Probava
7 ZAPOVJEDI ZA BOLJU PROBAVU
Sve što uđe u naša usta mora proći put od devet metara koliko je u proseku dugačak naš probavni trakt. A taj put nije uvijek lak. Postoje neke stvari koje za svoju probavu možete učiniti odmah. Za početak jedite polako i dobro žvačite hranu, jedite u redovnim razmacima, nastojte tada biti opušteni, uživajte u hrani, povećajte unos vlakana, eliminirajte otrove, obnovite dobre bakterije, koristite dodatke prehrani da biste pospješili učinkovitost probave. Predlažemo da krenete uz pomoć ovih jednostavnih zapovjedi:
POJEDNOSTAVITE
Probavni proces troši mnogo energije i nutrijenata. I zato - što je obilniji obrok, to ćete biti pospaniji nakon njega. Složena jela stvaraju probavni kaos i izazivaju nelagodnost zato što neke vrste hrane stvaraju kiselinu, dok one druge stvaraju bazu - dakle proizvode probavne sokove koji se sukobljavaju. Rješenje je jednostavno - treba jedesti manje, jednostavnije, redovne obroke tokom dana. Tako ćete pomoći u regulaciji energije i spriječiti probavne smetnje.
OBOGATITE
Prerađena hrana, rafinirani šećer i proizvodi od bijelog brašna teže se probavljaju. Osim toga, nedostaju im mnoge hranljive tvari koje su se izgubile tokom procesa prerade. Povećajte zato unos prirodnih, integralnih namirnica i svježeg voća i povrća. Hrana sa puno soli, šećera, ugljikohidrata može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u probavnom sustavu, odnosno omogućiti razmnožavanje štetnih bakterija. A dobre bakterije su nam potrebne radi razlaganja hrane, proizvodnje vitamina B i potpore imunitetu. Hrana bogata vlaknima u ponovnom uspostavljanju ravnoteže i nadopunjavanju dobrih bakterija, pa je to još jedan razlog da svoj tanjur napunite svežim povrćem.
PROČISTITE
Svježe povrće i svježe i sušeno voće izvrsni su za probavu. Povećanjem unosa vlakana omogućit ćete temeljno pročišćavanje svog organizma i pomoći tijelu da se oslobodi otrova. Topiva vlakna kojih ima u zobu, raži, voću, povrću, mekinjama, usporavaju apsorpciju glukoze čime sprečavaju pad energije. Zato se nakon zdravog obroka osjećate puni energije, a nakon teškog ste tromi i spava vam se.
HIDRIRAJTE
Poput kave i alkohol dehidrira organizam, usporava probavu, izlaže jetru i bubrege dodatnom naporu. Srećom, mnoge namirnice sadrže vodu, posebno svježe, zato će tanjur salate ili povrća kao ručak ili voće kao doručak osvježiti vašu utrobu. A dobro hidrirano tijelo djelotvorno će eliminirati otrove. I zato je za probavu bitno toliko spominjanih šest do osam čaša vode.
USPORITE
Temeljitim žvakanjem hrane zaista ćete lakše zadovoljiti svoj apetit, jer ljudsko tijelo žvakanjem proizvodi oko 1,7 litara sline dnevno. Slina omekšava hranu i sadrži enzime koji razlažu ugljikohidrate. Ona isto tako dezinficira sadržaj usta. Dakle, ne žvačete li dovoljno, smanjit ćete važne funkcije. Ljudi koji jedu brzo - jedu više, a probavljaju sporije. Zato usporite!
UVEDITE RED!
Želudac u pravilnim intervalima izlučuje želudačne sokove. Ako u želucu u tim trenutcima ima malo ili ništa što bi preradio - ti se sokovi pretvaraju u opasne kiseline. Kako biste održali prirodne funkcije organizma, važno je da jedete u pravilnim razmacima, najbolje svakih 4-6 sati. Tako ćete osigurati svom organizmu stalnu opskrbljenost gorivom i hranljivim stvarima i pomoći u ublažavanju promjena raspoloženja, napada gladi i padova energije.
UŽIVAJTE!
Ako želite brinuti o svom probavnom sustavu počnite već u trgovini ili na tržnici, gdje kupujete hranu. Čitajte deklaracije na proizvodima u prodavaonicama, raspitajte se za način na koji je nešto uzgajano na tržnici. Jednostavno recite sebi, moja hrana je moje gorivo, ja sam ono što jedem.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345