OPREZ! 8 namirnica koje mogu izazvati glavobolju

OPREZ! 8 namirnica koje mogu izazvati glavobolju

OPREZ! 8 namirnica koje mogu izazvati glavobolju
  • Objavljeno: Petak, 08.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Napadi migrene i druge vrste glavobolja mogu biti potaknute određenim namirnicama. Ali ne zaslužuju svi poznati okidači glavobolje svoju lošu reputaciju. Ponekad neka hrana može samo blago pridonijeti napadima migrene kod malog broja ljudi, dok se neka hrana pogrešno identificira kao okidač.

Postoji širok raspon okidača koji mogu uzrokovati reakciju tijela i dovesti do boli koja se osjeća u glavi, čeljusti ili licu. To može uključivati promjene u okolišu, duhan, promjene u razinama hormona, stres, jaka svjetla ili promjene u navikama spavanja, između ostalog. Ono što izaziva glavobolju ili migrenu razlikuje se od osobe do osobe, a često je kombinacija okidača ono što zapravo dovodi do glavobolje.

Ako dobijete glavobolje nakon jela, one mogu biti potaknute - barem djelomično - određenim namirnicama ili pićima.

Evo nekih namirnica, pića i sastojaka koji se obično povezuju s glavoboljama i napadima migrene.

Čokolada

Mnogi ljudi često dobiju glavobolju ubrzo nakon što pojedu čokoladu, što razumljivo dovodi do uvjerenja da čokolada izaziva glavobolju. No pokazalo se da to možda i nije tako.

Pregled studija o čokoladi i migreni otkrio je da je mali broj ljudi identificirao čokoladu kao okidač za svoje glavobolje. Ali u studijama u kojima su sudionici uzimali čokoladu ili zamjenu sličnog okusa, a da nisu znali što su dobili, nije bilo povećanog rizika od glavobolja povezanih s čokoladom.

Mnogi ljudi s migrenom imaju povećan apetit i žudnju za hranom neposredno prije početka glavobolje. Drugim riječima, posezanje za čokoladicom može biti rezultat nadolazeće migrene, a ne uzrok.

Crno vino i ostala alkoholna pića

Sulfiti, koji se koriste kao konzervansi u bijelom i crnom vinu, smatraju se potencijalnim okidačem migrene. To znači da vino može biti snažan okidač za neke ljude, zbog kombiniranog učinka sulfita i alkohola. Alkohol u bilo kojem piću uzrokuje povećan protok krvi u mozgu i može rezultirati dehidracijom, a oboje može biti okidač glavobolje.

Ljudi s migrenom imaju tendenciju pogoršanja mamurluka od bilo koje vrste alkohola. Alkohol će također izazvati glavobolju kod nekoga tko prolazi kroz razdoblje takozvanih cluster glavobolja.

Kava

Ometanje vaše normalne rutine konzumiranja kofeina čest je okidač za glavobolje. Ako spavate dulje tijekom vikenda i probudite se s glavoboljom, vjerojatno imate glavobolju odvikavanja od kofeina.

Malo kofeina, međutim, zapravo može pomoći da se riješite glavobolje, a kofein je uključen u neke lijekove protiv glavobolje koji se izdaju bez recepta. Ali previše kofeina općenito vas može učiniti podložnijim glavoboljama. Istraživanja sugeriraju da bi osobe s migrenom trebale ograničiti dnevni unos kofeina na 200 miligrama i konzumirati istu količinu kofeina otprilike u isto vrijeme svaki dan, kako bi ograničili rizik od glavobolje.

Zreli sirevi

Nema mnogo istraživanja o siru kao okidaču migrene, ali općenito se misli da zreli sir ima veću vjerojatnost da uzrokuje glavobolju. Krivac bi mogla biti tvar zvana tiramin, koja nastaje dok se proteini u siru s vremenom razgrađuju. Što sir duže odleži, to ima više tiramina. Neki primjeri starih sireva uključuju plavi sir, švicarski sir, cheddar, gaudu i parmezan.

Tiramin se također može naći u mesnim prerađevinama i suhomesnatim proizvodima te u fermentiranoj hrani poput kiselog kupusa i kimchija. Dijeta s niskim udjelom tiramina može biti korisna za neke osobe s migrenom, navode stručnjaci.

Mesne prerađevine

Ne postoje studije koje govore da će vam prerađeno meso uzrokovati glavobolju, ali nitrati koji se koriste kao konzervansi u hrenovkama, slanini i delikatesnom mesu mogu proširiti krvne žile i izazvati glavobolju kod nekih ljudi. Dok je količina ovih spojeva u mesu prilično niska, neki ljudi mogu biti posebno osjetljivi na njih. Kao i sa svim okidačima, najbolji način da shvatite jeste li jedna od tih osoba jest da vodite dnevnik hrane i simptoma.

Hrana koja sadrži MSG

Mononatrijev glutamat (MSG), koji se nalazi u sojinom umaku i koristi se kao dodatak hrani u drugim proizvodima, čest je okidač glavobolje koji također može uzrokovati probavne smetnje. Sojin umak kao okidač migrene vjerojatno je posljedica MSG-a, ali on je također vrlo slan, što može dovesti do dehidracije, još jednog mogućeg okidača glavobolje.

Iako je provjera popisa sastojaka na hrani jedan od načina da pronađete MSG, vrijedi znati da se on prirodno pojavljuje u sastojcima kao što su hidrolizirani biljni protein, autolizirani kvasac, hidrolizirani kvasac, ekstrakt kvasca, ekstrakti soje i izolat proteina, kao i u morskim algama, rajčicama, i sirevima. Proizvodi koji sadrže te sastojke ne moraju na etiketi navoditi MSG kao sastojak ili uključivati informaciju da prirodno sadrže MSG.

Hladna hrana

Probadajuća glavobolja nakon jedenja sladoleda najvjerojatnije je reakcija na hladnoću, a ne sam sladoled. Glavobolja od sladoleda vjerojatnija je ako ste pregrijani, a bol obično doseže vrhunac za oko 30 do 60 sekundi.

Hladna hrana, poput sladoleda, može biti okidač migrene za ljude koji pate od migrene, ali kod većine ljudi bol brzo nestane. Rješenje je jesti sladoled ili piti hladno piće sporije.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači poput aspartama i sukraloze povezuju se s glavoboljama kod nekih ljudi, ali dostupni dokazi sugeriraju da oni nisu osobito jaki okidači migrene za većinu ljudi. Što se tiče aspartama, morali biste piti ogromne količine da biste ga povezivali s glavoboljama.

Ali to ne znači da su umjetni zaslađivači nebitni, osobito u kombinaciji s drugim potencijalnim okidačima migrene. Ako vaš dnevnik ishrane sugerira da često dobivate glavobolje kada pijete dijetalne gazirane napitke, možda biste trebali izbjegavati ove zaslađivače kada se susrećete s drugim okidačima poput stresa, menstruacije ili lošeg vremena.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije