Žgaravica i refluks kiseline: Koje namirnice izbjegavati, a koje će pomoći da ublažite simptome?

Žgaravica i refluks kiseline: Koje namirnice izbjegavati, a koje će pomoći da ublažite simptome?

Žgaravica i refluks kiseline: Koje namirnice izbjegavati, a koje će pomoći da ublažite simptome?
  • Objavljeno: Srijeda, 17.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Refluks kiseline, poznat i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), česta je bolest koja uzrokuje povratak kiseline iz želuca u jednjak. Simptomi uključuju bol u prsima, otežano disanje, podrigivanje i žarenje (žgaravicu) u prsima i grlu. Budući da je refluks kiseline problem viška kiseline u želucu, hrana koju unosimo može poboljšati ili pogoršati simptome. Neke namirnice imaju svojstva koja će potaknuti proizvodnju kiseline, dok druge mogu pomoći u održavanju kiseline na optimalnoj razini. U nastavku pročitajte koje su najbolje, a koje su najgore namirnice za refluks kiseline.

Namirnice koje uzrokuju refluks kiseline

  • Pržena hrana - Budući da je puna masnoća, pržena hrana se dugo probavlja, što znači da želudac mora upotrijebiti više kiseline da je razgradi.
  • Citrusno voće - Ova vrsta voća je vrlo kisela zbog čega želudac stvara višak kiseline.
  • Čokolada - Čokolada sadrži metilksantin, spoj koji može smanjiti pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru što znači da kiselina ima više prostora vratiti se iz želuca u jednjak.
  • Gazirana pića - Karbonizacija gaziranih pića dovodi do nadutosti, što rasteže želudac i vrši pritisak na donji ezofagealni sfinkter zbog čega dolazi do povratka kiseline u jednjak.
  • Kava - Kofein u kavi povećava proizvodnju želučane kiseline.
  • Alkoholna pića - Alkohol je okidač za refluks zato što može opustiti donji ezofagealni sfinkter.
  • Začinjena hrana - Prema studiji iz 2020., začinjena hrana je bila najčešći okidač za refluks u anketi od 100 pacijenata s refluksom kiseline.
  • Prerađene grickalice - Iako nema studija koje izravno povezuju prerađene grickalice s refluksom, istraživanja su otkrila da su dijete s visokim udjelom masti, soli i začina povezane s povećanim rizikom od refluksa.
  • Rajčica - Jabučna i limunska kiselina u rajčicama potiče želudac da proizvodi više kiseline te tako povećava mogućnost nastanka refluksa.
  • Čaj od paprene metvice - Ova vrsta čaja može pogoršati refluks jer može smiriti donji ezofagealni sfinkter što omogućuje ulazak kiseline u jednjak.
  • Sokovi od citrusnog voća - Jednako kao i samo citrusno voće, sokovi od citrusnog voća potiču refluks.
  • Masno meso - Za svaku vrstu hrane koja ima puno masnoće treba vremena da se probavi, zbog čega probavni sustav radi jače i proizvodi više kiseline.
  • Pizza - Pizza može biti trostruka prijetnja za refluks zbog kiselog umaka od rajčice, masnih mesnih dodataka i slane kore.

Namirnice koje smanjuju simptome refluksa kiseline

  • Đumbir - Đumbir ima protuupalna svojstva koja pomažu u suzbijanju viška proizvodnje kiseline.
  • Zob - Ova vrsta žitarice može apsorbirati želučanu kiselinu tako da se kiselina neće vratiti iz želuca u jednjak.
  • Leća - Istraživanja pokazuju da prehrana bogata vlaknima poput leće može smanjiti gastroezofagealni refluks te tako smanjiti žgaravicu.
  • Lubenica - Namirnice koje u sebi sadrže puno vode poput lubenice pomažu razrijediti želučanu kiselinu te smanjiti refluks.
  • Dinja - Slično kao i lubenica, dinja djeluje umirujuće na želučanu kiselinu.
  • Sirovi špinat - Ova namirnica je bogata vlaknima, sadrži vodu tako da je odlična za refluks jer ne povećava kiselinu u želucu.
  • Kelj - Osim što je dobar za imunitet, kožu i kosti, kelj smiruje refluks.
  • Avokado - Avokado je bogat zdravim mononezasićenim masnoćama tako da bi mogao pomoći u smanjenju refluksa.
  • Celer - Celer sadrži u sebi puno vode tako je idealna namirnica za one koji imaju refluks.
  • Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna - Ova vrsta kruha je zdravija opcija od običnog, bijelog kruha jer sadrži vlakna koja mogu ublažiti simptome refluksa.
  • Slatki krumpir - Korjenasto povrće je bogato vlaknima zbog čega stručnjaci ističu da je među najboljim namirnicama u borbi protiv refluksa.
  • Brokula - Osim što sadrži puno vlakana i vode, brokula je alkalno povrće koje neće izazvati porast kiseline.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije