Kako čuvati namirnice: što smijete, a što ne trebate čuvati u hladnjaku
Pravilno čuvanje hrane bitno je zbog njezine kvalitete, ali i dugovječnosti. Ako obavljate velike kupnje namirnica početkom mjeseca, sigurno vam se nekada dogodilo da su vam se određene namirnice pokvarile jer ih niste na vrijeme iskoristili. Ulogu u kvaru namirnica često ima i način na koji skladištite hranu, a mi vam donosimo koju hranu biste trebali čuvati u hladnjaku, a koju na sobnoj temperaturi ili na vlažnim mjestima.
Koje namirnice trebate čuvati izvan hladnjaka?
Med
Hladne temperature mogu uzrokovati bržu kristalizaciju meda, stoga bi bilo dobro čuvati ga izvan hladnjaka, u kuhinjskom ormariću ili smočnici. Na temperaturi od 4°C i niže, počinje se zgušnjavati, procesi molekularne difuzije usporavaju i započinje kristalizacija.
Češnjak i luk
Pravilno skladišten, može potrajati čak i do 5 mjeseci. Visoke vlage mogu ih učiniti mekanima te izazivaju klijanje i plijesan. Čuvajte ih na tamnom mjestu.
Krumpir i slatki krumpir
Ove škrobne proizvode čuvajte na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu, složene u posudi ili kantama, ali ne u plastičnim vrećicama jer će to potaknuti nakupljanje vlage, nastanak pljesni i početak truljenja.
Kava
Kavu je najbolje držati što dalje od bilo kakvog izvora vlage radi njezine dugotrajnosti. Prevelika količina vlažnosti oduzet će njezin originalan okus.
Lubenica
Skladištenje lubenica trebalo bi se odvijati u mračnoj, prozračenoj sobi gdje vlažnost zraka ne smije biti veća od 85%, niti manja od 75%. Na taj način moguće je očuvati ju i do nekoliko mjeseci (ako nema oštećenja i nije nigdje odrezana). Međutim dugo očuvanje bit će teže u stanu nego u kući pa su tako idealna mjesta za lubenicu podrumi i ostave. Na takvim bi mjestima lubenica mogla ostati zrela i do četiri mjeseca, a ako ih držite na sobnoj temperaturi, rok neće prelaziti jedan do dva mjeseca.
Najvažnije je da imaju dovoljno prostora, ne bi li se međusobno dodirivale, ili dodirivale zidove, odnosno pregrade primjerice u garaži ili u smočnici. Tikve također bez problema mogu biti skladištene izvan hladnjaka.
Svježi bosiljak
Svježi bosiljak će prije uvenuti ako ga stavite u hladnjak. Umjesto toga, ovo začinsko bilje uronite u čašu poput buketa cvijeća.
Što sve treba čuvati u hladnjaku?
Banane
Mnogi kažu kako bi banane trebalo čuvati na sobnoj temperaturi zbog boljeg okusa, ali skladištenje u hladnjaku najviše će pomoći njihovoj dugovječnosti. Možete isprobati i sljedeći trik: zamotajte ih s prozirnom ili aluminijskom folijom (zasebno) i njihov rok mogao bi se produljiti za čak tjedan dana.
Jabuke
Iako ih svi imamo naviku čuvati u posudi na blagovaonskom ili kuhinjskom stolu, jabuke koje namjeravate čuvati od tjedan dana pa do nekoliko mjeseci, bilo bi dobro čuvati u hladnjaku.
Osim toga, u hladnjaku uvijek čuvajte trešnje, maline, borovnice i drugo bobičasto voće jer je njihova trajnost nekoliko dana od kupnje. Također, smokve, liči i šipak traju dulje ako se drže ohlađeni.
Avokado
Da biste produžili rok trajanja zrelog avokada na 6-7 dana, pohranit ćete ga u hladnjak. Prethodno ga ne morate prati i ne stavljajte ga pored drugog voća i povrća jer tada dolazi do oslobađanja etilena, koji će pokvariti zreli avokado. Najbolje je stavili ga na najvišu policu, ispod zamrzivača. Trik kojim biste mu mogli produžiti trajanje i do sedam dana je da ga omotate prozirnom folijom i stavite u zip vrećicu te tako ograničite unos zraka.
Maslac od kikirikija
Pohranjen u smočnici, otvoreni maslac od kikirikija s konzervansima može se konzumirati dva do tri mjeseca. U hladnjaku može stajati do devet mjeseci, dok prirodni maslac traje nekoliko mjeseci, a skladišten izvan hladnjaka ima rok maksimalno mjesec dana.
Orašasti plodovi
Plodovi poput oraha i lješnjaka ostat će ukusni na sobnoj temperaturi od jednog do četiri mjeseca. No ako ih želite imati na raspolaganju i nakon tog perioda, pohranite ih u hladnjak.
Kečap i senf
Ako nije otvoren, može potrajati i do godinu dana. Jednom kada ga otvorite mora se potrošiti u mjesec dana, ako ga držite na kuhinjskim policama. Ako je u hladnjaku, može potrajati i do 6 mjeseci.
Kruh
Iako u hladnjaku može izgubiti svoj originalni okus i može postati suh, čuvanje kruha u hladnjaku spriječit će nastanak plijesni te može izdržati i do sedam dana.
Rajčica i paprika
Ovo povrće najbolje je držati na sobnoj temperaturi jer bi hladan zrak mogao utjecati na promjenu okusa i teksture, ali ako ste zatrpani rajčicama, a sigurni ste da ih nećete pojesti u sljedećih pet dana, najbolje je odložiti ih u hladnjak. Tako ćete biti sigurni da će trajati minimalno dva tjedna.
Ostalo povrće koje biste trebali čuvati u hladnjaku za produljenje njegove dugovječnosti su: cikla, artičoke, šparoge, brokula, prokulice, mrkva, celer, cvjetača, kukuruz, poriluk, gljive, grašak, špinat, rabarbara, mahune, komorač i začinsko bilje.
Vezani sadržaj:
- Kako pravilno čuvati češnjak?
- Zašto se na voću tako brzo stvara plijesan? Uz ovaj trik to možete spriječiti!
- Odmrzavanje piletine: što trebate, a što nikada ne smijete raditi
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345