Faktori rizika za nastanak raka debelog crijeva
Faktori na koje možete utjecati
Prehrana
Prehrana koja obiluje crvenim mesom i suhomesnatim proizvodima može povećati rizik od nastanka raka debelog crijeva. Pripremanje namirnica na visokoj temperaturi uzrokuje stvaranje kemijskih spojeva koje štete zdravu crijeva. Prehrana bogata povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od nastanka raka crijeva. Suplementi se nisu pokazali učinkovitima.
Provjerite kako sušene šljive pomažu u prevenciji raka debelog crijeva!
Manjak aktivnosti
Ako ste rijetko fizički aktivni, imate povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva. Nikada nije kasno za to da povećanje fizičke aktivnosti smanji rizik.
Pretilost
Pretilost povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva kod muškaraca i žena, ali su neka istraživanja pokazala da je opasnija za muškarce.
Pročitajte kako jabuka štiti od raka debelog crijeva.
Pušenje
Pušenje povećava rizik od nastanka različitih vrsta raka. Dugogodišnji pušači češće umiru od raka debelog crijeva.
Prekomjerna konzumacija alkohola
Ograničite unos alkohola na 2 pića dnevno ako ste muškarac i 1 piće dnevno ako ste žena. Tada će alkohol imati pozitivno djelovanje na zdravlje.
Rad noću
Istraživanja su pokazala da, ako odrađujete najmanje 3 noćne smjene mjesečno u razdoblju od 15 godina, imate povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva, naročito ako ste žena.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345