Koristite zamjenu za sol i smanjit ćete rizik od srčanog i moždanog udara
U tijeku je veliko istraživanje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu o prehrambenim navikama Hrvata. Do sada je poznato kako muškarci više konzumiraju masnoće, a žene ugljikohidrate. Jedemo premalo povrća i ribe u odnosu na druge zemlje koje imaju more, a previše mesa, no jedna od zabrinjavajućih činjenica je da prosječan Hrvat unosi čak dva do tri puta više soli od preporučene doze.
Sol ima niz nedostataka za naše zdravlje. Pretjerana razina soli u tijelu može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca, moždani i srčani udar. Također može utjecati na fizički izgled, uzrokovati nadutost, naticanje i podočnjake. Stoga, prema stručnjacima, treba koristiti zamjene za sol jer time smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Zašto treba smanjiti unos soli
Zamjene za sol mogle bi smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti od drugih uzroka, prema novom pregledu studije objavljenoj u časopisu Heart. Istraživači su napravili analizu 20-ak studija koje su uključivale gotovo 30.000 ljudi iz zapadne Europe, zapadnog Pacifika, Amerike i jugoistočne Azije, prenosi Healthline. Rezultati su pokazali kako smanjenje unosa soli prelaskom na zamjenu za sol može sniziti krvni tlak, no podaci ukazuju da smanjen unos soli snižava i rizik od:
- kardiovaskularnih bolesti za 13%
- srčanih udara za 11%
- rane smrti bilo kojeg uzroka za 11%
Američka udruga za srce preporučuje najviše 2300 miligrama (mg) soli dnevno, a idealno ne više od 1500 mg dnevno, posebno za osobe s visokim krvnim tlakom. Smanjenje za 1000 mg može znatno i primjetno poboljšati vaše zdravlje. Osobe s određenim zdravstvenim problemima trebale bi posebno strogo regulirati konzumaciju ovog proizvoda. Prema mišljenju stručnjaka, odrasle osobe s dijagnosticiranim visokim krvnim tlakom ne bi trebale konzumirati više od 1500 mg natrija dnevno, što bi bilo otprilike pola žličice soli.
Ostala zdravstvena stanja u kojima bi unos soli trebao biti ograničen uključuju bolesti bubrega i bubrežne kamence u povijesti bolesti. Sol uzrokuje da bubrezi izlučuju kalcij u mokraću. To opterećuje bubrege i potencijalno oštećuje kosti.
Kako sigurno smanjiti unos soli
Srećom, hrvatsko se tržište oslanja gotovo isključivo na morsku sol, koja je znatno zdravija od tzv. obične stolne soli, a postoje i druge alternative poput himalajske i crne soli. Liječnici i nutricionisti danas inzistiraju na konzumaciji morske soli bez aditiva, stoga kada krenete u trgovinu, birajte pametno.
Druge zamjene za sol često umjesto natrijeva klorida, sadrže kalijev klorid, koji prema istraživačima nije preporučljiv. Iako se pokazalo da snižavaju krvni tlak, osobe s oštećenim radom bubrega ili uzimanjem određenih lijekova moraju paziti da ne unose previše kalija. Međutim, za osobe s potpuno zdravom zdravstvenom dijagnozom, konzumacija kalija uključenog u zamjenu za sol može imati koristi i za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
U konačnici, postoji mnogo načina da začinite hranu bez upotrebe soli na bazi natrija ili kalija. Isprobajte svježe ili zamrznuto sušeno bilje, a uvijek možete i napraviti vlastite mješavine začina.
Vezani sadržaj:
- Sol je izuzetno važna u ovim situacijama, a nemaju veze s kuhanjem!
- Svjetiljke od himalajske soli pomažu kod anksioznosti
- Svakodnevne navike koje povećavaju kolesterol
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345