Nutritivne alergije u porastu
Alergološko testiranje
U svim slučajevima može se potvrditi alergološkim testovima na hranu (prick test) ili preciznije određivanjem specifičnog IgE u krvi na pojedine vrste hrane. Sigurnost današnjih mogućnosti testiranja iznosi 75 - 85 posto, nikako 100 posto. Naime, alergen katkad nije čisti uzorak hrane koji se priređuje za testiranja nego postoji mogućnost reagiranja na metaboličke produkte zbog prisutne upale sluznice probavnog sustava, poremećaja u lučenju želučane kiseline, postojanja parazita ili Candide u stolici, prisutnosti H.pylori u želucu ili poremećaja pomoćnih probavnih organa (jetre, gušterače i žučnog mjehura). Ti novostvoreni metabolički produkti, tipični za pojedinu osobu, ne mogu se dokazati testiranjem, pa su potrebni gastroenterološka obrada i liječenje kako bi se postigla normalna probava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345