Probajte nešto novo: Pet jednostavnih, ali malo drukčijih ideja za pripremu piletine
Jeste li ljubitelj piletina ili vam ona nije baš najdraža vrsta mesa? Nije ni važno, jer se u oba slučaja sigurno često nađe i na vašem stolu. Zašto i ne bi kad je ukusna, jednostavna za pripremu i dovoljno neutralna da se može kombinirati s bilo kojom vrstom priloga. No upravo zato što je često jedemo, a nije intenzivnog okusa, ponekad je dosadan obrok i baš zato smo za vas izdvojili pet recepata među kojima ćete sigurno otkriti barem neke koje još niste isprobali. Zajedničko im je to da su vrlo jednostavni i ne zahtijevaju dugu pripremu, a unatoč tome rezultat je vrlo ukusan.
Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu krumpira
Piletina u Alfredo umaku
Sastojci:
- 450 g tjestenine
Za piletinu:
- 450 g pilećih prsa, bez kože i kosti
- 1 žlica mješavine talijanskih začina
- 1 žličica soli
- malo papra
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
Za umak:
- 120 g maslaca
- 240 ml vrhnja za kuhanje
- 1 režanj češnjaka, sitno narezan
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica mješavine talijanskih začina
- 150 g ribanog parmezana
- malo soli i papra
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu al dente. Odvojite se i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja, a zatim tjesteninu ocijedite i stavite na stranu.
2. Pileća prsa začinite talijanskim začinima, soli i paprom. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte piletinu na 5-7 minuta, dok dno ne dobije zlatno-smeđu boju. Nakon toga okrenite piletinu, dodajte jednu žlicu maslaca i pržite još 7 minuta.
3. Izvadite piletinu na dasku za rezanje i ostavite je da odstoji 3 minute. Izrežite na tanje ploške pa pokrijte folijom dok pripremate umak.
4. U tavu u kojoj je bila piletina dodajte vrhnje i maslac pa na manjoj vatri miješajte dok se maslac ne otopi. Dodajte češnjak, češnjak u prahu, talijanski začin, sol i papar i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
5. Pustite da lagano zavrije i kuhajte 3-4 minute uz stalno miješanje dok se umak ne počne zgušnjavati. Zatim dodajte parmezan i miješajte dok se ne otopi. Ako je umak pregust, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
6. Pomiješajte umak i tjesteninu, razdijelite u tanjure pa u svaki na vrh dodajte nekoliko kriški piletine.
Ekstra hrskava piletina pečena u pećnici
Sastojci:
- 550 g pilećih prsa bez kože i kosti, narezanih na trakice
- pola šalice mlijeka
- 2 jaja
- 4 šalice kukuruznih pahuljica (cornflakes)
- 1 žličica dimljene paprike
- 1/2 žličice češnjaka u pragu
- 1 žličica šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1 žlica svježeg, usitnjenog peršina
- malo ulja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite folijom i premažite s malo ulja.
2. Dobro pomiješajte mlijeko i jaja. U blenderu usitnite kukuruzne pahuljice pa im dodajte dimljenu papriku, češnjak u prahu, šećer, sol i papar.
3. Posolite i popaprite komade piletine pa svaki komad umočite u smjesu mlijeka i jaja, a zatim uvaljajte u kukuruzne pahuljice.
4. Posložite piletinu u posudu za pečenje, premažite s malo ulja pa pecite 15-20 minuta. Prije posluživanja pospite peršinom i servirajte uz prilog po želji.
Piletina u umaku od meda i soja umaka
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa, bez kostiju i kože
- 60 g brašna
- 50 g maslaca (ili 3 žlice maslinovog ulja)
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 1 i pol žlica jabučnog octa
- 1 žlica soja umaka
- 5 žlica meda
- sol i papar
Priprema:
1. Prerežite prsa vodoravno na pola tako da dobijete ukupno četiri odreska pa ih posolite. U plitku posudu stavite brašno i u njega uvaljajte piletinu.
2. Otopite većinu maslaca (sačuvajte jednu žlicu za kasnije) u velikoj tavi na jakoj vatri. Stavite piletinu u tavu i pecite 2-3 minute dok ne porumeni. Okrenite i pecite drugu stranu još 1 minutu.
3. Lagano smanjite temperaturu do srednje jake. Napravite malo mjesta u tavi pa dodajte češnjak i ostatak maslaca. Češnjak kratko promiješajte kada se maslac otopi.
4. Dodajte ocat, sojin umak i med. Miješajte da se sastojci sjedine pa pustite da umak zakuha i zatim kuhajte 1 minutu ili dok se malo ne zgusne. Ako umak postane pregust, dodajte malo vode i promiješajte.
5. Servirajte uz rižu i kuhanu brokulu ili drugi prilog po želji.
Enchilade s piletinom
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manji luk, oguljen i narezan na kockice
- 550 g pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na sitnije komade
- 100 g zelenih chilli papričica (jalapeno)
- 450 g crvenog graha (iz konzerve)
- 8 velikih tortilja od kukuruznog brašna
- 3 šalice topivog sira, naribanog (cheddar, gauda...)
- 250 ml gotovog meksičkog umaka (za enchilade ili nekog drugog)
- sol i papar
- dodaci po želji: svježi korijander, nasjeckani luk, avokado narezan na kockice, kiselo vrhnje, feta sir
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte ga 3 minute uz povremeno miješanje. Nakon toga dodajte piletinu narezanu na kockice i papričice, te začinite s malo soli i papra. Kuhajte 6-8 minuta uz povremeno miješanje ili dok piletina ne bude pečena. Dodajte grah pa još kratko miješajte i onda maknite s vatre i ostavite sa strane.
3. Oblikujte enchilade: svaku tortilju premažite umakom pa dodajte prethodno pripremljenu smjesu i malo sir. Zarolajte tortilje pa ih slažite jednu do druge u posudu za pečenje. Na kraju prelijte ostatkom umaka i na vrh dodajte ostatak sira.
4. Pecite 20 minuta, dok tortilje ne postanu blago hrskave.
5. Poslužite toplo uz svježe dodatke po želji.
Pečena "caprese" piletina
Sastojci:
- 450 g pilećih prsa bez kostiju i kože
- 4 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice meda
- 1 režanj češnjaka, usitnjeni
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica mješavine talijanskih začina
- 1 šalica cherry rajčica
- 2 velike rajčice narezane na ploške
- 4 kriške mozzarella sira
- malo soli i papra
- svježi bosiljak za dekoraciju
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 00 stupnjeva.
2. Posložite piletinu u posudu za pečenje. U maloj posudi pomiješajte balzamični ocat, med, češnjak, maslinovo ulje, talijanske začine, sol i papar. Prelijte preko piletine i dodajte cherry rajčice sa strane. Na piletinu stavite kriške rajčice.
3. Pecite 20-25 minuta. Tijekom zadnjih 5 minuta dodajte sir na piletinu.
4. Ukrasite svježim bosiljkom i poslužite uz prilog po želji.
Vezani sadržaj:
- Probajte nešto novo: Pet salata od kojih ćete se stvarno najesti
- Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea
- Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345