7 navika vezanih uz hranu koje uništavaju vaše tijelo
Prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj na naše tijelo, i pozitivan i negativan. Kada birate namirnice koje su dio vaše redovne prehrane, vjerojatno uzimate u obzir okus, teksturu i jednostavnost pripreme, ali također biste trebali uzeti u obzir kako one mogu utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Međutim, čak i ako pazite, postoje određene prehrambene navike koje mogu uništavati vaše tijelo, a da toga niste ni svjesni.
Unosite previše šećera
Šećer koji se prirodno nalazi u voću i mliječnim proizvodima nije problematičan, ali problem je dodani šećer. Istraživanja pokazuju da su dodani šećeri, a posebno pića zaslađena šećerom poput gaziranih sokova, povezani s debljanjem i većim rizikom od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika raka. Pokušajte smanjiti unos zaslađenih namirnica, a svojoj kuhinji bijeli šećer možete zamijeniti prirodnim zaslađivačima.
Jedete previše odjednom
Ako ste ikada iskusili probavne smetnje, plinove ili nadutost nakon obroka, to bi moglo biti zato što ste pojeli previše hrane odjednom. Ovi simptomi također mogu biti posljedica konzumacije određene hrane, ali nemojte podcjenjivati važnost kontrole veličine porcija kad je riječ o probavnim smetnjama. Prema istraživanju, i gornji i donji gastrointestinalni simptomi mogu biti rezultat prebrzog unosa previše hrane. Uz to, velike porcije mogu značiti unos viška kalorija što bi moglo dovesti do pretilosti, i dodatno naštetiti vašem tijelu. Kako biste izbjegli ove komplikacije, pokušajte odvojiti barem 15 do 20 minuta za obrok. Usporavanje brzine jedenja daje vašem probavnom sustavu vremena da pošalje signale sitosti mozgu prije nego pretjerate.
Jedete prekasno navečer
Dok istraživanja o debljanja i kasnih obroka nisu dala uvjerljive rezultate, pokazalo da bi ranija večera mogla smanjiti simptome refluksa. Osim toga, čini se da je noćno jedenje povezano s prejedanjem, još jednom navikom koja može biti štetna za vaše tijelo. Kao pravilo, pokušajte ne jesti unutar dva sata prije odlaska u krevet. Ako ste gladni unutar tog perioda ili tijekom noći, možda ćete morati promijeniti prehrambene navike kako biste bili sigurni da tijekom dana unosite dovoljno hranjivih tvari.
Ne unosite dovoljno vlakana
Ako preskačete cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, možda ne unosite dovoljno vlakana. Ovaj nutrijent nalazi se samo u hrani biljnog podrijetla i ima niz dobrobiti. Vlakna "hrane" zdrave bakterije u vašim crijevima i mogu pomoći u mršavljenju i snižavanju kolesterola u krvi, a važna su i za urednu probavu. Kako biste povećali unos vlakana, uključite voće ili povrće u svaki obrok, zamijenite prerađene žitarice cjelovitim žitaricama i dodajte više orašastih plodova i sjemenki u svoj plan prehrane.
Unosite previše masti životinjskog podrijetla
Biljne masti, poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i ulju, imaju mnoge zdravstvene prednosti. S druge strane, životinjska mast mogle bi uništiti vaše tijelo ako je konzumirate u prekomjernim količinama. Zasićene masti najčešće se nalaze u hrani poput crvenog mesa, mliječnih proizvoda i jaja, a mogu imati negativan učinak na kardiovaskularni sustav. Kako biste smanjiti rizik od srčanih bolesti, birajte nemasne komade mesa i smanjite unos "vidljive" masnoće kada je to moguće. Također, možete odabrati mliječne proizvode s nižim postotkom masnoće i povećati unos ribe kako biste dodatno poboljšali rad svojeg srce.
Birate kiselu hranu i piće
Zdravlje zubi također može biti ugroženo zbog lošeg izbora hrane i pića. Namirnice koje su previše kisele, a među njih spadaju i gazirani napitci i kava, mogu imati negativan učinak i utjecati na eroziju zuba. Osim toga, kiselo, pa čak i sušeno voće, može utjecati na stvaranje kiselog okruženja u ustima, što dovodi do oralnih problema. Kako biste smanjili rizik, ograničite njihov unos i pokušajte oprati zube nedugo nakon što ih konzumirate.
Ne kombinirate nutrijente
Ako vam je doručak samo zdjela žitarica, ne osiguravate si idealan omjer hranjivih tvari. Uravnotežen obrok je onaj koji uključuje proteine, ugljikohidrate, masti i vlakna. Iako zdjelica žitarica sama po sebi nije loša, vjerojatno ne sadrži dovoljno proteina ili masti. Dok su ugljikohidrati najbrže probavljivi makronutrijenti, proteinima i mastima treba duže za probavu, što rezultira dugotrajnijim osjećajem sitosti. To može pomoći u kontroli apetita, što doprinosi lakšem održavanju zdrave tjelesne težine.
Osim toga, vjerojatnije je da će uravnoteženi obroci sadržavati širi raspon esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine i minerale, koji podržavaju različite tjelesne sustave. Za uravnoteženiji obrok, svojim žitaricama dodajte grčki jogurt, bobičasto voće i malo orašastih plodova.
Vezani sadržaj:
- Ovu hranu jedemo često, a može povećati rizik od raka!
- Zašto morate ODMAH prestati jesti kokice iz mikrovalne?
- Što ako slučajno pojedete plijesan? I je li sigurno s hrane odrezati samo pljesnivi dio?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345