Enteralna prehrana: što je, kada se koristi i kako izgleda postupak uvođenja cijevi?
Enteralna prehrana, poznata i kao umjetno hranjenje, odnosi se na uzimanje tekućeg pripravka kroz usta ili kroz cijev koja ide izravno u želudac ili tanko crijevo kada je to indicirano medicinskim stanjem. U medicini se ovaj pojam najčešće koristi za označavanje hranjenja na sondu.
Osoba na enteralnoj prehrani obično ima stanje ili ozljedu koja onemogućuje uzimanje hrane na usta, ali njezin gastrointestinalni (GI) trakt i dalje može funkcionirati. Samim time, hranjenje kroz sondu omogućava takvim osobama da dobivaju potrebne hranjive tvari i održavaju rad svog GI trakta. Enteralna prehrana može činiti cjelokupni kalorijski unos takvih osoba ili se može koristiti kao dodatak.
Kada se koristi enteralna prehrana?
Hranjenje putem sonde je potrebno kada osoba ne može normalnom prehranom u organizam unijeti dovoljno hrane kako bi zadovoljila svoje kalorijske potrebe. Osoba koja ne može pojesti dovoljno hrane ima rizik od pothranjenosti, gubitka težine i vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema. To je obično slučaj kod osoba koje fizički ne mogu jesti krutu hranu, koje ne mogu jesti na siguran način, primjerice postoji opasnost od gušenja ili kod osoba koje nemaju dovoljno velik apetit da bi zadovoljile svoje kalorijske potrebe.
Neki od najčešćih razloga zbog kojih se uvodi enteralna prehrana su:
- moždani udar koji može narušiti sposobnost gutanja
- rak koji može uzrokovati umor, mučninu i povraćanje zbog kojih je teško jesti
- kritična bolest ili ozljeda, što smanjuje energiju ili sposobnost za jelo
- neuspjeh u razvoju ili nemogućnost prehrane u male djece ili dojenčadi
- ozbiljna bolest koja dovodi tijelo u stanje stresa, što otežava uzimanje dovoljno hranjivih tvari
- neurološki poremećaji ili poremećaji kretanja koji povećavaju potrebe za kalorijama, a otežavaju unos hrane
- disfunkcija ili bolest GI trakta, iako se u ovim slučajevima može primijeniti intravenska prehrana
Vrste enteralnog hranjenja
Prema Američkom koledžu za gastroenterologiju, postoji šest glavnih tipova cijevi, odnosno sonde za hranjenje. Ove cijevi mogu imati druge podtipove, ovisno o tome vode li u želudac ili u crijeva. Liječnik odlučuje o uvođenju enteralne prehrane temeljem toga koja veličina cijevi je potrebna, koliko dugo će trajati enteralno hranjenje i kakve su probavne sposobnosti osobe. Također, medicinski stručnjak će odabrati i enteralni pripravak koji će se koristiti za hranjenje, ovisno o probavnim sposobnostima i prehrambenim potrebama.
Glavne vrste cjevčica za enteralno hranjenje su:
- Nazogastrična sonda (NGT) počinje u nosu i završava u želucu.
- Orogastrična sonda (OGT) počinje u ustima i završava u želucu.
- Nazoenterična cijev počinje u nosu i završava u crijevima.
- Oroenterična cijev počinje u ustima i završava u crijevima.
- Gastrostomska cijev se postavlja kroz kožu abdomena ravno u želudac.
- Jejunostomska cijev se postavlja kroz kožu abdomena ravno u crijeva.
Postupak postavljanja cijevi
Nazogastrična i orogastrična sonda
Postupak postavljanja nazogastrične i orogastrične sonde je prilično jednostavan i bezbolan, zbog čega ga nije potrebno obavljati pod anestezijom, međutim može biti neugodan. Najprije medicinska sestra ili tehničar izmjeri duljinu cijevi, podmaže vrh kako bi postavljanje bilo lakše, a zatim stavlja cjevčicu u nos ili usta sve dok ne dođe do želuca.
Zatim se pomoću štrcaljke uzima uzorak želučanog soka iz sonde i provjerava kiselost (pH) tekućine kako bi se potvrdilo da je sonda došla do želuca. Cijev se obično pričvršćuje za kožu mekom ljepljivom trakom. U nekim slučajevima može biti potrebna rendgenska slika prsnog koša za potvrdu postavljanja. Nakon što je postavljanje potvrđeno, cijev se može odmah koristiti.
Nazoenterična i oroenterična cijev
Cijevi koje završavaju u crijevima često zahtijevaju endoskopsko postavljanje. To znači korištenje tanke cijevi zvane endoskop, koja ima sićušnu kameru na kraju. Endoskop se zatim uklanja, a postavljanje sonde za hranjenje može se potvrditi provjerom želučanog sadržaja i RTG snimkom.
Uobičajena je praksa čekati 4 do 12 sati prije upotrebe cijevi za hranjenje. Neki ljudi će biti budni tijekom ovog postupka, dok će drugima možda biti potrebna svjesna sedacija. Nakon samog postavljanja cijevi nema potrebe za oporavkom, osim ako su korišteni sedativni lijekovi što znači da može potrajati 1 do 2 sata dok učinak lijeka ne prestane.
Gastrostomska i jejunostomska cijev
Postavljanje cijevi za gastrostomiju i jejunostomiju također je postupak koji može zahtijevati svjesnu sedaciju ili u nekim slučajevima opću anesteziju. Prilikom ovog postupka se također koristi endoskop kako bi se moglo vizualizirati kamo cijev treba ići, a zatim se radi mali rez u abdomenu kako bi se cijev dovela u želudac ili crijeva. Nakon toga se cijev pričvršćuje za kožu.
Najčešće je potrebno pričekati 12 sati prije početka korištenja uvedene cijevi za hranjenje. Oporavak može potrajati pet do sedam dana. Neki ljudi osjećaju nelagodu na mjestu umetanja cijevi, ali rez je toliko mali da obično vrlo dobro zacjeljuje. U nekim slučajevima se provodi terapija antibiotikom kako bi se spriječila moguća infekcija.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345