8 vrsta hrane koje često jedemo ujutro, a izazivaju upalne procese u organizmu
Uravnotežen doručak je ključan za cjelokupno zdravlje. Dobar izbor namirnica koje jedete za doručak tijelu može osigurati korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji će vam pomoći da započnete dan na najbolji mogući način. S druge strane, postoje namirnice koje su - iako mogu biti vrlo primamljive - loš izbor te mogu pridonijeti pojavi upale u tijelu.
Upala je prirodan proces u organizmu. Ako se porežete na papir, prst vam najprije postane crven i natečen, a zatim počinje zacjeljivati. To je imunološki odgovor tijela koji kontrolira krvarenje i sprječava pojavu infekcije u posjekotini. Budući da upala ponekad može biti reakcija koja je, zapravo, preteča ozdravljenja, ne želite je spriječiti u svim situacijama. Problem se javlja kada imate veliku, kroničnu upalu. Ova vrsta upale je, za razliku od lokalizirane posjekotine papirom, sustavna i javlja se kontinuirano. Na primjer, reumatoidni artritis je oblik kronične upale u kojem upaljene stanice napadaju zglobna tkiva, što rezultira kroničnom nelagodom i boli.
Kronična upala je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolesti srca pa i moždani udar. Na njih utječu i čimbenici povezani s načinom života, poput prehrane, stresa, spavanja i tjelovježbe. Na primjer, sjedilački način života, kronični stres, nedovoljno sna i konzumacija visoko prerađene prehrane pune zasićenih masti, natrija i dodanog šećera mogu povećati rizik od kronične upale. Kad je riječ o vašoj prehrani, možda redovito jedete hranu koja može pridonijeti upali, a to se može odnositi i na ono što svaki dan jedete za doručak.
Kako biste dobili najbolje od svog prvog obroka u danu i smanjili rizik od kronične upale u tijelu, razmislite o tome da ograničite konzumaciju ovih osam namirnica koje se vrlo često jedu za doručak.
Fast food sendviči
Kada je riječ osmanjenu mogućnosti upale, stručnjaci predlažu da za doručak ograničite unos hrane s visokim udjelom dodanog šećera i zasićenih masti. Konkretno, kako biste izbjegli konzumaciju zasićenih masnoća za doručak, možda ćete morati preskočiti sendviče iz lanaca brze hrane.
Zasićene masnoće koje se nalaze u fast food sendvičima, pecivima, pekarskim proizvodima i većini smrznutih proizvoda za doručak mogu pridonijeti povećanju kolesterola i upala u tijelu ako se konzumiraju redovito tijekom dužih vremenskih razdoblja, osobito ako vam prehrana uz to sadrži malo vlakana, a tijekom dana i druge izvore zasićenih masti. I ne samo to, neka brza hrana sadrži i transmasnoće, još jednu vrstu masnoće za koju se zna da je izravno povezana s višim razinama upale u tijelu. Zbog toga, Svjetska zdravstvena organizacija predlaže potpuno izbjegavanje transmasti ako možete.
Kako biste smanjili upalu, a još uvijek uživali u hrani koju volite, za doručak izaberite sendviče napravljene od nemasnog mesa i kruha od cjelovitih žitarica.
Aromatizirane instant zobene kaše
Na popisu podmukle upalne hrane je i omiljeni klasik: instant zobena kaša. Upamtite, brže ne znači uvijek bolje.
Naravno, zobena kaša može biti klasičan, zdravi doručak koji je pun zdravih vlakana, vitamina i ugljikohidrata, no ako se odlučite za varijantu s okusom koja sadrži dodane šećere, možda pridonosite svojoj upali. Istraživanja su pokazalada prehrana s visokim udjelom dodanog šećera može povećati upalne markere u tijelu, što u konačnici povećava upalu.
Kako biste smanjili upalu, držite se zobene kaše bez dodanih okusa, a kako bi bila ukusnija u nju ubacite svježe bobičasto voće i malo javorovog sirupa.
Aromatizirani latte
Stručnjaci upozoravaju da vrsta kave koju pijete ujutro može pridonijeti trajnoj upali, ovisno o vrsti mlijeka ili vrhnja i šećera koje koristite. Utvrđeno je da ispijanje umjerenih količina crne kave zapravo smanjuje upalne markere, no ako koristite slatke sirupe, možda poništavate taj učinak.
Iako sama kava može imati protuupalne prednosti, ako u svoju šalicu kave dodajete sirup ili žlice šećera, možda činite više štete nego koristi, što se upale tiče. Previše dodanih šećera može pridonijeti upali, pa je najbolje držati se klasične kave s mlijekom ili vrhnjem za kavu.
Muffini
Privlačnost peciva za doručak poput muffina ili krafni je u tome što su ukusna, jednostavna i lako ih je zgrabiti kad ste u žurbi. No, nažalost, često mogu sadržavati značajne količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu ako se konzumiraju u velikim količinama dulji vremenski period.
Mnogi muffini su puni šećera, zasićenih masnoća i drugih proupalnih sastojaka. Iako muffini mogu zvučati kao zdrava opcija, ovisno o tome kako su napravljeni, oni mogu biti loš izbor za ljude koji pokušavaju smanjiti upalu u organizmu.
Ne samo da dodani šećer djeluje kao proupalni sastojak, već je otkriveno da bijelo brašno, koje je rafinirani ugljikohidrat, također ima proupalne učinke.
Prerađeno crveno meso
Meso za doručak poput kobasica i slanine savršen je prilog kajgani i vašoj omiljenoj šalici kave. No, nažalost, ovi prerađeni proizvodi od crvenog mesa možda nisu toliko dobri za vaše tijelo kada je u pitanju rizik od upale.
Slanina i kobasice su bogati spojevima koji se nazivaju produktima uznapredovale glikacije (AGE). Ti se spojevi povezuju s višim razinama upale i povezani su s kroničnim bolestima i nekim vrstama raka. Ne morate u potpunosti izbjegavati meso za doručak, ali trebali biste ograničiti njegov unos, tako da ga konzumirate samo u posebnim prilikama.
Zaslađene žitarice
Većina žitarica je bogata jednostavnim ugljikohidratima i dodanim šećerima, a te opcije imaju tendenciju dizanja razine glukoze u krvi. Istraživanja pokazuju da visoka razina šećera u krvi također može povećati rizik od upale.
Srećom, ne morate u potpunosti izbjegavati žitarice. Umjesto toga, birajte uravnoteženije opcije s više vlakana i bjelančevina, kako biste spriječili oscilacije šećera u krvi i pomogli svom tijelu da probavi ugljikohidrate koje unosite. Čak je i zamjena žitarica zobenom kašom dobar početak, sve dok preskočite zaslađenu, instant vrstu.
Bijeli kruh
Ništa nije tako ukusno kao komad tosta s malo toplog maslaca ujutro. Nažalost, bijeli kruh se pravi od bijelog brašna, koje se brzo probavlja pa se osjećaj gladi javlja već za sat ili dva. Bijelo rafinirano brašno povezano je s povećanom razinom upala.
Pronađite dobru zamjenu za proizvode od bijelog pšeničnog brašna za doručak i već ste na dobrom putu da smanjite upalu. Zapravo, cjelovite žitarice povezuju se sa smanjenom upalom, manjim rizikom od kroničnih bolesti, kao i drugim zdravstvenim dobrobitima poput gubitka težine.
Peciva i muffini od cjelovitog zrna pšenice jednako su ukusni kao i njihovi dvojnici od bijelog brašna, samo s dodatnim zdravstvenim prednostima.
Palačinke i vafli
Palačinke i vafli obično su koncentrirani izvor bijelog brašna i dodanog šećera te često imaju vrlo malo proteina ili vlakana koji bi uravnotežio šećer. Osim toga, svi ih volimo upotpuniti zaslađenim i masnim namazima s čokoladnom, što ovu kombinaciju čini receptom za katastrofu.
Palačinke za doručak s vremena na vrijeme nisu nikakav problem, no ako se redovito oslanjate na njih kako biste na brzinu podigli razinu energije ujutro, možda je vrijeme da ih zamijenite za nešto uravnoteženiji obrok.
Vezani sadržaj:
-
6 namirnica za doručak koje jačaju zdravlje mozga i pripremaju vas za produktivan dan
-
Probajte nešto novo: 5 ideja za drugačiji, ali bogat doručak
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345