Kako brinuti o bubrezima
Pet osoba od 100 razviju bubrežne kamence tijekom života. Izgledi su čak i veći za kroničnu bolest bubrega. Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za cjelokupno stanje zdravlja, kao i dugovječnost naših života.
Bubrezi se nalaze s obje strane donjeg dijela leđa, odmah ispod rebara. Njihova funkcija u tijelu je ukloniti otpadne tvari iz krvi i regulirati količinu tekućine u tijelu.
Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim tlakom ili obiteljskom povijesti bolesti bubrega. Muškarci obično imaju veći rizik za razvoj kroničnih bubrežnih bolesti nego žene.
Ovdje su neki znakovi i simptomi bolesti bubrega:
- češća potreba za mokrenjem ili problem kontroliranja mokrenja
- bol u donjem dijelu leđa
- bol ili peckanje prilikom mokrenja
- edem (tzv. držanje vode) u plućima, nogama, trbuhu, itd.
- oticanje oko lica, očiju, nogu i gležnjeva
- krv u urinu.
Ako su bubrezi normalni, oni ne zahtijevaju posebnu brigu. Zdrava, uravnotežena prehrana i adekvatan unos vode dovoljni su za održavanje bubrega. Međutim, ako osjećate gore navedene simptome, trebali biste koristiti sljedeće savjete za dobro održavanje vaših bubrega.
Provjeravajte krvni tlak i šećer u krvi
Dva vodeća uzroka bolesti bubrega su dijabetes i visoki krvni tlak. Tijekom vremena, prekomjerne količine glukoze u krvi štete milijunima sićušnih jedinica za filtriranje unutar svakog bubrega. Oko 20-30 posto ljudi s dijabetesom razvije bolesti bubrega (dijabetička nefropatija). Visok krvni tlak može oštetiti male krvne žile u bubrezima. One ne mogu filtrirati otpad iz krvi kako bi trebale. Broj jedan način da se spriječi oštećenje bubrega je zadržati razine šećera u krvi i krvni tlak što bliže normalnima.
Jedite uravnoteženu prehranu
Ključ zdrave prehrane je povećanje potrošnje biljnih namirnica dok se smanjuje potrošnja rafinirane i masne (pečene) hrane. Prehrana bazirana na voću i povrću omogućava tijelu da se alkalizira putem bubrega, smanjenje krvni tlak i doprinosi osjećaj dobrobiti.
Smanjivanje potrošnje mesa
Prehrana bogata životinjskim proteinima može dovesti do stvaranja kamenaca. Meso stvara mokraćnu kiselinu nakon što je obrađeno od strane tijela. Mokraćna kiselina je osnovni problem za stvaranje kamenaca i gihta.
Smanjenje unosa soli
Višak soli dovodi do abnormalnih nakupljanja kalcija u krvi koji pak, stvara bubrežne kamence. Natrij u soli može povisiti krvni tlak, tako da osoba s kroničnom bubrežnom bolešću treba ograničiti hranu koja sadrži visoke razine natrija. Vaš unos natrija trebao bi biti umjeren.
Pijte vodu
Još jedan ključni aspekt zdravlja bubrega je adekvatna potrošnja vode. Voda pomaže bubrezima da istjeraju toksine i spriječe pojavu bubrežnih kamenaca i infekcija. Puno vode nije nužno dobro za bubrege, stoga je uvijek bolje piti male količine vode tijekom cijelog dana.
Izbjegavajte pušenje
Ako pušite, doista morate pokušati prekinuti. Pušenje ne samo da povećava rizik od bolesti bubrega, ali i pridonosi smrti od moždanog udara i srčanih udara u osoba s kroničnom bolešću bubrega.
Izbjegavajte alkohol
Pijenje previše alkohola znači da bubrezi moraju raditi na uklanjanju toksina iz krvi. Granica se do dva mala pića dnevno za muškarce i jedno malo piće dnevno za žene.
Smanjite kofein
Kofein djeluje kao diuretik koji uzrokuje da tijelo gubiti više tekućine i bubrezi rade teže. Ako želite smanjiti kofein, možete pokušati sa zelenim čajem bez kofeina.
Budite aktivni
Tjelovježba je važan element optimalnog zdravlja bubrega. Aktivnost je odlična za zdravlje bubrega kao i za ukupnu dobrobit cijelog tijela. No, izbjegavajte naporno vježbanje ako već imate bubrežnih problema.
Iako su ovi savjeti uglavnom za osobe koje žele zaštititi svoje bubrege, mogu biti od koristi za sve koji su zainteresirani za održavanje zdravog načina života.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345