Ljekovitost biljnog čaja

Što je čaj?
Čaj se u Kini pio prije 5000 godina. Biljni čajevi se posebno smatraju bogati ljekovitim svojstvima za održavanje zdravlja i sprječavanje bolesti.
Tehnički govoreći, čaj je osušeno i prerađeno lišće biljke Camellia sinensis, a uključuje četiri glavne sorte: crni, oolong, zeleni i bijeli čaj.
Crni čaj, nastaje kada lišće čaja prođe oksidirajuće proces koji lišće ostavlja crno, ima najjači okus i najviše kofeina, oko jedne trećine kofeina koju bi dobili iz šalice kave. Oolong čaj je nešto manje oksidiran i ima manje kofeina. Zeleni čaj je paren, valjan i sušen odmah nakon žetve, što zaustavlja proces oksidacije, čime zadržava zelenu boju. Bijeli čaj prolazi najmanju obradu. Mladi pupoljci se prikupljaju i suše. Sve ove sorte imaju razne zdravstvene koristi, zeleni i bijeli čaj ih imaju najviše.
Stručnjaci vjeruju da su flavonoidi ključni sastojak koji doprinosi zdravstvenoj koristi čaja. Ovi antioksidansi prisutni su u hrani i biljkama (uključujući lišće čaja) i pomažu spriječiti oštećenja stanica. Nedavna istraživanja pokazuju da čaj može štiti od bolesti srca i mnogih vrsta raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345