Bazga je u punom cvatu: Isprobajte recepte za najbolji sok i tri neodoljiva deserta

Bazga je u punom cvatu: Isprobajte recepte za najbolji sok i tri neodoljiva deserta

Bazga je u punom cvatu: Isprobajte recepte za najbolji sok i tri neodoljiva deserta
  • Objavljeno: Subota, 03.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sok od bazge mnoge vraća u djetinjstvo, no često se zanemaruje činjenica da se bazga odlično uklapa i u brojne deserte. Ove sezone isprobajte nešto novo – u nastavku pronađite recepte za slastice od bazge, ali i najbolji recept za omiljeni sok.

Sok od bazge

Sastojci:

  • 1 kilogram šećera
  • 1 litra kipuće vode
  • 50 grama limunske kiseline ili sok od 2 velika limuna
  • korica od 2 velika limuna
  • 15 cvjetova bazge

Priprema:

1. Stavite šećer u posudu s kipućom vodom i miješajte dok se ne otopi. Dodajte limunsku kiselinu ili limunov sok i koricu limuna.

2. U šećerni sirup dodajte cvjetove bazge. Poklopite i ostavite da stoji 1-2 dana, miješajući ujutro i navečer.

3. Nakon što je smjesa odstajala, procijedite ju kroz gusto cijedilo ili gazu i pretočite u boce.

Prije konzumacije pomiješajte s vodom i ledom i uživajte u osvježavajućem napitku!

Torta od bazge i limuna

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 grama brašno
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 grama maslaca
  • 200 grama šećera
  • 4 jaja
  • 2 žlice sirupa od bazge

Za preljev:

  • 1 limun
  • 30 mililitara vode
  • 2 žlice sirupa od bazge
  • 70 grama šećera

Za kremu:

  • 500 grama šećera
  • 225 grama maslaca
  • 2 žlice sirupa od bazge

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

2. U drugoj posudi pomiješajte maslac, šećer, sirup od bazge i koricu limuna dok sve ne postane pjenasto. Postupno dodajte jaja i miješajte dok se ne sjedine. Zatim lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesu žlicom rasporedite u dva namašćena kalupa za torte i pecite 25-35 minuta.

3. Dok se biskvit peče, stavite sok od limuna, vodu, bazgu i šećer u lonac i lagano zagrijavajte dok se šećer potpuno ne otopi.

4. Čim izvadite biskvit iz pećnice, vilicom ili čačkalicom izbodite nekolicinu rupa te ravnomjerno polijte smjesom vode, bazge i šećera. Pustite da se upije.

5. Kremu pripremite tako što ćete tući šećer, maslac i sirup od bazge dok smjesa ne postane vrlo blijeda, pahuljasta i kremasta.

6. Biskvite spojite kremom i sve ohladite 20-30 minuta. Ukrasite po želji.

Pohani cvjetovi bazge

Sastojci:

  • cvjetovi bazge
  • jaja
  • mlijeko
  • brašno
  • šećer
  • žličica praška za pecivo

Priprema:

1. Dobro operite cvjetove, natrgajte ih na manje dijelove te ih nježno posušite papirnatim ručnikom.

2. Napravite smjesu nalik onoj za palačinke, samo malo gušću, uz dodatak praška za pecivo. U tu smjesu umačite jedan po jedan cvijet te ih ispržite u vrućem ulju s jedne i s druge strane dok lijepo ne porumene.

3.Nakon pečenja, odložite ih na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak masnoće. Posipajte šećerom u prahu i uživajte.

Sorbet od bazge i jagode

Sastojci:

  • 550 grama opranih i narezanih jagoda
  • 200 mililitara sirupa od bazge
  • sok polovice limuna

Priprema:

1. Stavite jagode, sirup, 100 ml hladne vode i sok od limuna u blender, zatim miksajte 2-3 minute dok smjesa ne postane glatka.

2. Smjesu izlijte kroz gusto cjedilo u zdjelu za miješanje pa kuhačom ili stražnjom stranom metalne žlice istisnite pire kroz sitno cjedilo. Pritisnite kako biste izvukli što više pirea.

3. Bacite koštice jagode i sva vlakna koja su ostala u cjedilu. Prebacite u posudu otpornu na zamrzavanje i pokrijte pa ohladite smjesu u zamrzivaču 2 sata.

4. Izvadite sorbet iz zamrzivača najmanje 5 minuta prije posluživanja kako biste ga lakše grabili.

Vezan sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije