Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu povećati rizik od raka debelog crijeva

Posljednjih godina bilježi se porast slučajeva raka debelog crijeva među djecom, tinejdžerima i mladim odraslim osobama.
Kako bi istražili utjecaj crijevne mikrobiote i prehrane na razvoj ove bolesti, znanstvenici su analizirali različite prehrambene režime i vrste bakterija. U sklopu istraživanja kombinirali su tri različite prehrane s tri bakterijska soja kako bi utvrdili njihov mogući učinak na crijeva.
Rezultati su pokazali da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i vlakana, u kombinaciji s određenim sojem bakterije Escherichia coli, može potaknuti rast polipa u debelom crijevu, što povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva.
Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput keto dijete, postale su sve popularnije, no mnogi stručnjaci upozoravaju na moguće negativne posljedice ovako restriktivne prehrane na zdravlje.
Kako prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata utječe na bakterije povezane s rakom debelog crijeva?
U jednom istraživanju, znanstvenici su napravili eksperiment s miševima kako bi istražili na koji način prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može utjecati na bakterije povezane s rakom debelog crijeva.
Koristeći miševe, testirali su tri prehrambena režima – s niskim udjelom ugljikohidrata, standardnu i zapadnjačku prehranu – u kombinaciji s različitim bakterijskim sojevima.
Rezultati su pokazali da određeni soj bakterije Escherichia coli negativno reagira na prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata, što dovodi do povećanja polipa, od kojih neki mogu prerasti u rak debelog crijeva.
Kako određene bakterije mogu dovesti do raka?
U Europi je rak debelog crijeva jedan od najčešćih malignih tumora dok muškarci imaju 60% veći rizik od razvoja ove vrste raka u odnosu na žene. Također, ova vrsta raka ostaje drugi vodeći uzrok smrti od raka u EU. Projekcije upozoravaju na porast incidencije, posebno u mlađim generacijama, što se povezuje s promjenama u prehrani i sve češćom pretilošću.
Ne postoji način za sprječavanje raka debelog crijeva, ali postoje koraci koji mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti:
- prestanak pušenja
- ograničavanje unosa alkohola
- prehrana bogata povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama
- smanjenje konzumacije prerađene hrane i crvenog mesa
Kako bi istražili moguću povezanost prehrambenih navika s razvojem raka debelog crijeva, znanstvenici su proučavali utjecaj različitih vrsta prehrane na specifične bakterije u crijevima.
Istraživanje je obuhvatilo tri bakterijske vrste – Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus i Escherichia coli – koje su korištene za kolonizaciju crijeva miševa. Ove bakterije mogu uzrokovati oštećenje DNK u crijevnim stanicama, bilo izravno proizvodnjom genotoksina ili neizravno poticanjem upalnih procesa.
Eksperiment je proveden na miševima koji su hranjeni trima različitim režimima prehrane: s niskim udjelom ugljikohidrata i vlakana, standardnom prehranom te zapadnjačkom prehranom, koja ima visok udio masti i šećera.
E. coli i prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata povećavaju rizik od raka
Nakon devet tjedana prehrane prema zadanim režimima, a zatim ponovne analize nakon 16 tjedana, znanstvenici su utvrdili da je jedino kombinacija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i prisutnosti E. coli značajno povećala rizik od raka debelog crijeva. Budući da je E. coli prisutna u 60% slučajeva ove bolesti, ovo otkriće je posebno značajno.
Miševi izloženi ovoj kombinaciji razvili su veći broj polipa i tumora te su pokazali znakove oštećenja DNK i upalnih procesa koji povećavaju rizik od raka. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata prorijedila je zaštitni sloj sluzi u crijevima, što je omogućilo štetnom spoju kolibaktinu da ošteti stanice debelog crijeva. Također su zabilježeni znakovi staničnog starenja, što dodatno doprinosi razvoju bolesti.
Sveukupno, ova kombinacija prehrane i bakterija dovela je do ozbiljnih poremećaja crijevne mikrobiote, stvarajući okruženje koje pogoduje nastanku raka debelog crijeva. No, istraživači su otkrili da dodavanje vlakana u prehranu smanjuje stvaranje tumora i pomaže u kontroli upale.
Daljnja istraživanja bit će usmjerena na određivanje najučinkovitijih vrsta vlakana i njihovih zaštitnih učinaka na ljudsko zdravlje, prenosi Medical News Today, portal za medicinske informacije i vijesti.
Koje promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju rizika od raka?
Znanstvenici koji su upoznati sa spomenutim istraživanjem naglašavaju da su potrebna daljnja istraživanja, ali i spominju da neke vrste vlakana mogu pomoći očuvanju zaštitnog soja sluzi u debelom crijevu. Posebno su korisna vlakna kao što su topiva vlakna, poput inulina, pektina i beta-glukana, koji se nalaze u žitaricama, voću i povrću. Ta vlakna fermentiraju crijevne bakterije, pri čemu nastaju kratkolančane masne kiseline (SCFA), poput butirata, koji jača sloj sluzi i podržava zdravlje crijeva.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Zobene pahuljice s tikvicama
20 min12345 -
Recept tjedna
Zobene pahuljice s bananom i maslacem od...
15 min12345 -
Recept mjeseca
Rižoto s tikvicama
40 min12345