Koliko često ih jedete? Ovo je šest vrsta hrane (i pića) koje mogu povećati rizik od raka

Koliko često ih jedete? Ovo je šest vrsta hrane (i pića) koje mogu povećati rizik od raka

Koliko često ih jedete? Ovo je šest vrsta hrane (i pića) koje mogu povećati rizik od raka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Postoji mnogo vrsta raka, kao i mnogo potencijalnih uzroka. Iako se još uvijek ne znaju svi odgovori, poznato je da različiti čimbenici mogu pridonijeti razvoju raka. Genetika i obiteljska povijest igraju važnu ulogu, ali vanjski čimbenici nad kojima mnogi imaju kontrolu - poput životnih navika - imaju još veći utjecaj. Istraživanja pokazuju da je 80 do 90 posto malignih tumora povezano s vanjskim čimbenicima.

Jedan od najvažnijih čimbenika načina života je prehrana. Određena vrsta hrane može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i pretilosti, koji su povezani s određenim vrstama raka. U nastavku saznajte koje vrste hrane i pića mogu povećati rizik od raka te što znanstveni dokazi govore o vezi između te hrane i rizika od raka.

Prerađeno meso

Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je dimljena, soljena, sušena ili konzervirana. Većina prerađenog mesa je crveno meso. Neki primjeri crvenog mesa koje je obrađeno su:

  • hrenovke
  • salama
  • kobasica
  • šunka
  • usoljena govedina
  • goveđe meso.

Metode koje se koriste za izradu prerađenog mesa mogu stvoriti kancerogene tvari. Prema jednom članku iz 2018., pečenje mesa s nitritima može stvoriti kancerogene tvari koje se nazivaju nitrozo spojevi. Dimljenje mesa također može dovesti do kancerogenih policikličkih aromatskih ugljikovodika.

Prema pregledu iz 2019., prerađeno meso glavni je čimbenik rizika za rak debelog crijeva. Druga recenzija iz 2019. je otkrila da je povezano s rakom želuca.

U pregledu iz 2018., istraživači su utvrdili da je velika konzumacija prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od raka dojke.

Pržena hrana

Kada se škrobna hrana prži, peče ili tostira na visokoj temperaturi, stvara se spoj koji se zove akrilamid. Pržena škrobna hrana posebno je bogata akrilamidom. To uključuje pržene proizvode od krumpira, poput pomfrita i čipsa.

Prema recenziji iz 2018., u studijama provedenim na štakorima utvrđeno je da je akrilamid kancerogen. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je "vjerojatno kancerogen za ljude". Prema studiji iz 2020., akrilamid oštećuje DNK i izaziva apoptozu, to jest smrt stanice.

Konzumacija puno pržene hrane također povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Ova stanja mogu potaknuti oksidativni stres i upalu, dodatno povećavajući rizik od raka.

Pogrešno pripremljena hrana

Pogreške prilikom pripreme hrane, osobito mesa, mogu dovesti do proizvodnje kancerogenih tvari. Prema članku iz 2020., pripremom mesa na previsokoj temperaturi stvaraju se kancerogeni policiklički aromatski ugljikovodici i heterociklički amini. Ove tvari mogu povećati rizik od raka mijenjajući DNK stanice.

Takva pogreška tijekom pripreme hrane se najčešće događa prilikom roštiljanja ili prženja hrane u tavi. Američka agencija za hranu i lijekove također navodi da pogrešna obrada hrane bogate škrobom, poput krumpira, povećava stvaranje akrilamida.

Mliječni proizvodi

Postoje neki dokazi da mliječni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate. Prema pregledu iz 2020., konzumacija mliječnih proizvoda povećava razinu inzulinu sličnog faktora rasta 1. To je povezano s većim rizikom od raka prostate. Inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1) može povećati proliferaciju ili proizvodnju stanica raka prostate. Međutim, dokazi za to nisu dosljedni. Osim toga, ulogu mogu igrati vrste mliječnih proizvoda, prema studiji iz 2016.

Šećer i rafinirani ugljikohidrati

Slatka hrana i rafinirani ugljikohidrati mogu neizravno povećati rizik od raka. Neki primjeri ove hrane su:

  • pića zaslađena šećerom
  • peciva
  • bijela tjestenina
  • bijeli kruh
  • bijela riža
  • slatke žitarice.

Konzumacija visoke koncentracije slatke i škrobne hrane može dovesti do povećanog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Prema studiji iz 2020., oba stanja potiču upalu i oksidativni stres. To može povećati rizik od određenih vrsta raka. Prema pregledu iz 2019., dijabetes tipa 2 povećava rizik od raka jajnika, dojke i maternice.

Visok unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata također može dovesti do visokih razina glukoze u krvi, što prema studiji iz 2017. može biti faktor rizika za rak debelog crijeva. Kako biste ograničili učinke rafiniranih ugljikohidrata, pokušajte ovu hranu zamijeniti zdravijim alternativama kao što su:

  • kruh od cjelovitih žitarica
  • integralna tjestenina
  • smeđa riža
  • zob.

Alkohol

Prilikom konzumacije alkohola, jetra razgrađuje alkohol u acetaldehid, kancerogeni spoj. Prema pregledu iz 2017., acetaldehid potiče oštećenje DNK i oksidativni stres te ometa imunosne funkcije. Kod žena alkohol povećava razinu estrogena u tijelu, prema studiji iz 2015. godine. To je povezano s većim rizikom za rak dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima.

Namirnice koje mogu smanjiti rizik od raka

Voće i povrće - Prema pregledu iz 2017., voće i povrće je bogato antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i oštećenja DNK.

Orašasti plodovi - Pregled iz 2023. pokazao je da orašasti plodovi mogu pomoći u smanjenju upale i rizika od raka.

Grah - Grah je bogat vlaknima. Prema studiji iz 2023., vlakna mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Cjelovite žitarice - Cjelovite žitarice povezane su s manjim rizikom od raka, prema pregledu iz 2020. Cjelovite žitarice, poput kvinoje i smeđe riže, bogate su vlaknima i antioksidansima.

Riba - Riba je bogata zdravim mastima koje se nazivaju omega-3 masne kiseline. Ove zdrave masti u ribi mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka smanjenjem upale, prema studiji iz 2019. o raku dojke i studiji iz 2022. o raku debelog crijeva. Međutim, prema meta-analizi iz 2020., postoje samo slabi dokazi koji povezuju omega-3 masne kiseline s prevencijom raka.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije