Dobre bakterije, dobra probava
Ima oko stotinu trilijuna stanica u ljudskom tijelu. Pomnožite taj broj sa deset i toliko bakterija živi u ili na vašem tijelu.
S obzirom na tako velik broj, jako je važno da obratite pozornost na njihovu prisutnost. Rasprostranjenost propisivanja antibiotika, prekomjerno konzumiranja mesa i procesirane hrane, pretjerivanje s antibakterijskim proizvodima uznemiruje ravnotežu korisnih bakterija.
Crijeva, u kojima se nalazi većina bakterija, čuvaju ljudsko tijelo. Kada se hrana konzumira, bakterije zajedno s raznim biokemijskim procesima izvlače potrebne vitamine i minerale. Korisne bakterije će čak sintetizirati esencijalne vitamine poput vitamina K i B kompleksa.
Bez bakterija koje okružuju crijeva ovi procesi su manje učinkoviti ili još gore, neće funkcionirati uopće. Blagotvorna flora pruža najviše vlage potrebne u probavnom traktu i kada te bakterije nisu prisutne dolazi do zatvora. To će uzrokovati trunjenje u probavnom sustavu koje proizvodi toksine, od kojih se neki apsorbiraju u crijevima.
Antibiotici se propisuju alarmantnom stopom i antibakterijski proizvodi su precijenjeni do točke da samo oštećuju naš imunološki sustav. Ti problemi, zajedno s lošim prehrambenim navikama, su uzrok bolesti, kao što su konstipacija, probavni problemi, netolerancija hrane i Candida (gljivična infekcija). Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti!
Jedite svježu, neprerađenu hranu
Povrće je izvor biljnih vlakana, koja omogućuju da crijeva budu sretna i zdrava, a mnogi su prirodni probiotici koji stimuliraju probavne bakterije.
Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje mliječnih i mesnih proizvoda
Proizvodi životinjskog podrijetla jačaju određene vrste probavnih enzima koji proizvode bakterije, a koji mogu uzrokovati ozbiljne probleme s gušteračom.
Izbjegavajte antibiotike ako je ikako moguće
Većina antibiotika ne može razlikovati dobre bakterije od loših, tako da će ubiti velik dio svih bakterija. Prekomjerno propisivanje antibiotika uzrokuje uništenje bakterija u crijevima, a to pomaže stvaranju rezistentnih bakterija.
Uzimajte dobre probiotike
To će potaći stvaranje dobrih bakterija.
Smanjite konzumiranje šećera
Candida, pretjerano množenje gljivica može se pojaviti bilo izvan ili unutar tijela. Bez adekvatnih korisnih bakterija, Candida brzo uzrokuje probavne probleme i netoleranciju na hranu.
Ne pretjerujte sa sredstvima za dezinfekciju
Oni narušavaju bakterijsku ravnotežu izravno, ako se koriste u prevelikim količinama.
Nemojte pretjerano prati povrće
U količini i raznolikosti, veliki dio bakterija dolazi od drugih ljudi, površina i hrane. Iako zvuči šokantno, jesti povrće ravno iz vrta, zaobilazeći sudoper može poboljšati korisne bakterije.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345