Nova studija pokazuje: Ova sitna promjena će pomoći da snizite tlak
Izbacivanje jedne žličice soli dnevno iz prehrane može sniziti krvni tlak jednako učinkovito kao i početni lijekovi za hipertenziju, pokazuju nova istraživanja. Ova vijest dolazi iz studije objavljene 11. studenog u časopisu Journal of the American Medical Association koja je ispitivala kako unos natrija utječe na krvni tlak kod sredovječnih i starijih osoba, uključujući i one koji nemaju visok krvni tlak i one koji već uzimaju antihipertenzive.
"Otkrili smo da će 70-75 % svih ljudi, bez obzira na to jesu li već na lijekovima za krvni tlak ili ne, vjerojatno doživjeti smanjenje krvnog tlaka ako smanje unos natrija u svojoj prehrani", rekla je u priopćenju za medije dr.sc. Norrina Allen, profesorica zdravstvene politike na Odjelu za preventivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg.
Unos natrija i krvni tlak
Za ovu su studiju istraživači ispitivali utjecaj unosa natrija hranom na krvni tlak kod osoba srednje i starije dobi. Istraživanje se radilo na uzorku 213 osoba u dobi od 50 do 75 godina, s različitim razinama krvnog tlaka: normalnim, kontroliranim visokim, nekontroliranim visokim i neliječenim visokim.
Sudionici su se po jedan tjedan držali prehrane s visokim i niskim udjelom natrija. Prehrana s visokim udjelom natrija imala je dodatnih 2200 mg natrija (nešto manje od jedne žličice), dok je prehrana s niskim udjelom natrija imala približno 500 mg natrija ukupno.
Prehrane s niskim udjelom natrija dovele su do smanjenja sistoličkog krvnog tlaka (gornjeg ili prvog broja na tlakomjeru), u usporedbi s uobičajenom prehranom sudionika i prehranom s visokim udjelom natrija.
Sistolički krvni tlak (donji tlak na tlakomjeru) sudionika je bio snižen za 7-8 mm Hg kada su bili na prehrani s niskim udjelom natrija, u usporedbi s prehranom s visokim udjelom natrija. Međutim, sistolički krvni tlak ispitanika se snizio za 6 mm Hg na prehrani s malo natrija u usporedbi s njihovom uobičajenom prehranom.
Smanjenje krvnog tlaka od oko 6 mm Hg je usporedivo je s učinkom početnih lijekova za hipertenziju, naveli su stručnjaci u priopćenju istraživanja.
Ljudi koji su uzimali lijekove za krvni tlak su i dalje imali koristi od smanjenja natrija u prehrani, što naglašava da promjene u prehrani ne utječu samo na ljude koji ne uzimaju lijekove.
Kako smanjiti unos natrija
Razvijanje visokog krvnog tlaka može biti rezultat mnogih čimbenika, a neki, poput genetike, su potpuno izvan vaše kontrole. Ipak, prehrana je jedan od promjenjivih faktora i može imati značajan utjecaj na krvni tlak. Stručnjaci navode da ograničenje prerađene hrane daje značajne rezultate jer većina natrija koju ljudi konzumiraju nije nužno dodana hrani u vrijeme konzumacije.
Smanjenje soli u prehrani ne znači nužno da će hrana biti bljutava i bezokusna. Postoji puno načina za dodavanje okusa hrani koji ne uključuju sol. Stručnjaci predlažu:
- korištenje svježeg začinskog bilja (bosiljak, majčina dušica, cilantro)
- korištenje začina (cimet, čili u prahu, kumin)
- korištenje sokova za dodavanje okusa (100 % sok od nara, naranče ili ananasa)
- izradu vlastitih temeljaca ili kupnju temeljaca bez dodanog natrija.
Za više savjeta o tome kako smanjiti unos natrija i pritom sniziti krvni tlak, razgovarajte s liječnikom.
Vezani sadržaj:
- Najbolje namirnice za snižavanje krvnog tlaka
- Ovo je 6 najgorih namirnica za visoki krvni tlak
- Snižavanje krvnog tlaka: 5 vrsta čaja koji mogu pomoći
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345