Kuhanje na plin može biti opasno po zdravlje
Kuhanje na plin može lošije utjecati na vaše zdravlje nego život u gradu koji je onečišćen različitim faktorima zagađenja, poput prometa i industrije, pokazalo je istraživanje. Iako profesionalni kuhari i kuhari koji su zaposleni na raznim televizijskim projektima preferiraju kuhati na plin, novo istraživanje pokazuje da ovaj način pripreme hrane proizvodi dušikov dioksid i druge opasne toksine koji se nalaze u plinu, piše Indipendent.
Takve tvari, koje se nalaze i u ispušnim plinovima vozila, mogu iziritirati pluća i dospjeti u krvotok te povećati rizik od razvoja raznih bolesti, uključujući bolesti srca, pa čak i Alzheimerovu bolest. Među osobama koje su najosjetljivije na ove čestice, nalaze se djeca i starije osobe, a studija otkriva da kuhanje na plin može stvoriti okruženje u kojem ti onečišćujući spojevi mogu biti opasniji od onih koji se nalaze na prometnicama koje su pune automobila.
Radi li se o ozbiljnom zdravstvenom problemu, zapitao se i časopis New Scientist. U članku koji se bavi ovo temom osvrću se na povezanost koju ovaj način kuhanja može imati s astomom. Također, navodi se istraživanje prema kojem su djeca su išla u školu s ruksacima opremljenim monitorima koji su bilježili onečišćenje zraka, prenose mediji. “Mnoga su djeca zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskome kuhalu, nego zagađenju zraka na putu do škole", rekao je prof. Frank Kelly s londonskog Imperial Collegea.
Povezanost kuhanja na plin i astme
Na temelju istraživanja koja povezuju kuhanje na plin i astmu, postoji sumnja da se svaki osmi slučaj astme u SAD-u koji je razvijen u djetinjstvu zapravo posljedica kuhanja na plin u zatvorenom prostoru, prenose mediji. S ovom tvrdnjom slaže se i profesor Kelly. Stručnjak govori da su plinski štednjaci "glavni izvor onečišćenja zraka u zatvorenim prostorima“ te da mogu biti povezani s astmom ili nekim drugim zdravstvenim tegobama u djece koja su osjetljiva. "Živi li u kućanstvu dijete s astmom, vjerojatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa", rekao je stručnjak te dodao da je taj problem izraženiji u kućanstvima koji nemaju adekvatnu ventilaciju.
Kako možemo umanjiti rizike nastanka bolesti?
S mišljenjem londonskog stručnjaka i američkim stručnjacima slaže se i drugi znanstvenici koji smatraju da se rizici razvoja zdravstvenih problema kod ovog načina kuhanja i izlaganje dušikovu dioksidu veći nego izloženost onečišćenom gradskom zraku. Osim toga, podsjećaju i na negativne posljedice koje se odnose na klimatske promjene.
Postoje zahtjevi da se ubuduće plinski štednjaci označe naljepnicama s upozorenjima o zdravstvenom riziku, a Velika Britanija za par godina prestaje s grijanjem na fosilna goriva, što će znači da će biti više električnih indukcijskih štednjaka. U SAD-u također razmišljaju u tom smjeru, nudeći subvencije za prelazak s plinskih na indukcijske štednjake u kućanstvima. Dok se ne dogode značajne promjene, na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru možete utjecati češćim otvaranjem prozora i prozračivanjem prostorija, a studije su pokazale i da učinkovite kuhinjske nape mogu znatno utjecati na smanjenje onečišćenja.
Vezani sadržaj:
- 10 tajni zdravog kuhanja
- Prehrana za dugovječnost: Što i kada trebamo jesti?
- NUTRICIONISTICA OTKRIVA: Zašto zimi juhama ne smijete reći ne?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345