Nutritivne alergije u porastu

Alergološko testiranje
U svim slučajevima može se potvrditi alergološkim testovima na hranu (prick test) ili preciznije određivanjem specifičnog IgE u krvi na pojedine vrste hrane. Sigurnost današnjih mogućnosti testiranja iznosi 75 - 85 posto, nikako 100 posto. Naime, alergen katkad nije čisti uzorak hrane koji se priređuje za testiranja nego postoji mogućnost reagiranja na metaboličke produkte zbog prisutne upale sluznice probavnog sustava, poremećaja u lučenju želučane kiseline, postojanja parazita ili Candide u stolici, prisutnosti H.pylori u želucu ili poremećaja pomoćnih probavnih organa (jetre, gušterače i žučnog mjehura). Ti novostvoreni metabolički produkti, tipični za pojedinu osobu, ne mogu se dokazati testiranjem, pa su potrebni gastroenterološka obrada i liječenje kako bi se postigla normalna probava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345