Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna
Neovisno o tome mučite li se s intolerancijom na gluten ili samo ponekad volite probati nešto novo, ove torte će vam se sigurno svidjeti. Jednostavne za pripremu i brzo gotove, neodoljivo sočne, dokaz su da je itekako moguće napraviti odličan desert bez brašna. Pšenično brašno, odnosno gluten, sastojak je koji u najvećoj mjeri određuje strukturu i teksturu kolača pa su biskviti bez njega malo drukčiji, gušći od klasičnih, ali kad je riječ o ukusu sigurno nećete imati ni jednu zamjerku.
U nastavku donosimo recepte za tri torte, prva uopće ne sadrži brašno, a ipak ima čvrstu i stabilnu strukturu zahvaljujući kombinaciji kakao praha i jaja, dok se u preostala dva recepta koristi bademovo brašno kao zamjena za pšenično.
Čokoladna torta bez brašna
Sastojci:
- 170 g tamne čokolada, grubo nasjeckana
- 110 g maslaca, izrezanog na veće komade
- 200 g šećera
- 4 velika jaja
- 100 g nezaslađenog kakao praha
- 1 žličica praha za instant kavu
- 50 ml vruće vode
- malo ulja
- maline i tučeno vrhnje za dekoraciju
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i s malo ulja premažite kalup promjera 20 centimetara.
2. Manji lonac, do pola napunjen vodom, stavite na srednju vatru i pustite da lagano kuha. Čokoladu i maslac stavite u posudu otpornu na visoku temperaturu pa je namjestite iznad lonca u kojem se kuha voda i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope.
3. Otopite prah za instant kavu u vrućoj vodi. U posudu sa čokoladom i maslacem dodajte šećer i kavu pa miksajte dok se sastojci ne sjedine. Nakon toga dodajte jaja i nastavite s miksanjem dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte kakao prah.
4. Gotovu smjesu prelijte u kalup i pecite u pećnici 35 minuta (dok se ne slegne u sredini).
5. Ostavite tortu da se hladi 15 minuta, a zatim uklonite stijenke kalupa. Pustite da se kolač potpuno ohladi pa dekorirajte malinama i tučenim vrhnjem prije serviranja.
Torta od limuna, badema i ricotte
Sastojci:
- 400 g ricotta sira
- 3 jaja, sobne temperature
- naribana limunova korica (2 limuna)
- 240 g bademovog brašna/fino mljevenih badema
- 165 g šećera
- 20 g listića badema
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
1. Nauljite i obložite papirom za pečenje stranice i dno kalupa promjera 20 cm.
2. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva.
3. Stavite ricottu, jaja, koricu limuna, brašno od badema i u veliku zdjelu. Miksajte dok smjesa ne postane glatka, a sastojci se dobro sjedine pa ulijte smjesu u kalup. Po vrhu pospite listiće badema i šećer u pragu.
4. Pecite 60 minuta pa ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Torta od badema i tamne čokolade s kruškama
Sastojci:
(za poširane kruške)
- 2 poluzrele kruške
- 250 ml slatkog bijelog vina, poput muškata ili rizlinga
- 180 g šećera
- 185 ml vode
(za biskvit)
- 175 g tamne čokolade narezane na komadiće
- 120 g maslaca narezanog na komadiće
- 120 g šećera
- 60 g bademovog brašna
- prstohvat soli
- 3 velika jaja
Priprema:
1. Kruške prerežite na pola i odstranite jezgru. Pomiješajte vino, šećer i vodu u malom loncu i zakuhajte. Dodajte kruške i kuhajte dok ne omekšaju, oko 25 minuta. Ostavite da se hlade.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i s malo ulja premažite kalup promjera 20 centimetara.
3. Stavite čokoladu u posudu otpornu na visoku temperaturu iznad lonca s proključalom ključalom vodom i tako topite čokoladu. Kad je čokolada skoro otopljena dodajte maslac i miješajte dok se sve ne otopi.
4. Maknite s vatre i umiješajte šećer, bademovo brašno i sol. Ostavite da se čokolada malo ohladi pa umiješajte žumanjke. Bjelanjke miksajte odvojeno dok ne postanu čvrsti snijeg pa polako umiješajte u smjesu s čokoladom.
5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup. Polovice krušaka ocijedite pa svaku narežite na trećine ili četvrtine i rasporedite po vrhu.
6. Pecite kolač 30 – 35 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
7. Prije posluživanja ostavite da se ohladi pa pospite kakaom ili dodajte komadiće čokolade na vrh (po želji).
Vezani sadržaj:
- Tri jednostavna deserta od samo tri sastojka
- Tri ideje za slatki doručak koje će obožavati cijela obitelj
- Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345