Bazga je u punom cvatu: Isprobajte recepte za najbolji sok i tri neodoljiva deserta
Sok od bazge mnoge vraća u djetinjstvo, no često se zanemaruje činjenica da se bazga odlično uklapa i u brojne deserte. Ove sezone isprobajte nešto novo – u nastavku pronađite recepte za slastice od bazge, ali i najbolji recept za omiljeni sok.
Sok od bazge
Sastojci:
- 1 kilogram šećera
- 1 litra kipuće vode
- 50 grama limunske kiseline ili sok od 2 velika limuna
- korica od 2 velika limuna
- 15 cvjetova bazge
Priprema:
1. Stavite šećer u posudu s kipućom vodom i miješajte dok se ne otopi. Dodajte limunsku kiselinu ili limunov sok i koricu limuna.
2. U šećerni sirup dodajte cvjetove bazge. Poklopite i ostavite da stoji 1-2 dana, miješajući ujutro i navečer.
3. Nakon što je smjesa odstajala, procijedite ju kroz gusto cijedilo ili gazu i pretočite u boce.
Prije konzumacije pomiješajte s vodom i ledom i uživajte u osvježavajućem napitku!
Torta od bazge i limuna
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 grama brašno
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 grama maslaca
- 200 grama šećera
- 4 jaja
- 2 žlice sirupa od bazge
Za preljev:
- 1 limun
- 30 mililitara vode
- 2 žlice sirupa od bazge
- 70 grama šećera
Za kremu:
- 500 grama šećera
- 225 grama maslaca
- 2 žlice sirupa od bazge
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
2. U drugoj posudi pomiješajte maslac, šećer, sirup od bazge i koricu limuna dok sve ne postane pjenasto. Postupno dodajte jaja i miješajte dok se ne sjedine. Zatim lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesu žlicom rasporedite u dva namašćena kalupa za torte i pecite 25-35 minuta.
3. Dok se biskvit peče, stavite sok od limuna, vodu, bazgu i šećer u lonac i lagano zagrijavajte dok se šećer potpuno ne otopi.
4. Čim izvadite biskvit iz pećnice, vilicom ili čačkalicom izbodite nekolicinu rupa te ravnomjerno polijte smjesom vode, bazge i šećera. Pustite da se upije.
5. Kremu pripremite tako što ćete tući šećer, maslac i sirup od bazge dok smjesa ne postane vrlo blijeda, pahuljasta i kremasta.
6. Biskvite spojite kremom i sve ohladite 20-30 minuta. Ukrasite po želji.
Pohani cvjetovi bazge
Sastojci:
- cvjetovi bazge
- jaja
- mlijeko
- brašno
- šećer
- žličica praška za pecivo
Priprema:
1. Dobro operite cvjetove, natrgajte ih na manje dijelove te ih nježno posušite papirnatim ručnikom.
2. Napravite smjesu nalik onoj za palačinke, samo malo gušću, uz dodatak praška za pecivo. U tu smjesu umačite jedan po jedan cvijet te ih ispržite u vrućem ulju s jedne i s druge strane dok lijepo ne porumene.
3.Nakon pečenja, odložite ih na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak masnoće. Posipajte šećerom u prahu i uživajte.
Sorbet od bazge i jagode
Sastojci:
- 550 grama opranih i narezanih jagoda
- 200 mililitara sirupa od bazge
- sok polovice limuna
Priprema:
1. Stavite jagode, sirup, 100 ml hladne vode i sok od limuna u blender, zatim miksajte 2-3 minute dok smjesa ne postane glatka.
2. Smjesu izlijte kroz gusto cjedilo u zdjelu za miješanje pa kuhačom ili stražnjom stranom metalne žlice istisnite pire kroz sitno cjedilo. Pritisnite kako biste izvukli što više pirea.
3. Bacite koštice jagode i sva vlakna koja su ostala u cjedilu. Prebacite u posudu otpornu na zamrzavanje i pokrijte pa ohladite smjesu u zamrzivaču 2 sata.
4. Izvadite sorbet iz zamrzivača najmanje 5 minuta prije posluživanja kako biste ga lakše grabili.
Vezan sadržaj:
- Tri jednostavna deserta od samo tri sastojka
- Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea
- Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345