Kava - prehrambeni izvor antioksidansa
Najviše antioksidansa
Amerikanci primaju putem kave i nijedna druga supstancija nije ni približno toliko učinkovita, čulo se na nedavnom godišnjem sastanku Američkog društva kemičara u Washingtonu. Profesor Vinson sa Sveučilišta Scranton izmjerio je udio antioksidansa u više od 100 različitih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, začine, biljna ulja i napitke. Zatim su uzeli u obzir uobičajenu potrošnju svake analizirane namirnice i izračunali doprinos u ukupnom unosu antioksidansa. Ispada da prosječna odrasla osoba kavom unese 1299 mg antioksidansa (prosječni Amerikanac dnevno popije 1,64 šalica kave). Na drugom je mjestu čaj sa 294 mg, slijede banane (76 mg), grah (72 mg) i kukuruz (48 mg).
Ti rezultati, naravno, ne znače da kava može zamijeniti voće i povrće, koje je mnogo bolje s cjelokupnog prehrambenog stajališta s obzirom na visok sadržaj vitamina, minerala i biljnih vlakana, ali svakako veseli sve kavoljupce.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345