Preskakanje obroka: zašto nikada ne smijete preskočiti pauzu za ručak
Idealan veliki obiteljski ručak postaje sve veća rijetkost. Za mnoge je moguć samo nedjeljom, posljednjim danom u tjednu, kada se nadate da ćete sjesti u miru sa svojim voljenima i istinski uživati u obroku. Radni tjedan često nam otežava mogućnost kvalitetnog ručka, koji je svakako potreban za naše zdravo i normalno funkcioniranje. Sastanci, užurbanost i druge obaveze ne dopuštaju nam da odvojimo vrijeme za pauzu za ručak i u cijeloj gužvi često ne stignemo ili zaboravljamo jesti. Ako vam je ovaj scenarij poznat, mogla bi vas zabrinuti činjenica da, prema mišljenju nutricionista, radite ogromnu grešku.
Iako se za doručak kaže da je najvažniji obrok u danu, ručak je važan jednako kao i on. Tijekom dana potrebna su barem tri obroka, a „preskakanje bilo kojeg obroka otežava zadovoljavanje vaših prehrambenih potreba,“ rekla je Jennifer Bruning, direktorica poznatog nutritivnog američkog brenda, prenosi Huffpost.
Bez obzira na to koliko ste zaposleni, redovito ručanje i pauza na poslu pruža vam prijeko potrebnu energiju, osvježenje i mentalni odmor. Uz to, pauza za ručak važan je dio radnog okruženja zbog druženja s kolegama i jačanja profesionalnih odnosa na poslu. Američka istraživanja pokazala su da oko 60% ljudi jede za svojim radnim stolom, a oni zaposlenici koji uzimaju pravu pauzu i odlaze na ručak ili jednostavno jedu u drugoj prostoriji, iskazuju veće zadovoljstvo poslom i bolju produktivnost. Osim toga, bitan je element prehrambenih navika, metabolizma i općeg raspoloženja, jer gladni često postajemo i nervozni.
Ako redovno preskačete ručak, važno je zapitati se koji je razlog. Liječnica i direktorica jedne digitalne zdravstvene platforme Linda Anegava, svojim pacijentima postavlja upravo ta pitanja. Izgovori poput prenatrpanog rasporeda i mršavljenja jednako su zabrinjavajući. Anegava upozorava kako „nikada ne smijemo zanemariti potrebu tijela za hranom.“
Kako preskakanje ručka utječe na tijelo
„Preskakanje ručka s vremena na vrijeme nije velika stvar, ali ako vam to postane navika, vaše se tijelo prilagođava na manji unos goriva, a to može biti štetno za vaše zdravlje,“ istaknula je Jennifer Burning. Posljedično, mogli biste usporiti svoj metabolizam i povećati rizik od nedostatka hranjivih tvari. Preskakanje obroka moglo bi vas navesti i da navečer unesete više kalorija nego što bi trebali.
Osim kalorija, postoji veći i ozbiljniji problem. "Ako odjednom jedete velike količine može vam se povećati razina inzulina i šećera u krvi", objašnjava Bruning. S vremenom to može potencijalno dovesti do dijabetesa. Preskakanje ručka također može dovesti do toga da odaberete manje zdravu hranu kasnije tijekom dana, kada se osjećate gladni. Jedna studija pokazala je i kako oni koji ne konzumiraju doručak ili ručak, unose u tijelo manje povrća, cjelovitih žitarica, biljnih proteina i plodova mora.
Spomenute posljedice mogu biti i mentalnog karaktera. Mnoga istraživanja ukazuju na to da ograničavanje hrane može povećati razdražljivost i neraspoloženje, smanjiti motivaciju i potencijalno dovesti do depresije i tjeskobe. Čak i mala večera pomaže vam osigurati konačnu energiju dana kako bi vaše tijelo moglo obaviti svoj važan posao popravka dok vi spavate.”
Najbolje vrijeme za ručak
Na ovo pitanje, ne postoji univerzalni odgovor. To je prema Jennifer, stvar izbora. Stručnjaci uglavnom preporučuju ručanje četiri do pet sati nakon doručka. Iako to ne vrijedi za sve, poput ljudi koji trebaju jesti u određeno vrijeme zbog određenih lijekova ili zakazane stanke za ručak.
"Volim savjetovati pacijente da slušaju svoje tijelo kako bi im reklo koje je najbolje vrijeme za njih", dodala je Anegawa. I vrijeme vam ponekad može pobjeći. U danima kada odjednom bude 15 sati, a niste ručali, Bruning preporučuje da pojedete međuobrok, umjesto da samo čekate do večere. Na taj način stabilizirat ćete razinu šećera u krvi i spriječiti prejedanje kada dođe vrijeme za večeru.
Što treba jesti za ručak
Idealan ručak bio bi uravnotežen obrok bogat vlaknima poput grahorica, nemasnih proteina i puno voća i povrća. Ova hrana pruža veću sitost i sprječava popodnevnu tromost.
Količina obroka također bi trebala biti umjerena jer bi vas prejedanje moglo dovesti do umora pa će vam biti teže koncentrirati se na poslu. Stjecanje navike ručka i podnevne stanke koristi vašem cjelokupnom zdravlju. Ako je preskakanje ručka vaša rutina, probajte nekoliko dana u tjednu prisilno pojesti manji ručak kako biste vidjeli kako to utječe na vaš dan, a zatim uvrstite ručak u svaki dan u tjednu.
Nakon što shvatite koliko se bolje osjećate, počet ćete uzimati potrebnu dnevnu pauzu za ručak.
Vezani sadržaj:
- Zdrav doručak: koliko nam bjelančevina treba i iz kojih izvora
- Pročitajte popis namirnica koje uklanjaju umor i vraćaju energiju
- Ne ignorirajte ih: simptomi koji pokazuju što nedostaje vašem tijelu
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345