Hungry Mile preporučuje: Mirisna, mekana i sočna focaccia
Stigao je još jedan vikend, a to znači još jedan recept iz kuhinje popularnog blogera Mile Butorca. Sigurno već znate tko je Hungry Mile jer se proslavio još 2014. godine u popularnoj amaterskoj kulinarskoj emisiji 3,2,1 Kuhaj. Možda ste već i isprobali neki od recepta objavljenih na njegovom blogu „Jedi do Mile volje“ ili Instagram profilu, a ako još uvijek niste - vrijeme je da to učinite.
Za ovaj vikend Mile nam je preporučio recept za poznatu talijansku pogaču - focacciu. Ova pogača mijesi se još od antike, a danas je popularan dodatak dobrim druženjima uz ukusne zalogajčiće. Ako je još niste probali, vrijeme je to učinite, a ako jeste i svidjela vam se, onda ćete uživati i u ovoj verziji.
Recept za focacciu s rajčicom
Sastojci:
(za tijesto)
- 400 g glatkog brašna
- vrećica suhog kvasca
- 250 ml mlake vode
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice maslinova ulja
- prstohvat soli
(za nadjev)
- 1 pakiranje Bumblebee rajčica
- par grančica svježeg ružmarina maslinovo ulje
- svježe mljeveni papar
- krupna morska sol
Priprema:
1. U zdjeli izmiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac, mlijeko i maslinovo ulje.
2. Lagano dolijevajte mlaku vodu i cijelo vrijeme miješajte drvenom kuhačom. Kada više ne možete miješati kuhačom krenite mijesiti rukom.
3. Prebacite tijesto na radnu plohu koju ste posuli s malo brašna i nastavite mijesiti tijesto još 5 minuta, po potrebi posipajte s još brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Umiješano tijesto vratite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. (Tijesto možete umiješati i večer prije, te zdjelu dobro omotanu plastičnom folijom ostaviti da prenoći u frižideru. U tom slučaju prije nego nastavite s korakom 4., tijesto izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena.)
4. Kada se tijesto udvostruči ponovno ga premijesite i podijelite u dvije loptice. Svaku razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i prebacite na veliki lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
5. Lim s pogačama ostavite na toplom još pola sata da se tijesto još malo diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C.
6. Uzdignuto tijesto malo nabodite prstima i utisnite cherry rajčice prerezane po pola. Sve prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu.
7. Pecite dvadesetak minuta, dok se lijepo ne zarumeni.
8. Pečenu focacciu pospite sa svježe mljevenim paprom, krupnom soli i polijte s maslinovim uljem. Po vrhu natrgajte ružmarina.
Vezani sadržaj:
- Hungry Mile preporučuje: Slane pivske kiflice
- Hungry Mile preporučuje: Jednostavna i brzo gotova gibanica - gužvara
- Hungry Mile preporučuje: Recept za quiche koji vole svi, a jednostavno ga je pripremiti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345