Deset vrsta hrane i pića koje izazivaju upalne procese u tijelu

Deset vrsta hrane i pića koje izazivaju upalne procese u tijelu

Deset vrsta hrane i pića koje izazivaju upalne procese u tijelu
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.02.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Upala u organizmu je reakcija na iritant, ozljedu ili infekciju. Kratkoročna upala je normalna i nužna reakcija tijela u borbi protiv ozljede ili infekcija. Dugoročna (kronična) upala može uzrokovati štetu u tijelu s vremenom i povezana je s povećanim rizikom od mnogih zdravstvenih problema, uključujući određene vrste raka i bolesti srca.

Opće zdravlje, prehrambene navike i način života mogu utjecati na razinu upala u tijelu. Dok određena hrana ima protuupalne učinke, druga hrana može potaknuti upalu ili povećati rizik od pojave upale u tijelu.

Hrana i piće s puno šećera

Hrana i pića s visokim udjelom dodanog šećera, poput gaziranih pića, slatkiša i sladoleda, mogu uzrokovati upalne bolesti, uključujući bolesti srca, pretilost i masnu jetru.

Visok unos dodanog šećera pogoršava upalu izazivajući disbiozu crijeva i potičući pro-upalne putove u tijelu. Disbioza crijeva odnosi se na gubitak korisnih mikroorganizama i pretjerani rast mikroorganizama koji mogu naškoditi zdravlju.

Fast food (Brza hrana)

Prekomjerna konzumacija brze hrane može naškoditi općem zdravlju i uzrokovati debljanje i upale. Sastojci koji se nalaze u fast foodu, poput prerađenog mesa, rafiniranih žitarica, dodanog šećera i soli doprinose upalnim procesima u tijelu. Na primjer, istraživanja pokazuju da prehrana s visokim udjelom soli povećava proizvodnju pro-upalnih proteina.

Veliki unos soli također je povezan s upalnim stanjima poput reumatoidnog artritisa (upala zglobova) i može uzrokovati aterosklerozu (nakupljanje plaka u arterijama). Ateroskleroza uključuje kroničnu upalu u krvnim žilama koja povećava rizik od bolesti srca.

Crveno i prerađeno meso

Crveno meso i prerađeno meso, poput pečenog odreska, slanine i hot-dogova, smatraju se namirnicama koje mogu uzrokovati upale.

Redovita konzumacija crvenog i prerađenog mesa može povećati razine upalnih proteina i drugih spojeva povezanih s kroničnom upalom. Također pretjerana konzumacija ovih namirnica povezana je s upalnim proteinima koji se pronalaze kod žena s prekomjernom težinom.


Pržena hrana

Pržena hrana, poput pomfrita, slanine i prženih piletina, bogata je spojevima koji se zovu uznapredovali produkti glikacije (AGE spojevi). Ovi produkti nastaju reakcijama između šećera i proteina ili masti.

Prehrana bogata AGE spojevima doprinosi upali i oksidativnom stresu. Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada razine vrlo reaktivnih tvari, poznatih kao slobodni radikali, nadmaše antioksidativnu obranu tijela. Ova neravnoteža vodi do oksidativnog stresa, koji doprinosi upali i oštećenju stanica.

AGE spojevi također su povezani s ubrzanim starenjem, kao i povećanim rizikom od mnogih zdravstvenih problema uzrokovanih upalom, poput dijabetesa, bolesti srca i određenih vrsta raka.

Pakirana i gotova hrana

Jako prerađena pakirana i gotova hrana poput čipsa, krekera, zamrznutih jela i zaslađenih pečenih proizvoda, sadrži sastojke za koje je poznato da povećavaju upale.

Ova hrana često je bogata dodanim šećerom, natrijem i rafiniranim žitaricama, a sve to povezano je s povećanjem upalnih procesa, posebno kada se pretjerano konzumira.

Hrana i sastojci s visokim udjelom omega-6 masti

Jako prerađene hrane pripremaju se s uljima bogatim omega-6 mastima, poput sojinog i ulja repice. Iako je potrebno više istraživanja, ova ulja mogu djelovati pro-upalno u tijelu, dok omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u namirnicama poput masne ribe, imaju protuupalni učinak.

Iako su omega-6 masti potrebne za zdravlje, većina današnjih dijeta previše je bogata omega-6 mastima i previše siromašna omega-3 mastima. Ova neravnoteža može doprinositi upali i povećati rizik od upalom izazvanih zdravstvenih stanja poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Hrana s visokim udjelom soli

Visok unos soli povećava proizvodnju pro-upalnih proteina. Konzumacija hrane bogatom soli te dodavanje previše soli u hranu može pogoršati upalu i povećati rizik od upalnih zdravstvenih stanja.

Jedno istraživanje pokazalo je da visok unos soli može doprinijeti razvoju upalne bolesti crijeva (IBD) i pogoršati ozbiljnost IBD-a. IBD je kronična upala u probavnom traktu i uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Sol negativno utječe na crijevne bakterije, smanjujući razinu zaštitnih bakterija i povećavajući upalu u probavnom traktu.

Rafinirane žitarice

U usporedbi s cjelovitim žitaricama, koje su bogate vlaknima, rafinirane žitarice imaju veću povezanost s povećanom upalom.

Veći unos cjelovitih žitarica mogao bi biti povezan s nižim razinama CRP-a, markera za upalu dok bi veći unos rafiniranih žitarica mogao bi biti povezan s višim razinama CRP-a.

Rafinirane žitarice imaju znatno niži udio vlakana od cjelovitih žitarica. Vlakna imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u regulaciji upale u crijevima. Vlakna također mogu pomoći u prevenciji debljanja, štiteći od upale povezane s pretilošću.

Umjetni zaslađivači

Neki umjetni zaslađivači, poput aspartama i sukraloze, povezani su s upalnim procesima u tijelu.

Primjerice konzumacija umjetnih zaslađivača, poput aspartama, može izazvati negativne promjene u crijevnoj mikrobioti i potaknuti pro-upalno okruženje u probavnom traktu.
Istraživanja na životinjama sugeriraju da sukraloza može smanjiti korisne i zdrave bakterije u crijevima i povećati pro-upalne enterobakterije, što dovodi do upale crijeva.
Iako su istraživanja na ljudima ograničena, neki dokazi sugeriraju da konzumacija umjetnih zaslađivača poput aspartama može značajno izmijeniti crijevnu mikrobiotu i dovesti do neuravnoteženog crijevnog okruženja koje može povećati upalu.

Alkohol

Alkohol ima upalne učinke na tijelo. Oštećuje tkiva i potiče stvaranje slobodnih radikala, što dovodi do upale.

Konzumacija alkohola također povećava proizvodnju pro-upalnih proteina. Dugotrajna konzumacija alkohola i povećane razine tih proteina mogu oštetiti organe poput jetre i dovesti do alkoholne bolesti jetre.

Iako se umjerena konzumacija alkohola obično smatra sigurnom za većinu odraslih, prekomjerno pijenje može stvoriti upalno okruženje u tijelu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije