Isprobajte ove novogodišnje običaje kako bi 2023. bila vaša najsretnija godina dosad
Nova godina je pred vratima, što znači samo jedno - novogodišnja kupovina u posljednji čas, planiranje jela za blagdanski stol i, kao i svake godine, nove odluke s kojima započinjemo 1. siječnja. Bez obzira na to kakva nam je godina bila, zadovoljavajuća ili puna iskušenja, svatko od nas zaslužuje malo sreće i blagostanja u nadolazećoj godini. Zapravo, upravo je ta želja za srećom i mirom na prijelazu godine bila inspiracija za mnoge novogodišnje tradicije.
One najzanimljivije tradicije vezane su uz hranu, te se prenose generacijama, a svaka zemlja ima svoju specifičnu kulturu. U nastavku vam donosimo koje to novogodišnje običaje jednostavno morate isprobati.
Jedite crnooki grah i zeleno povrće
Konzumiranje crnookog graha sa zelenim povrćem jedno je od najklasičnijih i najtradicionalnijih oblika praznovjerja na jugu Sjedinjenih Država. Prema Southern Livingu, ovo jelo poznato je i kao Hoppin' John, Cowboy Caviar ili Peas with Ham.
Crnooki grašak pojavio se prvi put u SAD-u tijekom trgovine robljem i jeli su ga afrički robovi u južnom dijelu SAD-a, prema navodina New York Times-a. S druge strane, zeleno povrće vuče korijene iz sjeverne Europe. Ono bi trebalo donijeti financijski prosperitet u godini koja je pred nama, dok grašak potiče obilje i dobro zdravlje u novoj godini.
Svinjetina umjesto piletine
Ljubitelji svinjskih kotleta, sendviča sa svinjskim mesom i svinjskih kobasica razveselit će se kada saznaju da ovo ukusno meso navodno donosi sreću u novoj godini. Prema magazinu Today, to ima veze s načinom na koji se svinje ponašaju. Sigurno ste nekada vidjeli svinju kako gura njušku u zemlju i pomiče se prema naprijed. Iz tog razloga kaže se da jedenje svinjetine simbolizira kretanje prema naprijed u novoj godini.
Uživajte u soba rezancima
Jedenje soba rezanaca ili toshikoshija na Silvestrovo uobičajena je japanska tradicija kojom se donosi sreća i bogatstvo u nadolazećoj godini. Ovo je posebno prikladno budući da toshikoshi u slobodnom prijevodu znači "skočiti" ili "krenuti naprijed iz godine u godinu koja dolazi.
Obnovite zalihe hrane
Još jedna tradicija koja potječe s američkog juga je započinjanje nove godine s opskrbljenom smočnicom i hladnjakom kako bi se u sljedeću godinu unijelo obilje. Prema Southern Livingu, ovo praznovjerje najvjerojatnije proizlazi iz činjenice da je jug oduvijek bio dom uzgoja i poljoprivrede. Na praktičnoj razini, također je dobar osjećaj ući u novu godinu sa svježim namirnicama pri ruci.
U ponoć pojedite 12 zrna grožđa
Ova tradicija potječe iz Španjolske, ali prakticiraju je i mnogi ljudi u Sjedinjenim Državama. Prema španjolskoj tradiciji. Naime, pojedete li 12 zelenih bobica grožđa kada sat otkuca ponoć na Silvestrovo, to će vam donijeti sreću u nadolazećoj godini. Vjerojatno je ova tradicija započela s madridskom buržoazijom, a potom su je prihvatili ljudi iz niže klase kao način ismijavanja više klase. Tradicija kaže da prilikom svakog udara zvona u ponoć posebno stavite zrno grožđa u usta, a ako završite svih 12 prije nego zvono završi, imat ćete sreće. Međutim, možete si vrijeme otkucati i sami.
Ne iznosite smeće na Staru i Novu godinu
Ova tradicija može dovesti do smrdljive kuhinje, pa je na vama hoćete li je slijediti ili ne. Uobičajeno praznovjerje oko Nove godine je da se ništa ne iznosi van između ponoći na Silvestrovo i 2. siječnja, kako biste izbjegli da izbacite svoje amajlije za sreću i pozitivne vibracije. Nadajmo se samo da vaše amajlije za sreću nemaju jak miris.
Vezani sadržaj:
- Ovo su najčešće novogodišnje odluke kojih se većinom ne pridržavamo
- Mjesečni horoskop po znakovima za siječanj 2023.
- Pet božićnih filmova koje još niste gledali, a sigurno će vam se svidjeti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345