F-faktor dijeta: prehrana, mršavljenje i kada nije sigurna
Američka influencerica Emily Gellis Lande 2020. godine je pokrenula prilično kontroverzne priče povezane s F-faktor dijetom. Sama ju, kako kaže, nikada nije dovršila, a od anonimnih ljudi podijelila je razna iskustva pa su navodno neke žene ostale bez kose i menstruacije, dobile osip i patile od gastrointestinalnih tegoba.
Naposljetku, u članku objavljenom 2020. u The New York Timesu, kreatorica F-Faktor dijete Tanya Zuckerbrot, odbacila je te optužbe. Članak je čak izvijestio da su neke ekstremnije tvrdnje možda izmišljene. Ipak, tvrdnje su zabrinule mnoge stručnjake, dijetetičare i nutricioniste.
Što je F-faktor dijeta?
Dijeta F-faktor poznata je još od 2006. godine, kada je registrirana dijetetičarka Tanya Zuckerbrot osmislila novi prehrambeni koncept i način mršavljenja te objavila knjigu The F-factor Diet: Discover the Secret to Permanent Weight Loss. Ova je dijeta bogata vlaknima ("F" označava vlakna) jer, prema Tanyi, vlakna nemaju kalorija.
Postoje dvije vrste vlakana. S jedne strane topiva vlakna, koja se otapaju u vodi, ne bubre i poprmaju teksturu želatine. Topiva vlakna hrane dobre bakterije, usporavaju apsorpciju glukoze i snižavaju razinu štetnog kolesterola u krvi. Najviše ih ima u voću i povrću poput jabuke, mrkve, ječma, zobi i graška. Osim njih postoje i netopiva vlakna koja potiču rad crijeva te su izvrsna za zatvor ili neredovitu stolicu, a mogu se naći u integralnom pšeničnom brašnu, pšeničnim mekinjama, orasima, grahu i vlaknastom povrću.
F-faktor dijeta potiče svoje sljedbenike da prate unos vlakna ugljikohidrata. Tonya daje preporuke za dodatne grame masti i proteina (koje biste trebali imati u svakom obroku i međuobroku.) Istraživanjima se utvrdilo da dnevna peporuka proteina iznosi 1,2-1,6 g/kg kada su cilj zdravlje i dugovječnost, što je više od preporuka koje se još uvijek podučavaju.
F-faktor dijeta: 4 faze
- Prva faza: traje dva tjedna, prema principu 1000-12000 kalorija i 35 grama vlakana dnevno i jedna porcija masti. Ugljikohidrati su strogo ograničeni (manje od 35 grama dnevno). Mogu se izgubiti četiri do šest kilograma
- Druga faza: poznata kao "kontinuirano mršavljenje", traje dok se ne izgubi željeni broj kilograma. Preporuke uključuju 1267-1467 kalorija dnevno uz pridržavanje visokog broja vlakana. Polako se vraća unos ugljikohidrata (75 drama dnevno)
- Treća Faza: u ovoj fazi, poznatoj kao faza održavanja, osobama na dijeti dopušteno je jesti 1600 do 2000 kalorija dnevno (ovisno o indeksu tjelesne mase ili BMI) i 125 grama ugljikohidrata dnevno, uz visoki udio vlakana
- Četvrta Faza: voda je značajan dio F-faktor dijete jer "vlakna trebaju vodu da bi djelovala magično", što sugerira da ljudi koji su na dijeti piju 3L ili više od 12 šalica vode dnevno. To nije daleko od Instituta za medicinu, koji preporučuje 2,7L (11 šalica) za žene i 3,7L (gotovo 16 šalica) za muškarce po danu ukupnog unosa vode
F-faktor dijeta i prehrana
Plan dijete propisuje tri obroka dnevno (punjena vlaknima) i međuobrok, s naglaskom na zdrave ugljikohidrate i nemasne proteine, a dopušteno je povremena slastica i alkoholno piće. Za dugoročni uspjeh najvažnije je ograničiti ukupnu količinu ugljikohidrata koju konzumirate inače. Dijeta stavlja naglasak na hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća bez škroba i mahunarki, a ovo je popis dopuštenih namirnica:
- cjelovite žitarice: bulgur, zob, heljda, pšenica
- voće: bobičasto voće, jabuke, kruške, agrumi
- mahunarke: grašak, grah, mahune, leća, slanutak
- orašasti plodovi: orasi, bademi, kikiriki, pistacija
- sjemenke: chia, lan, sezam, suncokret i buča
- povrće: zeleno lisnato povrće, artičoka, avokado, celer, mrkva, cikla...
- integralna riža, nemasne kokice
F-faktor upozorava na meso s visokim udjelom masnoće i potiče osobe na dijeti da izbjegavaju zasićene masti i dodani šećer. Iako dijeta ne traži da izravno eliminiraš sve skupine hrane, bitno je da se usredotočiš na dodavanje povrća, voća, graha i cjelovitih žitarica punih vlakana.
F-faktor dijeta i mršavljenje
Nutricionistica specijalizirana za sportsku prehranu Leslie P. Schilling analizirala je dijetu i zaključila da je riječ o samo još jednoj niskokaloričnoj dijeti privlačnog imena. Nije nutricionistički zdrava jer se čini da ukupna energija pada ispod onoga što bi većina odraslih trebala pojesti u danu", rekla je Leslie Schilling.
Nutricionistica se za Health osvrnula na eksperiment izgladnjivanja u Minnesoti, značajnu studiju provedenu još 1944 godine. Studija je pratila 36 muškaraca koji su proveli šest mjeseci na niskokaloričnoj dijeti od 1570 kalorija dnevno. Ispitanici (svi zdravi muškarci) iskusili su značajan pad snage, tjelesne temperature, otkucaja srca i seksualnog nagona, kao i povećane razine depresije, razdražljivosti i umora. Čak su postali opsjednuti hranom, često ju sanjali i neprestano pričali i čitali o njoj.
Zaključak studije je da energetske potrebe moraju biti zadovoljene da bi tijelo održalo osnovne procese, pa ovakva dijeta ne može biti zdrava za dugoročni način prehrane. Učinkovitost dijete stoga dovedena je u pitanje. Naime, neki dokazi upućuju na to da većina ljudi može izgubiti na težini tijekom prvih šest mjeseci restriktivne dijete, ali vratiti tu težinu unutar godinu dana.
Vezani sadržaj:
- Dijeta 90/10: jednostavna za pridržavanje, gubitak kilograma u dva tjedna
- Što je Sirtfood dijeta zbog koje je Adele smršavjela 45 kilograma
- 3 prehrambene navike Clinta Eastwooda koje nisu za svakoga
- Vodič za dijete
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345