Nutricionistica otkriva: Zašto zimi juhama ne smijemo reći ne?
Poznato je da hladniji mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, metabolizmu i razini energije. Smanjena dostupnost svježeg sezonskog voća i povrća dodatno otežava održavanje raznovrsne prehrane. Tople juhe u ovom periodu postaju savršen izbor – zasitne su, okrepljujuće i lako se prilagođavaju sezonskim potrebama tijela. U razgovoru s magistricom nutricionizma Jelenom Margetić Bošković saznali smo kako najbolje iskoristiti dobrobiti ukusnih juha.
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih recepata za ukusne juhe
- Od Italije do Tajlanda: 5 recepata za juhe poznate diljem svijeta
Zašto je važno jesti juhu?
Juha je oduvijek sinonim za jelo koje liječi, a zimi pogotovo čini ugodu tijelu i duši svojom toplinom, kaže nutricionistica i dodaje da je svaki odbrok dobro započeti kvalitetnom juhom. Tradicionalne mesne i povrtne juhe donose mnoštvo vitamina i mineralnih tvari, a na njihovu kvalitetu utječu namirnice od kojih je juha napravljena.
"Danas imamo mogućnost skladištiti različite namirnice u svojim kuhinjama (smočnice, hladnjaci, zamrzivači) te u hladnim zimskim mjesecima lako možemo napraviti juhu koja čak može biti okrepljujući samostalni obrok. Kao takvu istaknula bih ajngemahtec juhu koja je izvor proteina, povrća, složenih ugljikohidrata, masnoća i mahunarki. "
Iako se kod nas juha tradicionalno jede kao predjelo glavnom jelu kod ručka i/ili večere, naša sugovornica smatra da topla zdjelica šarene juhe može biti idealna i za početak dana. Juhu preporučuje kao kvalitetan doručak jer unos tekućine doprinosi razbuđivanju organizma, a prehrambena vlakna iz povrća daju dobar osjećaj sitosti. Jutarnjoj juhi preporučuje se dodati integralne žitarice ili tjesteninu te kuhano meso ili jaje kako bi činile kompletan obrok.
Iako lošija opcija od domaće juhe, saznali smo da juha iz vrećice također može biti dobar izvor tekućine i ponešto vitamina i mineralnih tvari iz sušenog povrća. Međutim, većina juha iz vrećice sadrži veliki udio soli i aditiva pa se prednost uvijek treba dati domaćim juhama.
Koje vrste juha su najbolje?
Svim mesnim i ribljim juhama zajedničko je da pridonose ukupnom dnevnom unosu proteina, mineralnih tvari (cink, željezo, kalcij, magnezij) i drugih elektrolita. Pileća i pureća juha tradicionalno se smatraju lijekom kod prehlade, začepljenog nosa i kašlja, a njihov protuupalni učinak je i znanstveno dokazan.
Juhe od kostiju posebno su bogate kolagenom i mineralnim tvarima poput željeza, cinka, magnezija, kalcija te kao takve imaju pozitivan učinak na zdravlje kostiju, mišića, zglobova, kože te probavnog sustava.
Povrtne juhe su bogat izvor vitamina, prehrambenih vlakana i fitokemikalija, prvenstveno biljnih pigmenata s protuupalnim i antioksidacijskim djelovanje. Tako na primjer juha od bundeve je narančasta zbog pigmenta beta karotena koji ima zaštitni učinak na zdravlje očiju i kože, juha od rajčice je izvor snažnog antioksidansa likopena, a juha od cikle je bogat izvor željeza. Povrtnim juhama poželjno je dodati maslinovo ulje ili suho pržene sjemenke prije serviranja kako bi se obogatile dobrim masnoćama.
Na što paziti prilikom pripreme juhe?
Za što kvalitetniju juhu potrebno je izabrati kvalitetne svježe sezonske namirnice jer upravo one imaju najveći udio hranjivih tvari. Juhu je potrebno kuhati na duže i na slabijoj vatri kako bi vitamini i mineralne tvari ostali sačuvani.
U bistru juhu u kojoj su otopljeni vitamini, mineralne tvari i fitokemikalije uvijek je dobro dodati i kuhano povrće kako bi s povećao unos prehrambenih vlakana i komadiće mesa ili ribe kao izvore bjelančevina. U juhe je poželjno dodavati i začine (papar, peršin, bosiljak, đumbir, kurkuma) kako bi se njihovo blagotvorno djelovanje povećalo.
Preporučuje se izbjegavati dodavanje začinskih mješavina zbog visokog udjela soli i pojačivača okusa. Ne postoje najbolje kombinacije namirnica u juhu, ali preporuka je svakako koristiti što više vrsta povrća kako bi dobili što širu lepezu vitamina i biološko aktivnih komponenti.
Kako bi se izbjeglo dodavanje rafiniranog/bijelog brašna ili vrhnja za kuhanje mogu se koristiti integralne žitarice (riža, proso, heljda, kvinoja, zob, ječam) ili dio povrća može smiksati i na taj način postići željenu gustoću. Također dodavanje mahunarki kao što su leća ili slanutak može doprinijeti gustoći.
Na pitanje narušava li se kuhanjem nutritivna vrijednost namirnica, primarno povrća, nutricionistica kaže: "Termolabilni vitamini i mineralne tvari djelomično se uništavaju kuhanje, ali dio njih ostaje u tekućini, tj. juhi. Preporuka je koristiti što veći broj namirnica u pripremi juha kako bi u samom početku osigurali veću količinu vitamina i mineralnih tvari. Također, poželjno je ne pustiti juhe da dugo vriju na visokoj temperaturi i stavljati veće komade povrća jer se tako smanjuje utjecaj vode i visoke temperature."
Kako potaknuti djecu da zavole juhu?
Roditelji trebaju biti primjer djeci za sve dobro u životu pa tako i za pravilnu prehranu, naglašava nutricionistica. Preporučuje da se što češće servira juha za obroke i kaže da roditelji trebaju pokazati kako je s užitkom jedu.
Dobar načini za pridobiti djecu za zavole juhu je da se i oni uključe u pripremu (npr. da im se dozvoli da smiksaju gustu juhu od brokule, ogule mrkvu i sl). Djeca vole šarenilo pa im se češće mogu poslužiti povrtne juhe različitih boja.
Juhe se mogu servirati u zanimljive zdjelice ili im se davati djeci simpatična imena (npr. juha od brokule neka bude Shrek juha, juha od špinata Popajeva juha). Također, u juhe se može ukuhavati zanimljiva tjestenina u obliku zvjezdica, slova, životinja.
Vezani sadržaj:
- Jedini recept za juhu od bundeve koji će vam ikada trebati
- Krem juha od tikvica: Jednostavna, brzo gotova i jako ukusna
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345