Pet najzdravijih vrsta sjemenki koje trebate uvrstiti u svoju prehranu

Pet najzdravijih vrsta sjemenki koje trebate uvrstiti u svoju prehranu

Pet najzdravijih vrsta sjemenki koje trebate uvrstiti u svoju prehranu
  • Objavljeno: Subota, 17.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sjemenke postoje milijunima godina, ali ljudi su tek nedavno počeli cijeniti njihov nevjerojatan nutritivni učinak. Bogate su zdravim mastima, vitaminima, mineralima, proteinima, a osobito vlaknima. Konzumacija dovoljne količine vlakana može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, obogatiti crijevni mikrobiom te održati ravnotežu šećera u krvi. Također, sadrže omega-3 masne kiseline - nutrijent poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Osim toga, pogodne su za alergije - sjemenke sezama spadaju među prvih devet alergena. Iako postoji mnogo različitih sjemenki, stručnjaci su izdvojili šest najzdravijih. U nastavku saznajte koje sjemenke biste trebali uvrstiti u svoju prehranu te na koji način ih je najbolje konzumirati.

Chia sjemenke

Chia sjemenke u porciji od dvije žlice sadrže 9 grama vlakana, 4 grama proteina i znatnu količinu mikronutrijenata poput željeza, magnezija, fosfora i cinka. Biljni izvor omega-3 masnih kiselina, chia sjemenke mogu podržati zdravlje srca smanjenjem ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola dok povećavaju HDL (dobar) kolesterol, prema meta-analizi iz 2021. godine. Također se pokazalo da snižavaju krvni tlak kod osoba s dijabetesom tipa 2. Chia sjemenke možete dodati u smoothie ili zobene pahuljice preko noći ili napraviti puding od njih.

Lanene sjemenke

Porcija od dvije žlice lanenih sjemenki sadrži 4 grama vlakana, 2,5 grama proteina i 6 grama zdravih omega-3 masnih kiselina. Sjemenke lana mogu pomoći u smanjenju zatvora, diverzificirati crijevni mikrobiom, sniziti sistolički i dijastolički krvni tlak i smanjiti skokove šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Također sadrže nekoliko važnih mikronutrijenata, poput bakra, mangana i magnezija. Lanene sjemenke možete dodati u razna jela poput mesnih okruglica, muffina i smoothieja.

Sjemenke konoplje

Iako potječu od biljke cannabis sativa, sjemenke konoplje ne sadrže CBD ili THC. Bogate zdravim mastima, sjemenke konoplje imaju optimalan omjer (3:1) omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Održavanje niskog omjera omega-6 i omega-3 važno je za sprječavanje razvoja kroničnih bolesti jer velike količine omega-6 potiču upale i kardiovaskularne bolesti. Porcija od 3 žlice sadrži 10 grama kompletnih proteina, fosfora, magnezija, tiamina i 100 % dnevne vrijednosti mangana. Sjemenke konoplje je najbolje dodati u smoothie ili običan jogurt.

Kvinoja

Kvinoja je odlična za zdravlje srca zato što smanjuje rizik od čimbenika kardiovaskularnih bolesti, uključujući trigliceride, ukupni kolesterol, LDL kolesterol i razinu inzulina u krvi prema meta-analizi iz 2020. godine. Također, odlična je opcija za vegane koji žele povećati unos proteina - jedna šalica kuhane porcije kvinoje sadrži 8 grama proteina. Osim toga, sigurna je za konzumaciju za one koji imaju celijakiju. Kvinoju možete dodati u salatu, punjene paprike, hamburgere i druga razna jela.

Sjemenke sezama

Sjemenke sezama su odličan izvor vitamina B1, B3 i B6. Vitamin B6 je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Lignani, sastavni dio sjemenki sezama, imaju protuupalna svojstva. Kako biste obogatili svoju prehranu, sjemenke sezama možete samljeti i napraviti tahini ili posuti po raznim jelima.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže 8 grama proteina i 40 % preporučenog dnevnog unosa magnezija po porciji od 30 grama. Također su dobar izvor cinka, fosfora, kalija i selena, antioksidansa te zdravih polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina. Sjemenke bundeve možete dodati raznim salatama, juhama ili domaćim granola pločicama.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije