Imate li nekad ostatke neprobavljene hrane u stolici? Provjerite kada se zabrinuti

Imate li nekad ostatke neprobavljene hrane u stolici? Provjerite kada se zabrinuti

Imate li nekad ostatke neprobavljene hrane u stolici? Provjerite kada se zabrinuti
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Boja i kvaliteta vaše stolice mogu biti dobar pokazatelji vašeg zdravlja ili načina života. Na primjer, neprobavljena hrana u stolici se može pojaviti zbog prehrane bogate vlaknima. Međutim, neprobavljena hrana u stolici s drugim simptomima, poput proljeva ili grčeva, zahtijeva liječničku pomoć. Nastavite čitati kako biste saznali više.

Osnove probave

Velik dio dobrog probavnog zdravlja jest zdrav probavni sustav u kojem svaki organ dobro radi svoj posao. Probavni se sustav sastoji od nekoliko različitih organa, uključujući:

  • usta i žlijezde slinovnice
  • jednjak
  • želudac
  • jetru
  • žučni mjehur
  • slijepo crijevo
  • gušteraču
  • tanko i debelo crijevo
  • rektum i anus.

Vaš probavni sustav pomaže vašem tijelu da se opskrbi hranjivim tvarima, poput vitamina i minerala, iz onoga što jedete ili pijete.

Tijelo provodi proces probave uz pomoć hormona i živaca. Probava počinje kad hrana ili piće uđu u usta i nastavlja se dok vaše tijelo prenosi ono što ste jeli ili pili kroz gastrointestinalni trakt sve do debelog crijeva.

Gastrointestinalni trakt razgrađuje te hranjive tvari kako bi ih tijelo moglo apsorbirati i koristiti za svoje potrebe. Na primjer, ugljikohidrati se mogu pretvoriti u jednostavne šećere za korištenje energije.

Nakon što vaše tijelo probavi sve što ste pojeli i apsorbira sve hranjive tvari, ti otpadni proizvodi čine vašu kakicu. To je trenutak kada se neprobavljena hrana može pojaviti u vašoj stolici.

Kada ne treba brinuti o neprobavljenoj hrani u stolici?

Zdrava stolica može izgledati drugačije od osobe do osobe. Općenito bi trebala biti smeđe boje i dovoljno mekana i kompaktna lako prolazi kroz cijeli probavni sustav. Povremena neprobavljena hrana u vašoj inače normalnoj stolici obično nije razlog za brigu.

Dio razloga zašto u kakici može biti neprobavljene hrane temelji se na hrani koju jedete. Na primjer, hrana bogata vlaknima ponekad može biti teška za probavu. To može uključivati namirnice kao što su:

  • kukuruz
  • lisnato povrće
  • orašasti plodovi
  • žitarice.

Važno je napomenuti da u tijelu postoje enzimi — prirodni složeni proteini koji dovode do kemijskih promjena koje pomažu razgraditi hranu. Međutim, hrana bogata vlaknima često kroz probavu prolazi samo djelomično probavljena jer enzimi u probavnom sustavu ne razgrađuju vlakna u potpunosti.

Što može dovesti do pojave neprobavljene hrane u stolici?

Hrana ponekad može prebrzo prolaziti kroz crijeva. To može rezultirati dijelovima hrane u stolici. Još jedan ishod brze probave je proljev, kada imate rijetku ili vodenastu stolicu. Proljev je simptom nekoliko stanja, uključujući:

  • celijakiju
  • Crohnovu bolest
  • damping sindrom
  • alergije ili intolerancije na hranu
  • infekcije gastrointestinalnog trakta
  • upalnu bolest crijeva
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • rast bakterija u tankom crijevu
  • ulcerozni kolitis.

Ako imate bilo koje od tih stanja, možda ćete uočiti neprobavljenu hranu u svojoj stolici.

Ostali simptomi na koje treba obratiti pozornost

Trebali biste obavijestiti liječnika ako se neprobavljena hrana u vašoj stolici redovito pojavljuje uz proljev.

Određene virusne gastrointestinalne infekcije poput gastroenteritisa mogu ubrzati vrijeme prolaska stolice kroz vaš probavni trakt i dovesti do proljeva.

Proljev također može značiti da vaše crijevo ne apsorbira hranjive tvari kako treba, što može biti posljedica celijakije ili Crohnove bolesti.

Također biste trebali posjetiti liječnika ako osjećate grčeve, nadutost, bolove u trbuhu ili vidite krv u stolici. U tim situacijama možete imati intoleranciju na hranu, alergiju ili sindrom iritabilnog crijeva.

Rizici nepravilne probave

Neadekvatna probava hrane može dovesti do neprobavljene hrane u stolici, ali postoje i drugi mogući rizici u slučaju nepravilne probave.

Malapsorpcija

Jedan od rizika nepravilne probave je malapsorpcija. Stanje se sastoji od nedostatka pravilne apsorpcije, probave ili transporta hranjivih tvari. Malapsorpcija može rezultirati sljedećim:

  • anemija
  • nadutost
  • proljev
  • promjene u stolici poput masne stolice s mirisom
  • nenamjerni gubitak težine
  • problemi sa zacjeljivanjem rana.

Bezoari

Nakupine djelomično probavljenih ili neprobavljenih tvari poznate su kao bezoari. Bezoari se obično nalaze u želucu i obično nemaju simptome. U rijetkim slučajevima, naslage bezoara mogu dovesti do komplikacija poput krvarenja gastrointestinalnog trakta i crijevne opstrukcije.

Savjeti za pravilnu prehranu i probavu

Promjene u načinu prehrane mogu vam pomoći da imate normalnu probavu. Neki savjeti o prehrani uključuju:

  • žvačite hranu što je više moguće
  • jedite sporije
  • uzimajte manje zalogaje ili narežite hranu na manje komade.

Postoje i načini da osigurate da vaše tijelo može pravilno probaviti hranu, kao što su:

  • konzumiranje dovoljno vlakana, poput voća i povrća
  • pijenje puno vode
  • upravljanje stresom
  • stvaranje rutine obroka (npr. pokušajte jesti svaki dan u isto vrijeme)
  • konzumiranje hrane bogate probioticima (npr. jogurt, kefir).

Sve su to pametni koraci koji vam pomažu da vaš probavni trakt funkcionirao glatko, a stolica izgleda "normalno".

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije