Najgora hrana i piće za oči: Na popisu je i jedna skupina namirnica koju smatramo zdravom

Najgora hrana i piće za oči: Na popisu je i jedna skupina namirnica koju smatramo zdravom

Najgora hrana i piće za oči: Na popisu je i jedna skupina namirnica koju smatramo zdravom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Oko 250 milijuna ljudi diljem svijeta ima blagi do ozbiljni gubitak vida. Jeste li znali da je zdravlje očiju izravno povezano sa zdravljem srca i krvnih žila? Ono što jedete i pijete može imati trajan utjecaj i na kardiovaskularno zdravlje i na vid. U nastavku otkrijte 10 namirnica koje su znanstveno povezane s lošijim vidom.

  • Koliko često ih jedete? Ovo je 16 namirnica koje su opasne za vaše srce

Kruh i tjestenina

Istraživači su povezali jednostavne ugljikohidrate, poput onih koji se nalaze u bijelom kruhu i tjestenini, s većim izgledima za makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem, vodećim uzrokom gubitka vida kod starijih osoba. Razlog za to je taj što tijelo brzo probavlja ovu vrstu ugljikohidrata i to uzrokuje skok šećera u krvi. Kako biste to spriječili, stručnjaci predlažu da bijeli kruh i tjesteninu zamijenite inačicama od cjelovitih žitarica.

Mesni proizvodi

Hrenovke, slanina i mesne delikatese su pune natrija. Ovaj skok soli u organizmu može dovesti do visokog krvnog tlaka. U očima to može uzrokovati sljedeća stanja:

  • hipertenzivna retinopatija, oštećenje krvnih žila koje uzrokuje zamagljen vid ili gubitak vida
  • koroidopatija, nakupljanje tekućine ispod mrežnice
  • neuropatija, blokada protoka krvi koja ubija živce i uzrokuje gubitak vida.

Pokušajte ograničiti unos natrija na 2300 miligrama ili manje dnevno.

Pržena hrana

Hrana pržena u dubokom ulju podiže razinu LDL („lošeg“) kolesterola i mogu dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Takva hrana također stvara molekule zvane slobodni radikali koji mogu oštetiti i ubiti stanice. Sve je to povezano s očnim bolestima - makularnom degeneracijom i dijabetičkom retinopatijom. Borite se protiv slobodnih radikala tako što jedete povrće i voće puno vitamina C poput citrusa, rajčice i crvene paprike.

Ulja za kuhanje

Značajna studija od prije 30 godina povezala je višak linolne kiseline, vrste nezasićene masti, s većim izgledima za makularnu degeneraciju. Možete ga pronaći u ovim uljima za kuhanje:

  • šafranike
  • suncokreta
  • kukuruza
  • soje
  • sezama.

Stručnjaci predlažu ulja za kuhanje s manje od 4 grama zasićene masti po žlici. Klonite se onih koja sadrže hidrogenirana ulja i transmasti.

Margarin

Napravljen je od biljnih ulja, tako da ima nezasićene "dobre" masti. Kad se sve uzme u obzir, možda je zdraviji od maslaca. No neki margarini također imaju transmasnoće koje podižu razinu kolesterola i povećavaju mogućnost srčanih bolesti i problema s očima. Što je margarin čvršći, to ima više trans masti. Zbog toga radije koristite margarin u obliku namaza ili tekućine. Također možete potražiti vrste s 0 grama trans masti na deklaraciji.

Gotova hrana

Unaprijed zapakirana hrana - poput juha, umaka od rajčice i konzerviranih proizvoda - često ima velike količine natrija, do 75 % preporučene količine. Smanjena konzumacija ove hrane može smanjiti vjerojatnost visokog krvnog tlaka i problema povezanih s očima. Kada kupujete hranu, birajte opcije s niskim sadržajem natrija ili bez dodane soli. Dodajte vlastite začine i bilje za prirodniji dodatak okusa.

Zaslađena pića

Sok, sportska i energetska pića, limunada i druga zaslađena pića puna su šećera. Sav taj šećer povećava šanse za dijabetes tipa 2 i bolesti srca. To može dovesti do očnih bolesti poput dijabetičke retinopatije i makularne degeneracije. Zapamtite da je voda najzdravije piće.

Riba i školjke

Većina ljudi nema razloga za brigu zbog umjerene količine žive u ribi i školjkama. Ali u velikim količinama i za određene skupine ljudi ta tvar može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje očiju. Zdravstveni stručnjaci smatraju da bi se trudnice, dojilje i djeca trebali držati unutar količine od 230 do 340 grama ribe i školjki tjedno.

Alkohol

Iako nije hrana, alkohol je tvar koju stručnjaci često povezuju s bolestima očiju. Konzumiranje previše alkohola može dovesti do katarakte u ranijoj dobi, uobičajenog stanja koje uzrokuje zamućenje u očnoj leći.

Kofein

Kofein u jutarnjoj šalici kave ili čaja može povisiti očni tlak. Studije pokazuju da on raste kod ljudi s glaukomom ili okularnom hipertenzijom koji su pili kofein. Previsok očni tlak može uzrokovati gubitak vida i sljepoću.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije