Što je kimchi, zašto je zdrav i kako se priprema?

Što je kimchi, zašto je zdrav i kako se priprema?

Što je kimchi, zašto je zdrav i kako se priprema?
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.02.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Unshplash

Kimchi (čita se 'kimči') je jedno od najpoznatijih jela korejske kuhinje, a sve je popularniji i u zemljama Zapada. Često se poslužuje kao prilog uz azijska jela, no treba znati da kimchi nije samo ukusno jelo, nego i nutritivno bogata fermentirana namirnica s brojnim zdravstvenim prednostima. U nastavku saznajte što je točno kimchi, kako se priprema, gdje ga možete kupiti i na koje ga sve načine možete konzumirati.

Što je kimchi?

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća, najčešće kineskog kupusa, bijele rotkve i krastavaca. Okus mu je kiselkast i pikantan, a recepti za kimchi variraju ovisno o regiji (i osobnom ukusu). Osnovni sastojci za pripremu kimchija uključuju:

  • kineski kupus, bijelu rotkvu i/ili krastavce,

  • vodu,

  • češnjak,

  • đumbir,

  • korejsku čili papriku (gochugaru),

  • slatko rižino brašno ili šećer,

  • riblji umak.

Kako pripremiti kimchi?

Priprema kimchija uključuje fermentaciju, proces koji mu osigurava jedinstven okus i zdravstvene prednosti:

  1. Povrće (najčešće kineski kupus) se reže na komade i natapa u otopini soli, 7 do 12 sati.

  2. Nakon toga, povrće se ispire i ocijedi.

  3. Priprema se začinska pasta od češnjaka, đumbira, gochugaru čili paprike, slatkog rižinog brašna i ribljeg umaka.

  4. Pasta se ravnomjerno raspoređuje po povrću.

  5. Dobivena smjesa se stavlja u sterilizirane staklenke, hermetički zatvori i ostavlja na sobnoj temperaturi jedan do dva dana. Ako je vani vruće, bolje ga je ostaviti u hladnjaku tri do četiri dana.

  6. Nakon fermentacije, kimchi se sprema u hladnjak gdje se može čuvati mjesecima.

Ako se želite iskušati u pripremi, pogledajte detaljan recept za kimchi.

Kimchi – nutritivna vrijednost

Kimchi je bogat vitaminima i mineralima, a istovremeno ima malo kalorija. Sadrži:

  • vitamin A,

  • vitamin B,

  • vitamin B6,

  • vitamin K,

  • folnu kiselinu,

  • beta-karoten,

  • željezo.

Nutritivne vrijednosti po porciji (1 šalica – oko 150 g):

  • Kalorije: 23 kcal

  • Proteini: 2 g

  • Masti: <1 g

  • Ugljikohidrati: 4 g

  • Vlakna: 2 g

  • Šećeri: 2 g

Budući da sadrži veću količinu natrija, preporučuje se umjerena konzumacija.

Zašto je kimchi zdrav?

Kimchi se smatra superhranom zbog bogatog nutritivnog sastava i probiotičkih svojstava.

  • Sadrži probiotike – fermentacijom nastaju zdrave bakterije (Lactobacillus), koje podržavaju zdravlje crijeva i probavu. Proces lakto-fermentacije omogućuje razgradnju šećera u mliječnu kiselinu, koja djeluje kao prirodni konzervans i pridonosi očuvanju crijevne mikroflore.

  • Jača imunitet – zahvaljujući vitaminima i probioticima, kimchi može ojačati imunološki sustav. Vitamin C u kimchiju dodatno podržava imunološku funkciju i smanjuje oksidativni stres u tijelu.

  • Smanjuje upale – istraživanja sugeriraju da fermentirana hrana može pomoći u smanjenju kroničnih upala u tijelu, zahvaljujući spojevima koji imaju protuupalna svojstva.

  • Može usporiti starenje – određeni spojevi u kimchiju mogu pomoći u zaštiti stanica i poboljšati njihovu dugovječnost. Studije pokazuju da antioksidansi prisutni u kimchiju mogu smanjiti oksidativna oštećenja koja su povezana s procesom starenja.

  • Može spriječiti gljivične infekcije – probiotici u kimchiju mogu pomoći u prevenciji vaginalnih gljivičnih infekcija uzrokovanih rastom gljivica Candida. Istraživanja pokazuju da određeni sojevi Lactobacillusa iz kimchija mogu imati antimikrobna svojstva.

  • Može pomoći u mršavljenju – niskokaloričan je i bogat vlaknima, što pridonosi osjećaju sitosti i sprječava prejedanje. Studije pokazuju da konzumacija fermentirane hrane može pomoći u regulaciji tjelesne mase i razine šećera u krvi.

  • Podržava zdravlje srca – probiotici, vlakna i antioksidansi mogu doprinijeti smanjenju kolesterola i regulaciji krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Gdje kupiti kimchi?

Ako niste skloni eksperimentiranju u kihinji ili nemate vremena za pripremu, kimchi možete pronaći u trgovinama zdrave hrane i nekim većim supermarketima. Evo nekoliko opcija dostupnih na našem tržištu:

  • dmBio kimchi – DM, 3,90 € (270 g)

  • Suur kimchi – Tvornica zdrave hrane, 5,39 € (240 g)

  • SauerCrowd kimchi – bio&bio, 6,99 € (250 g)

Kako jesti kimchi?

Kimchi se može jesti na različite načine:

  • samostalno – kao prilog uz rižu ili meso,

  • u juhama – dodaje se u korejska jela poput kimchi jjigae (varivo s kimchijem i svinjetinom),

  • u prženoj riži – nasjeckani kimchi prži se s rižom, jajima i sezamovim uljem,

  • u palačinkama – dodaje se u tijesto za palačinke od brašna, vode i jaja,

  • u sendvičima – osigurava hrskavost i pikantnu notu sendvičima i burgerima.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije