iz 2018. godine, utvrđeno je da prehrana bogata šećerom može dovesti do većeg rizika od razvoja bolesti nemasne jetre. Smanjenjem unosa čokolade možete pomoći u smanjenju rizika od ove bolesti, a istovremeno možete smanjiti rizik od dijabetesa i pretilosti.
7. Povećana emocionalna svijest
Izbjegavanjem čokolade na mjesec dana možete razviti povećanu emocionalnu svjesnost koja može pomoći u poboljšanju svjesne prehrane.
Vezani sadržaj:
- Emocionalno prejedanje: kako ga prepoznati i spriječiti
- Hrana koja smanjuje apetit: 10 namirnica koje će vas zasititi u trenu
- Hrana prema horoskopu: koje namirnice su idealne za vaš znak, a koje trebate izbjegavati?
- 6 opasnosti u hrani zbog kojih možete imati ozbiljne zdravstvene probleme
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345