Prepoznajte svoj fototip kože i saznajte kako je zaštititi iznutra
Lijepa i i zdrava koža, osim što je znak vanjske ljepote, pokazatelj je životnih i prehrambenih navika. U našem organizmu svakodnevno se stvaraju agresivne molekule, slobodni radikali koji svojim djelovanjem oštećuju kožu.
Nije svaka koža ista, a sigurno ste primijetili kako ne tamnite isto kao ljudi koji se sunčaju pored vas. Ako imate svijetlu put i bojite se pojaviti na suncu sigurno nećete imati isti stav prema ovoj temi kao netko čija koža nije sklona crvenilu i ostalim negativnim rezultatima sunčanja. Ipak, iako ljudi tamnije puti manje razmišljaju o opasnostima sunčanja to ne znači da ne moraju ili ne brinu o izgledu kože, i još važnije, o zdravlju kože.
U početku, takvim se razmišljanjima bavio samo uzak krug liječnika koji se bave zdravljem kože, dok danas svatko tko drži do zdravlja vodi računa o zdravlju kože. Godine 1975. Thomas B. Fitzpatrick razvio je sustav klasifikacije fototipova kože* utemeljen na osjetljivosti kože na opekline od sunca i sposobnosti kože da potamni. Sunčevo UV zračenje odavno je prepoznato kao jedan od najvećih čimbenika u starenju kože, a važnost fototipa kože počiva na tome što može predvidjeti rizik od raka kože. Osim što kožu možemo zaštititi izvana, već je opće poznata činjenica kako o njoj moramo brinuti i štiteći je iznutra.
Jedan od načina na koji kožu možemo zaštititi iznutra je, uz pravilnu prehranu, izbor dodataka prehrani ovisno o fototipu kože.
4 fototipa kože
Fototipovi kože klasificirani su u kategorijama od I do VI, a određuju stupnjeve boje kože i razinu osjetljivosti na oštećenja nastala ultraljubičastim zračenjem (UV). Uz pomoću odgovora na postavljena pitanja o boji očiju, kose, boji kože prije i nakon izlaganja suncu i osjetljvosti na sunce, određuje se kojem fototipu pripadate te vas se savjetuje na koji način pravilo voditi brigu o zdravlju kože.
U videu poslušajte savjete specijalistice dermatologije i venerologije, doc. dr. sc. Ivane Prkačin, dr. med., o fototipovima kože i koji suplementi su preporučeni za određeni fototip:
Prema tome odredit će se ova četiri tipa kože:
Prvi tip kože karakterizira svijetla koža, nerijetko s pjegicama, plava ili crvena kosa te plave, zelene ili sive oči. Koža je vrlo osjetljiva i sklona alergijama te redovito izgori na suncu i nikada ne tamni, a česte su pojave plikova i ljuštenje.
Drugi tip kože karakterizira osjetljiva koža koja redovito izgori na suncu i teško tamni te je sklona alergijama. Česte su pojave plikova i ljuštenje. Osobe ovog tipa kože imaju svijetlu put, plave ili zelene oči, koža im je često suha i sklona borama.
Astaksantin štiti kožu od preranog starenja koje može biti uzorkovano UV zračenjem i oksidacijskim stresom, poboljšava tonus kože, hidriranost i otpornost na djelovanje okoline**, a Solgar Advanced Antioxidant Formula pruža širok spektar sastojaka kao što su vitamini C, E, B2, cink, selen, mangan i bakar.
Treći tip kože karakterizira srednje osjetljiva koža koja lako tamni i ponekad izgori. Osobe ovog tipa kože imaju svijetlosmeđu put, smeđu kosu i smeđe oči. Koža im nakon izlaganja suncu može postati suha. Takva koža je umjereno osjetljiva na utjecaj sunca. Beta-karoten ima vrlo važnu ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja sunčevih UV zraka na način da povećava količinu kožnog pigmenta, a korisna je i njegova uloga u očuvanju meke, glatke i zdrave kože.***
Četvrti tip kože karakterizira manje osjetljiva koža koja brzo tamni i nije sklona opeklinama i ljuštenju. Osobe ovog tipa imaju tamnu put, kosu i oči, a koža im je sjajna i minimalno osjetljiva na utjecaj sunca. Solgar Advanced Antioxidant Formula sadrži mnoštvo sastojaka od kojih vitamini C, E, B2, cink, selen, mangan i bakar pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Reference:
**Davinelli, S., Nielsen, M.E., & Scapagnini, G. (2018). Astaxanthin in Skin Health Repair and Disease: A Comprehensive Review Nutriens, 10 (4), 522
***Institute of Medicine Food and Nutrition Board. Beta-carotene and other carotenoids. Dieatary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids. Washington, D.C.: National Academy Press; 200:325-400
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345