Hrana koja pomaže usporiti napredovanje Parkinsonove bolesti
Parkinsonova bolest je neurološko stanje koje utječe na kretanje osobe, a njeni glavni simptomi tremor u mirovanju, ukočenost mišića ruku, nogu i vrata te usporenje pokreta. Ne postoje specifične metode dijagnostike kojima bi se dokazala bolest, potreban je detaljan neurološki pregled i obrada kako bi se postavila dijagnoza, a pokazalo se da neke prehrambene navike mogu biti od pomoći onima koji se bore s ovim stanjem.
Riblje ulje i omega-3 masne kiseline
Prema nekim istraživanjima riblje ulje i omega- 3 masti mogu pomoći usporiti napredovanje Parkinsonove bolesti. Omega-3 masti mogu utjecati na smanjenje upale živaca, poboljšanje neurotransmisije i neurodegeneracije. Stoga bi konzumiranje ribe koja je bogata omega-3 ili uzimanje omega-3 dodataka prehrani moglo biti od koristi oboljelima.
Kao izvori prehrane koji sadrže visoku razinu omega-3 masnih kiselina navode se: skuša, losos, haringa, oštrige i srdele. Riblje ulje može pomoći i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, radu mozga te utjecati na smanjenje brzine kognitivnog pada. S obzirom na navedeno, smatra se da ovo ulje može doprinijeti i smanjenju rizika pojave demencije.
Grah
Jedna vrsta graha sadrži aminokiselinu L- DOPA za koju se vjeruju da bi mogla utjecati na simptome Parkinsonove bolesti. O učinkovitosti fava graha u usporavanju napredovanja Parkinsonove bolesti ne postoji dovoljno istraživanja, međutim, jedno studija sugerira da konzumacija fava graha može dovesti do poboljšanja motoričkih performansi oboljelih od Parkinsonove bolesti.
Hrana koja sadrži hranjive tvari koje mogu biti deficitarne
Osobe s Parkinsonovom bolešću mogu imati određene nedostatke hranjivih tvari, uključujući nedostatke željeza, vitamina B1, vitamina C, cinka i vitamina D, sugeriraju istraživanja. Neki od ovih nedostataka mogu biti povezani s neuroinflamacijom i neurodegeneracijom, što su ključni čimbenici Parkinsonove bolesti. Stoga se predlaže konzumirati više namirnica koje su bogate željezom, vitaminom B, C i D te antioksidansima.
Hrana koja sadrži željezo
- jetra
- crveno meso
- grah
- orasi
Hrana koja sadrži vitamin B1
- grašak
- banane
- naranče
- orasi
- integralni kruh
Hrana koja sadrži vitamin C
- agrumi
- paprike
- jagode
- brokula
- krumpir
Hrana koja sadrži cink
- meso
- žumanjak
- kruh
- proizvodi od žitarica, kao što su pšenične klice
Hrana koja sadrži vitamin D
- masna riba
- crveno meso
- žumanjak
Hrana koja sadrži antioksidanse
Ako u tijelu postoji neravnoteža i prisutno je više slobodnih radikala nego što je potrebno, oni mogu uzrokovati oštećenje masnog tkiva, DNA i proteina. Slobodni radikali mogu uzrokovati oksidativni stres, stanje koje se javlja kada je količina slobodnih radikala u tijelu previsoka, što pridonosi staničnom oštećenju. Jedno istraživanje je pokazalo da oksidativan stres može biti povezan i s Parkinsonovom bolešću.
Antioksidansi drže slobodne radikale pod kontrolom, pa prehrana koja je bogata antioksidansima može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa. Kao dobri izvori antioksidanata preporučuju se: borovnice, brusnice, grožđe, trešnje, jagode i maline, orasi, brazilski orasi, začini poput kurkume, peršin, kakao, brokula, artičoke, špinat i kelj, agrumi, zeleni čaj i grah.
Parkinsonova zaklada predlaže da osobe s Parkinsonovom bolešću jedu raznovrsnu hranu te onu koja sadrži antioksidanse, poput voća i povrća jarke i tamne boje. Poželjno je ograničavanje unosa šećera te smanjenje unosa soli i natrija, zasićenih masti i alkohola.
Vezani sadržaj:
- Parkinsonova bolest - simptomi i liječenje
- Tjelovježba može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti
- Orašasti plodovi: koji su najzdraviji, a kod kojih trebate pripaziti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345