Koju hranu izbjegavati ako imate refluks želučane kiseline
Svi smo se nekada u životu susreli sa želučanim tegobama. Može nas zadesiti žgaravica, čak i kada ne bolujemo od kroničnih tegoba želuca, ako jedemo previše kiselih i teških obroka, pogotovo kasno navečer. No, ako usred noći često dolazi do navale kisele tekućine koja navire iz želuca kroz jednjak do grla, onda vjerojatno imate refluks želučane kiseline. Refluks u prijevodu znači vraćanje unatrag, što kod ove bolesti označuje vraćanje želučane kiseline natrag u jednjak.
To se događa kad je mišić koji dijeli jednjak od želuca oslabljen ili oštećen. U normalnim okolnostima, taj se mišić otvara prilikom gutanja i odmah zatvara. Najčešći simptom GERB-a je žgaravica ili piroza (pyrosis), regurgitacija te otežano gutanje (disfagija). Osim niza probavnih simptoma, GERBu se pripisuju i simptomi astme, upale grkljana (laringitis) i dugotrajan kašalj.
Poput mnogih poteškoća povezanih sa zdravljem, refluks kiseline nije uzrokovan samo hranom. Umjesto toga, dijetetičarka iz New Yorka Jennifer Maeng kaže da ga mogu potaknuti ili pogoršati pušenje, trudnoća, stres, tjeskoba, lijekovi i prekomjerna tjelesna težina, a da ne spominjemo niz namirnica i pića, prenosi wellandgood.com. Ipak, znati koju hranu treba izbjegavati kod refluksa, moglo bi biti ključno za smanjenje simptoma.
Refluks - koju hranu izbjegavati
1. Pržena i masna hrana
Ova hrana teže se probavlja i zato se stvara više želučane kiseline koja uzrokuje refluks, stoga je potrebno što je više moguće smanjiti njezin unos. Smanjite unos namirnica koje su bogate mastima, kao što su prženi luk i krumpirići, maslac, deserti bogati mastima i masno meso.
2. Visoko kiseli proizvodi
Agrumi i sokovi od naranče, grejpa i limuna prouzrokovat će iritaciju i nelagodu u probavnom sustavu. Među kisele proizvode spada i rajčica, kao jedan od najgorih namirnica koju možete konzumirati ako bolujete od refluksa. Ako ste veliki ljubitelj rajčice, vjerojatno česte jedete i obroke poput pizze i špageta pomodoro. Smanjite unos te pratite svoje zdravstveno stanje. Mogli biste uočiti znatno smanjenje simptoma.
3. Luk
Iako bi činjejica da je ova namirnica na popisu, mogla iznenaditi mnoge, velik broj ljudi otkrilo je kako upravo s ovom namirnicom imaju najveći problem. Uz to, sirovi luk je snažniji od kuhanog luka, pa ako ste previše zaljubljeni u povrće da biste ga izbacili iz svoje prehrane, pokušajte se odlučiti za ponude luka na žaru, pečenog, pirjanog i karameliziranog luka. U redu je sve dok izbjegavate prženje.
4. Alkohol
Iako je alkohol poznat faktor refluksa kiseline, on na ljude drugačije utječe. On opušta donji ezofagealni sfinkter, te dopušta sadržaju iz želuca da se vrati natrag u jednjak. Također, alkohol može uzrokovati nastanak čira. Kao i sa svakom namirnicom, ispitajte svoj organizam uz pomoć dnevnika. Pratite koja vam alkoholna pića uzrokuju najveću žgaravicu te ih nemojte piti. Također, probajte razrijediti piće vodom ili mineralnom vodom, konzuirajte bijelo umjesto crvenog vina, te umjesto alkoholnog birajte bezalkoholno pivo.
5. Začinjena hrana i umaci
Bilo da se radi o feferonima, ljutom umaku, nachosima, papričicama ili wasabiju, začinjena hrana može zadovoljiti vašu želju za ljutinom, ali postoji i veća vjerojatnost da će izazvati refluks kiseline. Njihova razina pH iznosi oko 2,8 i prouzročuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i dovodi do želučanih problema.
6. Ne jedite kasno navečer
Vjerovali ili ne, izbor hrane i pića nije jedini faktor koji može uzrokovati refluks kiseline. Važan faktor može biti i način na koji konzumirate hranu; u kojoj količinu i u koje doba dana. Prema mnogim stručnjacima, što kasnije jedete, veća je vjerojatnost da će vam uslijediti žgaravica.
Jedenje kasno navečer može uzrokovati GERB, budući da nakon vodoravnog ležanja nedugo nakon jela možete očekivati povratni tok želučane kiseline. Ipak, ako ne možete bez te kasnonoćnog zalogaja, obavezno pričekajte neko vrijeme prije nego što legnete.
Ne doživljavaju svi refluks kiseline na isti način. Dakle, iako su hrana i piće navedeni gore najčešći uzročnici, stvar je individualne tolerancije na hranu i pH vrijednosti. Ako imate kronični refluks kiseline, trebali biste se što prije posavjetovati sa svojim liječnikom. Vodite dnevnik ishrane i prilagodite svoju dijetu prema njemu. Probiotici mogu poslužiti kao privremeno rješenje. Ako ste skloni refluksu, jedite manje i češće obroke, a večerajte najmanje tri sata prije odlaska na spavanje.
Vezani sadržaj:
- Najčešći razlozi zašto podrigujemo
- Ovo su najbolje i najgore namirnice za vašu jetru!
- Sve što trebate znati o gastritisu
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345