Žgaravica i refluks kiseline: Koje namirnice izbjegavati, a koje će pomoći da ublažite simptome?
Izvor slike: Canva
Kategorija: Zdravlje općenito
Refluks kiseline, poznat i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), česta je bolest koja uzrokuje povratak kiseline iz želuca u jednjak. Simptomi uključuju bol u prsima, otežano disanje, podrigivanje i žarenje (žgaravicu) u prsima i grlu. Budući da je refluks kiseline problem viška kiseline u želucu, hrana koju unosimo može poboljšati ili pogoršati simptome. Neke namirnice imaju svojstva koja će potaknuti proizvodnju kiseline, dok druge mogu pomoći u održavanju kiseline na optimalnoj razini. U nastavku pročitajte koje su najbolje, a koje su najgore namirnice za refluks kiseline.
Namirnice koje uzrokuju refluks kiseline
- Pržena hrana - Budući da je puna masnoća, pržena hrana se dugo probavlja, što znači da želudac mora upotrijebiti više kiseline da je razgradi.
- Citrusno voće - Ova vrsta voća je vrlo kisela zbog čega želudac stvara višak kiseline.
- Čokolada - Čokolada sadrži metilksantin, spoj koji može smanjiti pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru što znači da kiselina ima više prostora vratiti se iz želuca u jednjak.
- Gazirana pića - Karbonizacija gaziranih pića dovodi do nadutosti, što rasteže želudac i vrši pritisak na donji ezofagealni sfinkter zbog čega dolazi do povratka kiseline u jednjak.
- Kava - Kofein u kavi povećava proizvodnju želučane kiseline.
- Alkoholna pića - Alkohol je okidač za refluks zato što može opustiti donji ezofagealni sfinkter.
- Začinjena hrana - Prema studiji iz 2020., začinjena hrana je bila najčešći okidač za refluks u anketi od 100 pacijenata s refluksom kiseline.
- Prerađene grickalice - Iako nema studija koje izravno povezuju prerađene grickalice s refluksom, istraživanja su otkrila da su dijete s visokim udjelom masti, soli i začina povezane s povećanim rizikom od refluksa.
- Rajčica - Jabučna i limunska kiselina u rajčicama potiče želudac da proizvodi više kiseline te tako povećava mogućnost nastanka refluksa.
- Čaj od paprene metvice - Ova vrsta čaja može pogoršati refluks jer može smiriti donji ezofagealni sfinkter što omogućuje ulazak kiseline u jednjak.
- Sokovi od citrusnog voća - Jednako kao i samo citrusno voće, sokovi od citrusnog voća potiču refluks.
- Masno meso - Za svaku vrstu hrane koja ima puno masnoće treba vremena da se probavi, zbog čega probavni sustav radi jače i proizvodi više kiseline.
- Pizza - Pizza može biti trostruka prijetnja za refluks zbog kiselog umaka od rajčice, masnih mesnih dodataka i slane kore.
Namirnice koje smanjuju simptome refluksa kiseline
- Đumbir - Đumbir ima protuupalna svojstva koja pomažu u suzbijanju viška proizvodnje kiseline.
- Zob - Ova vrsta žitarice može apsorbirati želučanu kiselinu tako da se kiselina neće vratiti iz želuca u jednjak.
- Leća - Istraživanja pokazuju da prehrana bogata vlaknima poput leće može smanjiti gastroezofagealni refluks te tako smanjiti žgaravicu.
- Lubenica - Namirnice koje u sebi sadrže puno vode poput lubenice pomažu razrijediti želučanu kiselinu te smanjiti refluks.
- Dinja - Slično kao i lubenica, dinja djeluje umirujuće na želučanu kiselinu.
- Sirovi špinat - Ova namirnica je bogata vlaknima, sadrži vodu tako da je odlična za refluks jer ne povećava kiselinu u želucu.
- Kelj - Osim što je dobar za imunitet, kožu i kosti, kelj smiruje refluks.
- Avokado - Avokado je bogat zdravim mononezasićenim masnoćama tako da bi mogao pomoći u smanjenju refluksa.
- Celer - Celer sadrži u sebi puno vode tako je idealna namirnica za one koji imaju refluks.
- Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna - Ova vrsta kruha je zdravija opcija od običnog, bijelog kruha jer sadrži vlakna koja mogu ublažiti simptome refluksa.
- Slatki krumpir - Korjenasto povrće je bogato vlaknima zbog čega stručnjaci ističu da je među najboljim namirnicama u borbi protiv refluksa.
- Brokula - Osim što sadrži puno vlakana i vode, brokula je alkalno povrće koje neće izazvati porast kiseline.
Vezani sadržaj:
- Je li sve u redu s vašom štitnjačom? Ovo je 9 znakova da možda ne radi kako treba
- Multipla skleroza: Kako prepoznati rane znakove i kada potražiti liječničku pomoć?
- Patite li od hipertenzije, a da toga niste svjesni? Prepoznajte problem na vrijeme!
Izvor:
Eat
This,
Not
That
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345