Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu tjestenine
Tko od nas ne voli pojesti tanjur tjestenine s ukusnim umakom ili lazanje? Takvu osobu je teško naći, a vjerujemo da svaki pravi ljubitelj tjestenine uvijek traga za novim načinima pripreme. Za vas smo izdvojili pet recepata koje smo isprobali i koje ćemo sigurno jesti još mnogo puta.
Lazanje juha
Ako volite lazanja, a rado pojedete i nešto “na žlicu”, ovo je recept za vas! Za uživanje u ovom ukusnoj kombinaciji imamo samo jedan savjet - nemojte štedjeti na siru.
Sastojci:
- 250 g tjestenine za lazanje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 1 stabljika celera
- 1 mrkva
- 3 češnja češnjaka
- 450 g mljevene govedine, svinjetine ili miješanog mesa
- 1 žličica origana
- 1/2 žličice timijana
- 800 g pelata
- 6 šalica pileće juhe
- 2 šalice špinata
- 8 žlica ribanog parmezana
- 4 žlice ricotta sira
- 4 žlice ribanog mozzarella sira
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Bosiljak
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, celer i mrkvu izrezane na kockice pa pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak, a zatim i meso pa nastavite pirjati još 5 minuta.
3. Umiješajte origano, timijan i rajčice. Dodajte pileću juhu, poklopite lonac i kuhajte tako smjesu 25 do 30 minuta. Za to vrijeme narežite tjesteninu na tanje trakice.
4. Kad se juha skupa, umiješajte tjesteninu, špinat i parmezan pa začinite po ukusu
5. U maloj posudi pomiješajte ricottu s mozzarellom. Tijekom serviranja stavite dvije žlice smjese sira na dno svake zdjelice, a zatim zalijte juhu. Poslužite toplo, ukrašeno bosiljkom.
Složenac od tjestenine s mljevenim mesom
Da jelo izgleda neobično nije nam prioritet, ali uvijek je zanimljivo vidjeti nešto novo. Istina je da ovaj složenac možete uz manje truda pripremiti s bilo kojom vrstom tjestenine, no ako se odlučite za rigatone koje ćete slagati okomito, to će stvarno izgledati impresivno.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 450 g mljevenog mesa
- 450 g pasirane rajčice
- 450 g rigatoni tjestenine
- 8 žlica ribanog parmezana
- 250 g mozzarelle
Priprema:
1. Kalup za tortu od 18 cm premažite uljem i zagrijte pećnicu 190 stupnjeva.
2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, meso i pola pakiranja pasirane rajčice i ostavite da se kuha još 10 minuta.
3. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i prelijte ostatkom rajčice, a zatim je slažite vertikalno u kalup. Smjesu s mesom prelijte preko tako posložene tjestenine i na vrh ravnomjerno rasporedite mozzarellu.
4. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta.
Pečena “gnijezda” od tjestenine
Ovo je još jedno jelo koje vrlo lijepo izgleda. Također je jednostavno za pripremu, a praktično je iz još jednog razloga - idealno je za iskoristiti višak tjestenine. Jer kome od nas se nije dogodilo da je skuhamo previše?
Sastojci:
- 500 g tjestenine (špageta)
- 5 rajčica srednje veličine
- 250 g mozzarelle
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 3 jaja
- 200 g vrhnja
- mješavina provansalskih začina
- mljevena paprika
- muškatni oraščić
- svježi bosiljak
- sol i papar
Priprema:
1. Skuhajte špagete i dobro ih ocijedite.
2. Pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte luk i češnjak izrezan na kockice pa dobro začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Pomiješajte sa špagetima.
3. Od tjestenine oblikujte gnijezda pa ih stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje, a možete si olakšati tako da jednostavno tjesteninu stavljate u kalupe za muffine.
4. Na svako gnijezdo stavite sitno narezanu rajčicu i komad mozzarelle, a na kraju pospite začinskom mješavinom.
5. Pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Prije posluživanja ukrasite svježim bosiljkom, a po želji možete dodati i malo parmezana.
Tjestenina s umakom od pečenog feta sira i rajčica
Ako ste aktivni na društvenim mrežama, onda vam je ovaj recept već poznat, budući da je pravi hit na TikTok-u i Instagramu već nekoliko godina. Možda je stvar u okusu, a možda još više u činjenici da je riječ o vrlo jednostavnom ručku za čitavu obitelj.
Sastojci:
- 300 g tjestenine
- 250 g feta sira
- 300 g cherry rajčica
- 4 režnja češnjaka
- svježi bosiljak
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a tjesteninu stavite kuhati.
2. U posudu za pečenje stavite cherry račice, feta sir i češnjak pa sve prelijte maslinovim ulje. Pecite u pećnici oko 40 minuta.
3. Izvadite posudu iz pećnice, dodajte u nju tjesteninu, sve dobro pomiješajte i ukrasite svježim bosiljkom
Slatka tjestenina s cimetom
Aletria je poznati portugalski desert, idealan za istinske ljubitelje tjestenine. Osim okusom, osvojit će vas i jednostavnošću pripreme. Najbolje je to da je gotov već za desetak minuta.
Sastojci:
- 350 g vermicelli tjestenine (možete koristiti i obične špagete)
- 1/2 šalice vode
- 3 šalice mlijeka
- 1 šalica šećera
- korica limuna
- 6 žumanjaka
- 2 žlice maslaca
- 2 žličice cimeta
Priprema:
1. Stavite lonac na vatru, ulijte 2,5 šalice mlijeka i 1/2 šalice vode i ostavite da zavrije, a zatim dodajte šećer, koricu limuna i maslac pa dobro promiješajte. Smanjite vatru i dodajte tjesteninu.
2. Umutite žumanjke pa nakon 3-4 minute dodajte i njih u lonac zajedno s ostatkom mlijeka. Neka se sve kuha dodatne 3 minuta.
3. Kad je gotovo, premjestite u zdjelice i pospite cimetom.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345