Što je kimchi i zašto bismo ga trebali jesti
Kimchi je popularno jelo korejske kuhinje, a sigurno ste se s njim susreli i kod nas kao s prilogom uz neko azijsko odnosno korejsko jelo. Kao simbol korejske kulture i kuhinje, pomogao je Korejcima preživjeti oštre zime i teška vremena, a u nastavku otkrivamo što je zapravo kimchi i koje zdravstvene prednosti ima.
Što je kimchi?
Kimchi je fermentirano jelo od kupusa pikantnog i kiselog okusa. Za kimchi ne postoji samo jedan recept već se može napraviti na više načina s više vrsta povrća i začina, a tradicionalno se priprema od:
- kineskog kupusa, bijele rotkve i/ili krastavaca
- vode
- češnjaka
- đumbira
- korejske čili paste
- slatkog rižinog brašna ili šećera
- ribljeg umaka
Kako napraviti kimchi?
U kimchi možemo staviti kinesko zelje, daikon (bijela rotkva), mrkvu, češnjak, začinsko bilje i začine, a glavni proces koji stvara kimchi je fermentacija za koji treba malo više vremena.
Prvi korak pri izradi kimchija je natapanje povrća u soli. Korejci tradicionalno posipaju kupus sa soli ili stavljaju kupus u slanu otopinu. Različiti izvori govore da se natopljeno povrće u soli drži od 7 do 12 sati. Nakon natapanja povrće se ispere i ocijedi. Zatim se dodaje začinska pasta koja se najčešće priprema od đumbira, korejskih čili papričica gochugaru, češnjaka i ostalih začina. Ova smjesa stavlja se u steriliziranu posudu i hermetički zatvori.
Nakon što ste pomješali sve sastojke ostavlja se da fermentira jedan do dva dana na sobnoj temperaturi. Ako je vani vruće, bolje ga je ostaviti u hladnjaku tri do četiri dana. Gotov kimchi sprema se u hladnjak gdje će se fermentacija nastaviti i s time će pokupiti nove, intenzivnije okuse. Pozitivno je što ovo jelo može stajati u hladnjaku mjesecima. Kimchi se mora čuvati na hladnoj, stabilnoj temperaturi jer inače može razviti štetne bakterije ili plijesan.
Nutritivne vrijednosti kimchija
Kimchi sadrži puno vitamina i minerala, a antioksidansi mogu pomoći kod ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kimchi sadrži:
- Vitamin A
- Vitamin B
- Vitamin B6
- Vitamin K
- Folnu kiselinu
- Beta-karoten
- Željezo
Hranjive vrijednosti kimchija po porciji (jednoj šalici) sadrži:
- Kalorije: 23
- Proteini: 2 grama
- Masti: Manje od 1 grama
- Ugljikohidrati: 4 grama
- Vlakna: 2 grama
- Šećeri: 2 grama
Kimchi sadrži visoku razinu natrija te prilikom konzumiranja treba pripaziti jer previše natrija može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.
Zdravstveni benefiti kimchija
Za kimchi možemo reći da je superhrana zato što je ima razne zdravstvene benefite. Glavni sastojci ovog jela je različito povrće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Kimchi s obzirom na to da je fermentirana namirnica sadrži zdrave probiotike poput onih koje možemo naći u jogurtima i drugim fermentiranim mliječnim proizvodima. Istraživanja sugeriraju da redovito konzumiranje fermentirane hrane, uključujući kimchi, može smanjiti upale. Također može ojačati vašu crijevnu mikrofloru, što poboljšava cjelokupno zdravlje.
Još neki od zdravstvenih benefita kimchija su:
Vlakna i probiotici u kimchiju mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava. Probiotici u fermentiranoj hrani mogu smanjiti negativne simptome mnogih gastrointestinalnih poremećaja, poput sindroma iritabilnog crijeva i upale debelog crijeva. Vlakna, antioksidansi i hranjive tvari u kimchiju također mogu pomoći u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi, što može doprinijeti boljem zdravlju srca. Neka istraživanja također pokazuju da kimchi može ojačati imunološki sustav zbog prisustva vitamina C.
Kimchi i gubitak težine
Kimchi je niskokalorična hrana jer sadrži vlakna koja mogu pomoći da se osjećate siti i spriječite glad. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje kimchija na mjesečnoj bazi može pomoći osobama s prekomjernom težinom. Također može spriječiti povećanje tjelesne mase. Istraživanja pokazuju da muškarci koji su dnevno jeli jednu do tri porcije kimchija, imali su 10 % manju vjerojatnost da postanu pretili u usporedbi s onima koji nisu jeli kimchi.
Gdje kupiti kimchi?
Ako niste fan eksperimentiranja u kuhinji, kimchi danas možete kupiti i u trgovinama zdrave prehrane ili drogerijama.
Kimchi možete pronaći u sljedećim dućanima:
dmBio kimchi – DM = cijena 3,90 €, količina 270 g
Suur kimchi – Tvornica zdrave hrane = cijena 5,39 €, količina 240 g
SauerCrowd kimchi – bio&bio = cijena 6,99 €, količina 250 g
Kako jesti kimchi?
Kimchi možete jesti samostalno, kao prilog ili kao sastojak u drugim jelima.
U Koreji, kimchi se tradicionalno poslužuje kao prilog uz rižu ili u kombinaciji s juhama, drugim povrćem, mesnim ili morskim jelima.
Također postoje i korejski recepti gdje se kimchi koristi kao glavni sastojak. To su na primjer:
- Kimchi pržena riža. Pržite nasjeckani kimchi sa sezamovim uljem i lukom. Pomiješajte s rižom i dodajte umak od paste od crvene paprike i soka od kimchija. Poslužite s prženim sezamom i prženim jajetom.
- Kimchi palačinka. Za ovu jednostavnu palačinku od mladog luka koristite smjesu od brašna, vode, jaja i soka od kimchija. Pomiješajte s finim nasjeckanim kimchijem, lukom, paprikom i mladim lukom prije nego se prži na ulju.
- Kimchi jjigae. Ovo je korejska juha od svinjskog mesa u koju se dodaju kimchi, češnjak, luk, čili, pasta od čilija i soja sos. Često se dodaju tofu i gljive.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Lagani složenac od tikvica
35 min12345 -
Recept tjedna
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345 -
Recept mjeseca
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345