Sezona je grožđa: evo zašto je dobro za zdravlje
U svakoj bobi grožđa i kapljici vina skriva se više stotina kemijskih elemenata za usporavanje starenja, ali i prevenciju cijelog niza opakih bolesti.
Grožđe za zdravlje
Grožđe je hrana i lijek - jedimo ga što više i duže, kaže narodna izreka, a stručnjaci potvrđuju da je doista tako. Ono u sebi sadrži obilje tvari nužnih za očuvanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma: vitamine (A, B, C), minerale (kalij, mangan, kalcij, magnezij, natrij, željezo, klor, silicij, fosfor i jod) te različite polifenole i flavonoide, biljne antioksidanse koji sprečavaju prerano starenje stanica, nastanak, odnosno razvoj raka i pojavu krvožilnih bolesti.
Grožđe potiče probavu, cirkulaciju, rad jetre i bubrega te izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Budući da čisti i jača krv, podiže imunitet i krijepi organizam preporučuje se rekonvalescentima, trudnicama i svima koji su izloženi pojačanim psihofizičkim naporima.
Naravno, to se odnosi samo na grožđe uzgojeno prirodnim putem. Zato se ne dajte zavarati onim koje vas u svako doba godine mami savršenim izgledom - pitanje je s kakvog tla dolazi i kojim je sve kemikalijama bilo tretirano.
Upravo je vrijeme za tzv. malu grožđanu kuru kako bismo osnažili tijelo i zaštitili se od prehlada, gripe i ostalih boljki. Recept je vrlo jednostavan: 3 dana ne treba jesti ni piti ništa osim 2-3 kg dobro opranog grožđa ekološkog podrijetla, očišćenog od natrulih, nezrelih ili smežuranih boba. Preporučuje se konzumacija čistog mesa, bez kožice i koštica.
Osim što ćete na taj način osloboditi organizam od otrova i poboljšati rad obrambenog sustava, učinit ćete nešto i za svoju liniju - tako se možete riješiti do 2 kg na potpuno prirodan i zdrav način. Sličan efekt postiže se i pijenjem prirodnog grožđanog soka, bez dodatnog šećera i konzervansa. Nemate li priliku nabaviti ili napraviti takav napitak, izbjegavajte jeftina rješenja u tetrapaku. Po svoj se prilici radi o soku napravljenom od grožđanog koncentrata "obogaćenog" raznim aditivima.
Božanska kapljica
Sve što smo rekli o korisnim sastojcima i ljekovitosti grožđa, pa čak i više od toga, može se primijeniti i na umjerenu konzumaciju vina. Ono je još u antici bilo na glasu kao lijek za brojne bolesti i napitak za savršeno zdravlje. Otac medicine Hipokrat upotrebljavao ga je za jačanje organizma, liječenje rana i probavnih tegoba te smatrao afrodizijakom.
Sve je započelo "francuskim paradoksom", rezultatom ispitivanja provedenog ranih devedesetih.
Analizom podataka dobivenih u nekoliko europskih zemalja i Sjevernoj Americi ustanovljeno je da Francuzi, mada jedu puno teške hrane bogate životinjskim masnoćama, rjeđe obolijevaju od raka debelog crijeva i krvožilnih bolesti nego narodi kod kojih je potrošnja takvih namirnica manja. Razlog? Svakodnevna konzumacija crnog vina uz jelo. To otkriće i istraživanja koja su uslijedila počela su mijenjati odnos znanstvene javnosti prema vinu.
Količina je bitna
Ljekovito djelovanje vina iskusit će samo oni koji ga konzumiraju malo, ali redovito, te uvijek kao dodatak dobrom zalogaju. Preporučljiva dnevna količina za žene iznosi do 2 dl, a za muškarce do 3 dl. Dok u tim količinama alkohol poticajno djeluje na sve tjelesne organe i ubrzava apsorpciju ljekovitih tvari iz vina, u većim je dozama opasan i štetan.
Hans Wagner, autor knjige "Vino kao lijek" (Mozaik knjiga, Zagreb, 2002.) godinama je prikupljao stara saznanja o ljekovitosti vina te pratio suvremena znanstvena istraživanja. On navodi da je dosad dokazano kako vino potiče i olakšava probavu (pogotovo masne hrane), snižava razinu "lošeg" (LDL) i potiče stvaranje "dobrog" (HDL) kolesterola, štiti od ateroskleroze, krvne žile čini prohodnijima, jača krv i pomaže kod anemije (crno vino), poboljšava cirkulaciju, sprečava nastanak krvnog ugruška, a time i srčani, odnosno moždani udar. Pokazalo se da redovita konzumacija čaše crnog vina uz obrok može smanjiti rizik od infarkta i oštećenja krvnih žila čak do 50 posto.
Vino djeluje kao lijek samo kad se redovito pije u malim količinama (2-3 dl), uvijek uz obrok.
Dobro za mozak, bubrege, jetru
Nadalje, vino potiče rad dišnog sustava i opskrbu svih stanica kisikom, a nekoliko istraživanja pokazalo je da zbog svog antibakterijskog djelovanja štiti i od prehlade. U malim količinama vino djeluje poticajno na mozak, poboljšava rad bubrega, mjehura i jetre, ubrzava metabolizam i izbacivanje štetnih tvari.
Ono se pokazalo i kao vrlo koristan napitak za treću dob - osim što popravlja raspoloženje, potiče rad mozga i štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, ženama u klimakteriju pomaže stabilizirati razinu estrogena.
Zahvaljujući blagotvornom utjecaju vina, u tijelu im ostaje određena razina tog hormona, a muke izazvane menopauzom znatno se umanjuju.
Vino, osim toga, proljepšava ten, kožu čini mladolikom, čuva vitku liniju i savršeno je u ljubavnoj predigri.
Podaci o ljekovitosti grožđa i vina odnose se samo na zdrave osobe. Dijabetičarima i kroničnim bolesnicima savjetujemo da upitaju liječnika u kojim ga količinima smiju konzumirati. Vino je strogo zabranjeno djeci i ljudima oštećene jetre. Pijete li lijekove (antibiotici, sedativi, antidepresivi) provjerite smiju li se kombinirati s alkoholom.
Vinom protiv prehlada
Dvije čaše vina na dan znatno će vam podići otpornost na prehlade. U tu svrhu najbolje je piti mlađi rizling ili dalmatinski plavac - starija vina bit će manje djelotvorna jer je koncentracija vitamina C u njima niža. Budući da previsoke temperature uništavaju brojne ljekovite sastojke vina, ono kuhano daleko je manje učinkovito od dobro ugrijanog. Postupak priprave je isti (cimet, klinčići, malo šećera) s tim da se vino zagrije samo do 40 stupnjeva. Prije pijenja doda mu se kriška limuna.
Vezani sadržaj:
- Isprobajte grožđe u službi ljepote
- Isprobajte smoothie od grožđa
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345