Kako alergeni ulaze u tijelo
Alergeni u hrani
Mogu biti životinjskog ili biljnog podrijetla. Isto tako govorimo i o pseudoalergenima kao što su npr. konzervansi, antioksidansi, dodaci za okus ili boje. Unutar nutritivnih alergena postoje unakrsni alergeni slični po strukturi.
Alergeni u hrani koji mogu biti razlog za nastanak i pogoršanje atopijskoga dermatitisa su kravlje i kozje mlijeko, jaja, oraščići, soja, pšenica, školjke, ribe i rakovi. Danas kod svih tih alergena proučavamo njihovu srodnost i interakcije s drugim namirnicama u alergijskom djelovanju. Postoje namirnice koje sadrže veću količinu amina, primjerice histamina, tiramina, kateholamina i drugih. Te tvari uzrokuju preosjetljivost samo ako ih uzmemo u većim količinama. Žitarice koje izazivaju alergiju su pšenica, ječam, raž, zob, kukuruz, riža i proso. Alergeni u žitaricama su albumini i globulini. Gluten je bjelančevina u žitaricama koju teško probavljaju osobe s celijakijom. Pšenica je inače vrlo bogat izvor tiamina, riboflavina, niacina, željeza, selena i kroma. Kod alergije na pšenicu te tvari možemo nadomjestiti ječmom, zobenim pahuljicama, rižom i rižinim brašnom. Sve to, nažalost, ne mogu uzimati osobe s celijakijom jer sve žitarice osim riže sadrže gluten. I riža može biti alergen, zbog toga je ne možemo uvijek primijeniti kao dijetu. Poseban sastav alergena ima heljda pa baš kao i riža ne može uvijek biti sigurna dijetna hrana. Bjelančevine heljde su unakrsno srodne lateksu, riži, krumpiru, kikirikiju i peludu trava.
Najčešći nutritivni alergeni životinjskog podrijetla su kravlje mlijeko, jaja, morske ribe, rakovi, školjke, plodovi mora, goveđe i svinjsko meso. U kravljem mlijeku je alergen kazein, još jači alergen je b-laktoglobulin, nešto manje alergeni su drugi topivi proteini i a-laktoglobulin, koji je po svojoj strukturi sličan bjelanjku jaja. Kravlje mlijeko sadrži 80% kazeina. Ta tvar je otpornija na temperaturu i želučanu kiselinu nego ostale bjelančevine u mlijeku. Kozje mlijeko sadrži 90% alergena srodnih onima u kravljem mlijeku. Odlučujuće je kod alergena u mlijeku njegova terme bilnost, odnosno termostabilnost. Prema tome možemo odabrati mliječni proizvodi koji neće biti štetan za bolesnika. Taj problem je aktualan i kod mnogih drugih alargena u hrani. Bjelanjak jaja sadrži najmanje je dva vrlo jaka alergena, a žumanjak jedan. Moguća je interakcija između bjelanjka jeta i mesa piletine.
Od mahunarki, alergene sadrži soja, ki riki, grašak, leća, grah, rogač i uljana repica. Soja se kao skriveni alergen pojavljuje u mesnim proizvodima, pašteti i u namirnicama koje sadrže sojino ulje i lecitin. Otprilike je 15% djece alergične na kravlje mlijeko ujedno alergično i na soju. Umaci, kolači, neki namazi i ulja sadrže mljeveni kikiriki. On je vrlo opasan alergen koji može prouzročiti čak i anafilaktički šok Od povrća i začina alergeni mogu biti celer, mrkva, peršin, kumin, rajčica, krumpir, papar, kava, patlidžani. Ponekad te biljke imaju alergijsku interakciju s peludom. Alergeno voće su jabuke, lješnjaci, breskve, jagode. Posebna skupina su banana, kivi, lubenice, kesten i avokado, koje spadaju u porodicu kaučukovca, a on je izvor lateksa.
Salicilati u hrani
Najpoznatija tvar koja sadrži salicilate je aspirin. U prošlosti se aspirin upotrebljavao i kao konzervans. Velika količina salicilata je u voću - u grožđu, ribizu, borovnicama, datuljama, suhim šljivama, malinama, breskvama, naranči, ananasu, višnjama i rotkvicama. Salicilate sadrže i začini: curry, senf, papar, ali i čaj, kava i vino. Kao i neki drugi konzervansi i salicilati uzrokuju pseudoalergiju. Zato pseudoalergične osobe trebaju izbjegavati aspirin.
Interakcije alergena
U strukturi bjelančevina pojedinih biljaka i drugih živih organizama otkrivena su mjesta srodnih molekula, koje zovemo alergenskim epitopima. Oni su nositelji alergenosti. Dijelove u strukturi biljaka koji imaju ulogu epitopa zovemo profilinima. Kao alergeni djeluju i enzimi i enzimski inhibitori. Dijelove bjelančevina koji mogu prouzročiti unakrsni alergijski odgovor (interakciju) zovemo „patogenetski srodnim proteinima". Kod životinja je takav homologni životinjski protein tropomiozin. Poznato je 14 skupina „patogenetski srodnih proteina", a sadrže ih voće i povrće.
Protutijela IgE koja su usmjerena na određeni alergen mogu reagirati i uzrokovati alergijske simptome ako jedemo hranu koja sadrži epitope ili spomenute djeliće bjelančevina. U takvom slučaju govorimo o križnim (unakrsnim) alergenima. Najbolje je istražena alergijska interakcija između peluda drveća i trava i alergena u namirnicama. Interakcija postoji i između grinja i plodova mora, između lateksa i voća te između ptičjih bjelančevina i nekih namirnica. Po učestalosti je na prvom mjestu interakcija između peluda breze i voća i povrća te peluda breze i peluda običnog pelina. Alergijska interakcija javlja se i između peluda običnog pelina i začina. Moguću povezanost prikazuje tablica 2.
Mogućnost interakcija inhalacijskih i nutritivnih alergena
PELUD DRVEĆA: lijeska, joha, breza |
jabuka, trešnja, marelica, šljiva, lješnjaci, bademi, mrkva, krumpir, celer, rajčica, paprika |
|
pšenica, koštunjičavo voće, celer, rajčica krumpir, soja, kikiriki, kivi, peršin, timijan, curry |
PELUD KOROVA: obični pelin, ambrozija, trputac, kamilica |
celer, soja, mrkva, komorač, kumin, češnjak, korijandar, paprika, peršin, artičoka, maslačak, pelinkovac, vermut, dinja, krastavac, tikva, mango |
|
banana, kivi, kesten, avokado, dinja, sirovi krumpir, rajčica, fikus, smokve, lješnjak, marelice, grejp, ananas, papaja |
GRINJE |
plodovi mora |
KIVI |
raženo brašno, jabuka, mrkva, lješnjaci, breza, guma, ananas, papaja, avokado |
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345