Koliko često ih jedete? Ovo je 11 vrsta hrane (i pića) zbog kojih brže starimo

Koliko često ih jedete? Ovo je 11 vrsta hrane (i pića) zbog kojih brže starimo

Koliko često ih jedete? Ovo je 11 vrsta hrane (i pića) zbog kojih brže starimo
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Poznato je da način života utječe na brzinu procesa starenja. Jedan od najvažnijih čimbenika koji može utjecati na to da se osjećamo i da izgledamo starije ili mlađe je prehrana. Uravnotežena prehrana bogata antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i vlaknima je ključna je usporavanje procesa starenja. Međutim, koje su to namirnice koje mogu ubrzati proces starenja? Saznajte u nastavku.

Zaslađene žitarice

Mnoge žitarice u trgovinama su prepune dodanih šećera. Kada osoba većinu kalorija dobiva iz šećera, osobito ujutro, to može uzrokovati brze skokove glukoze u krvi, što potiče tijelo da brzo otpusti inzulin kako bi regulirao te razine šećera. S vremenom, ova kontinuirana fluktuacija razine šećera u krvi i inzulina može dovesti do inzulinske rezistencije i povećanog oksidativnog stresa, pridonoseći ubrzanim procesima starenja.

Također, česta konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može doprinijeti debljanju i pretilosti, dva stanja povezana s nizom metaboličkih problema, poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Prehrana s visokim udjelom šećera može utjecati i na kožu. Višak šećera reagira s proteinima u tijelu, poput kolagena i elastina, kroz proces koji se naziva glikacija. Oštećenje kolagena i elastina, koji su vitalni za održavanje mladenačke i gipke kože, očituje se znakovima preranog starenja kože, što može rezultirati borama i opuštenom kožom.

Hrenovke i slanina

Prerađeno crveno meso je bogato zasićenim mastima i često sadrži konzervanse poput nitrata, koji mogu pridonijeti starenju promicanjem kronične upale i oksidativnog stresa u tijelu. Ovi čimbenici ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Također, konzumacija prerađenog mesa je povezana sa stvaranjem štetnih spojeva koji mogu oštetiti DNK i proteine te dodatno pogoršati proces starenja.

Alkohol

Alkohol može ubrzati proces starenja na više načina. On je diuretik, što znači da pospješuje mokrenje. To može dovesti do dehidracije, što rezultira suhom kožom s povećanom vjerojatnošću bora.

Alkohol sprječava apsorpciju vitalnih hranjivih tvari kao što su vitamini B12 i folat, zajedno s antioksidansima, ugrožavajući zdravlje stanica i pridonoseći kognitivnom padu, što povećava rizik od neuroloških poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova bolest i demencija.

Također, alkohol može uzrokovati oštećenje jetre, uključujući masnu jetru, hepatitis i cirozu. To smanjuje sposobnost jetre da učinkovito metabolizira toksine i održava sveukupne tjelesne funkcije, što potencijalno ubrzava procese starenja.

Rafinirano bijelo brašno

Namirnice poput bijelog kruha, peciva i tjestenine su napravljene od rafiniranih žitarica koje su lišene svih vlakana i hranjivih tvari. Takva hrana je visoko glikemijska, što znači da može dovesti do brzih skokova razine šećera u krvi i inzulina. Ovaj skok i kasniji pad šećera u krvi mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu te tako ubrzati starenje.

Gazirana i slatka pića

Konzumacija pića zaslađenih šećerom pridonosi starenju prvenstveno zbog visokog sadržaja šećera, što dovodi do povećanog oksidativnog stresa, upale i stvaranja naprednih krajnjih produkata glikacije koji ubrzavaju starenje stanica i oštećenja tkiva. Ovaj prekomjerni unos šećera može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji i povećanom nakupljanju masnoće, koji su povezani s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima.

Pržena hrana

Pržena hrana, poput pilećih medaljona, hamburgera i pomfrita često sadrži transmasnoće, osobito ako se ulje za prženje koristi više puta - što je uobičajena praksa u mnogim restoranima brze hrane. Ove transmasti pridonose upalama i oksidativnom stresu u tijelu, procesima koji ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput bolesti srca i dijabetesa.

Hrana iz restorana

Hrana iz restorana može doprinijeti starenju zbog čimbenika kao što su visoke razine nezdravih masti, uključujući zasićene i trans masti, što dovodi do upala i povećanog rizika od bolesti povezanih sa starenjem. Većina jela iz restorana sadrži više od cjelodnevne količine natrija, a čak i naizgled slana jela iz restorana mogu sadržavati hrpu šećera.

Mesni proizvodi

Mesni proizvodi (na primjer šunka, salama i narezana pureća prsa) koji su često bogati konzervansima poput natrija i nitrata, pridonose starenju primarno kroz promicanje oksidativnog stresa i upale u tijelu. Ovi konzervansi mogu oštetiti stanice i tkiva te tako ubrzati proces starenja.

Čips

Komercijalno proizvedeni čips često se kuha u nezdravim uljima na visokim temperaturama, što dovodi do stvaranja trans masti. Proces kuhanja škrobne hrane poput krumpira na visokoj temperaturi može generirati akrilamid, koji se smatra potencijalno kancerogenom tvari koje može doprinijeti oštećenju stanica i procesima povezanim sa starenjem. Također, čips od krumpira ima visok glikemijski indeks i visok udio soli. Sadržaj natrija u čipsu može rezultirati zadržavanjem vode, povišenim krvnim tlakom i opterećenjem kardiovaskularnog sustava, što može potencijalno ubrzati starenje krvnih žila i organa.

Peciva sa šećerom

Pekarski proizvodi su napravljeni od rafiniranog brašna i imaju visok udio šećera, a neki sadrže i malo trans masti. Svi ovi čimbenici doprinose starenju potičući upalu i oksidativni stres. Visoki udio šećera može dovesti do stvaranja produkta napredne glikacije koji oštećuje kolagen i elastin - ključne proteine ​​za održavanje mladenačke kože - dok transmasti mogu negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Sirupi

Zaslađivači poput agavinog sirupa, kukuruznog sirupa i određenih javorovih sirupa su bogati fruktozom, vrstom šećera povezanom sa zdravstvenim problemima kao što su inzulinska rezistencija, nakupljanje masti u jetri i povišene razine triglicerida, što pridonosi metaboličkim problemima i ubrzanom starenju. Slično rafiniranom šećeru, višak fruktoze također stvara produkt napredne glikacije te može uzrokovati oštećenje kolagena i elastina u koži, što pridonosi borama, smanjenoj elastičnosti i starenju kože. Redovita konzumacija ovih zaslađivača može rezultirati debljanjem, metaboličkim sindromom i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, povezanih s ubrzanim starenjem i zdravstvenim problemima povezanim sa starenjem.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije