Vječita dilema: otkrivamo najbolje namirnice za zdravlje i dugovječnost
Jeste li se ikada zapitali koja je tajna vitalnosti? Odnosno, kako je moguće da su pojedini stariji ljudi znatno boljeg zdravlja od mladih?
Osim genetike, velik utjecaj na zdravlje ima način života, pogotovo prehrana. Mnoga istraživanja, navodi Harvard Health Publishing, ukazuju na to da konzumacija zdrave hrane može produljiti život i poboljšati zdravlje. Zdrava prehrana može pomoći umanjiti tegobe koje muče velik broj ljudi, kao što su srčane bolesti, hipertenzija, rak i katarakta. Zdrava prehrana je, prema tome, tajna dugovječnosti.
Hrana za zdravlje
Iako postoje mnoga pravila vezana uz zdravu prehranu, osnova je ista – jesti što manje mesa, a što više voća, povrća i cjelovitih žitarica te uspostaviti zdravu ravnotežu između unosa i potrošnje kalorija.
Ove namirnice, potvrđuju brojna istraživanja, imaju iznimno povoljan utjecaj na zdravlje, a samim time i dugovječnost.
Đumbir
Đumbir, bilo svježi ili u prahu, jedna je od namirnica koje biste uvijek trebali imati u kuhinji. Ova se namirnica može pripremati na razne načine, stoga sami odlučite kako ćete jesti đumbir, odnosno hoćete li skuhati čaj od đumbira ili isprobati neke od brojnih recepata s đumbirom.
Mnogi ljudi đumbir koriste za grlobolju, stoga idući put kada osjetite grebanje i peckanje u grlu posegnite za provjerenom kombinacijom koju čine đumbir, med i limun.
Đumbir ima odlično protuupalno djelovanje i dobro će vam doći kod ublažavanja bolova u zglobovima i mišićima, uzrokovanih gripom. Zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima, đumbir je iznimno učinkovit u smanjenju razine slobodnih radikala, odnosno spojeva koji povećavaju rizik od nastanka različitih vrsta raka.
Kivi
Zbog svog sastava kivi je jedna od onih namirnica koje bismo često trebali jesti, ali u umjerenim količinama. Za kivi bismo mogli reći da je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu.
Kivi je bogat vitaminima, mineralima i flavonoidima, a sadrži visoke količine vitamina C, E i A. Odličan je izvor folne kiseline, kalija, beta karotena, vlakana, magnezija, bakra i fosfora.
Kivi je pogotovo dobar kod liječenja prehlade i kašlja. Kivi je odličan izbor za one koji paze na kalorije jer ih sadrži tek 61.
Bademi
Ovi orašasti plodovi odličan su izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana što ih čini savršenima za kontrolu apetita. Prema istraživanjima, bademi smanjuju rizik od nastanka brojnih bolesti među kojima su bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti očiju i dijabetesa tipa 2.
Zbog svog sastava bademi smanjuju žudnju za hranom, pomažu u regulaciji apetita i ne uzrokuju nakupljanje suvišnih kilograma stoga su odlična grickalica koju možete jesti i navečer, samo pazite da ne pretjerate s količinom.
Grejp
Crveni i žuti grejp obiluju vitaminom C koji štiti organizam od gripe i prehlade stoga je tijekom zimskih dana poželjno posegnuti za njim. Osim toga, sadrži flavonoide koji imaju antioksidativno djelovanje, smanjuju razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka kancerogenih stanica.
Kombinacija koju čine grejp, med i đumbir prava je vitaminska bomba koja štiti od bolesti. Grejp je bogat kalcijem, folnom kiselinom, fosforom i kalijem, a sadrži prirodne šećere, vitamin A, E, K i vitamine B.
Iako ima kiselkast okus, grejp zapravo ima alkalno djelovanje stoga može smanjiti razinu želučane kiseline. Grejp ima samo 32 kalorije stoga je izvrsna namirnica za mršavljenje.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje ima izniman utjecaj na zdravlje jer pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te jačanjem imunološkog sustava. Prema istraživanjima, ekstra djevičansko maslinovo ulje može zaštititi jetru od oksidativnog stresa.
Maslinovo ulje je važno za zdravlje mozga jer sadrži nezasićene masne kiseline, nužne za moždane aktivnosti i nesmetan prijenos informacija u mozgu te prema istraživanjima smanjuje rizik od moždanog udara.
Žlica ovog ulja sadrži tek 119 kalorija, stoga su maslinovo ulje i limun odličan, nutritivno bogat preljev za salatu. Osim za prehranu, maslinovo ulje sve je češći sastojak domaćih preparata za kosu.
Sjemenke bundeve
Bez obzira na to kako ih zovete, bučine sjemenke ili golice, bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.
Sjemenke bundeve odlična su alternativa grickalicama jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka.
Zobene pahuljice
Istraživanja su pokazala da zobene pahuljice mogu pomoći u prevenciji pretilosti i povezanih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni tlak i visoka razina kolesterola u krvi.
Zobene pahuljice
Redovit unos zobenih pahuljica potiče rad probave i smanjuje rizik od nastanka zatvora i nadutosti. Odličan su izvor vlakana stoga smanjuju rizik od nakupljanja plaka u arterijama i sudjeluju u regulaciji razine kolesterola.
Ako vam kuhane zobene pahuljice ne odgovaraju, isprobajte ovaj recept za smoothie od banane i zobenih pahuljica, samo ih preko noći ne zaboravite potopiti u vodi ili bademovom mlijeku. Osim za doručak, u slanoj verziji se zobene pahuljice mogu jesti za večeru, a čest su sastojak u receptima za kolače.
Naranče
Naranča je voće iznimno povoljnog utjecaja na zdravlje s obzirom na to da jača imunološki sustav i sadrži beta karoten, moćni antioksidans koji štiti stanice od slobodnih radikala čime pomaže u prevenciji prijevremenih znakova starenja.
Naranča sadrži čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Ovi spojevi će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka.
Sok naranče sadrži antioksidans hesperidin koji poboljšava funkciju krvnih žila i smanjuje rizik od nastanka bolesti srca. Njihovo djelovanje je slično djelovanju limuna, a limuni su jedna od najboljih dostupnih alkalnih namirnica.
Naranče su idealne za mršavljenje jer jedna voćka sadrži tek 45 kalorija i prepune su vitamina i minerala. Odličan su izvor vitamina A, B i C, amino kiselina, beta karotena, pektina, kalija, folne kiseline, kalcija, cinka, željeza, mangana, fosfora i natrija.
Šipak
Gotovo da ne postoji stanje kod kojeg šipak nema povoljno djelovanje. Ovo voće ljekovitog soka, ploda i ulja pomaže kod stanja kao što su anemija, rak prostate, bolesti srca, smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola, povoljno djeluje kod dijabetesa i limfoma.
Šipak sadrži mnoštvo antioksidansa, a redovita konzumacija šipka je povezana s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i s povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.
Osim što je pun vlakana, šipak je odličan izvor vitamina A, C, E, B5, B3, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidanta polifenola, a 100 grama šipka sadrži tek 83 kalorije.
Spirulina
Spirulina je alga plavo – zelene boje. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B skupine i željeza. Vrlo često se koristi za mršavljenje, ublažavanje simptoma ADHD – a, groznice, dijabetesa, stresa, kroničnog umora, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma.
Neki stručnjaci ističu da se spirulina može koristiti za jačanje imunološkog sustava, poticanje pamćenja, povećanje razine energije, regulaciju razine kolesterola, prevenciju srčanih bolesti, brže zacjeljivanje rana i bolji rad probavnog sustava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345