Što uzrokuje debljinu?
Visoko kalorična prehrana
Ukoliko je unos energije hranom konstantno veći od potrošnje, debljamo se! Neizostavno nastaje energetska neravnoteža unosa i sagorijevanja kalorija, pri ćemu se suvišna unesena energija nagomilava u vidu masnog tkiva.
Hrana bogata mastima i šećerom puna je energije i može dovesti do debljanja. Danas je tradicionalna kuhinja zamijenjena modernim industrijskim namirnicama koje su rafinirane i sadrže više masti i šećera, koji se često dodaju radi boljeg okusa i produženja roka trajanja.
Konzumiranje jednostavnih ugljikohidrata: šećer, kolači, slatki napitci, vino i pivo, doprinosi debljini više nego unošenje složenijih ugljikohidrata: tjestenina, integralna riža, žitarice, povrće i svježe voće. Jednostavni ugljikohidrati se brzo absorbiraju iz crjeva i dovode do naglog porasta glukoze i inzulina u krvi nakon obroka, što doprinosi debljanju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345