5 iznenađujućih učinaka jedenja rajčice
Dodajući ih u hamburgere, salate i jela od tjestenine, obroke obogaćujemo bojom i finim slatkastim okusom. Pune su vitamina, hranjivih tvari i imaju antioksidativan učinak. Rajčice su između svibnja i listopada neizostavan dio ljetnih obroka, a imaju i brojne zdravstvene prednosti.
Međutim, rajčice nisu za svakoga jer su jedan od najčešćih alergena na hranu. Evo nekoliko učinaka jedenja rajčica:
1. Rajčice smanjuju rizik oštećenja kože od sunca
Rajčice su pune karotenoida, vrste antioksidansa koji vašu kožu štiti od oštećenja uzrokovanih sunčanjem, tvrdi nutricionistica Elena Paravantes, osnivačica bloga Olive Tomato i autorica knjige The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners.
U istraživanju iz 2017. godine, objavljenom u Scientific Reports navodi se kako redovitom konzumacijom rajčica možemo spriječiti opekline nastale od sunca te time smanjiti rizik od tumora izazvanih štetnim UVB zračenjem.
2. Rajčice popravljaju raspoloženje
Osim što pojačavaju okus vašeg obroka, dugoročno poboljšavaju raspoloženje. Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Affective Disorders otkriveno je da su sudionici koji su jeli rajčice dva do šest puta tjedno, imali 46% manju vjerojatnost da će prijaviti blage ili teške simptome depresije u usporedbi s onima koji su jeli rajčice manje od jednom tjedno. Također, zanimljivo je da drugo povrće koje se koristilo u istom istraživanju nije proizvelo taj učinak. "Istraživači nisu sigurni koje hranjive tvari uzrokuju taj učinak, ali vjeruju da bi to mogli biti antioksidansi - uključujući likopen", rekla je Paravantes.
3. Rajčice mogu uzrokovati probavne probleme
Rajčice ipak nisu za svakoga. Njihova konzumacija mogla bi izazvati simptome poput žgaravice, nadutosti ili probavnih tegoba kod osoba koje pate od refluksa.
"Svježe rajčice prepune su limunskih i jabučnih kiselina koje imaju tendenciju povećanja želučanih kiselina", kaže dijetetičarka Nataly Komova, stručnjakinja za fitness u JustCBD-u. Čest unos svježih rajčica povećava proizvodnju želučanih sokova, pa oni koji imaju problema s refluksom ne bi trebali pretjerivati u njihovoj konzumaciji.
4. Rajčice pomažu kod apsorcije hranjivih tvari
Rajčice pomažu apsorciji hranjivih tvari iz drugih namirnica. Pomoći će vašem tijelu da apsorbira željezo, mineral koji igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina i mioglobina, proteina koji pomažu u prenošenju kisika u mišiće i organe. Rajčice to postižu vitaminom C, tvrdi stručnjakinja za prehranu Health Canala Blanca Garcia. Jedna šalica rajčica sadrži 27% preporučene dnevne doze ovog vitamina.
5. Rajčice pomažu bržem zacjeljivanju rana
Vitamin C je bitan i kod stvaranja kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnim tkivima i koji pomaže zacjeljivanju rana.
"Redovit unos vitamina C može vašem tijelu pomoći kod zacjeljivanja nakon što se porežete, oporavljate od operacije ili imate ranu nastalu kao posljedica ležanja", kaže Garcia. U istraživanju iz 2016. godine, objavljenom u International Journal of Surgery otkriveno je da su pacijentima koji su uzimali dodatke vitamina C od 1000 miligrama brže zacjeljivale rane.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345