Zašto vas usta svrbe od voća, a niste alergični?
Svi smo barem jednom osjetili kako je to kada svrbe usne. Kozmetika, kreme za sunčanje, paste za zube i lijekovi najčešći su uzročnici neugodne iritacije i svrbeža usana ili jezika. Međutim, takve simptome može uzrokovati i hrana - preciznije, voće i povrće. Ako ste alergični na pelud, vjerojatno vam se nekada dogodilo da ste zagrizli jabuku ili breskvu te odmah osjetili svrbež oko usana, iako ste sigurni da niste alergični na voće koje ste upravo pojeli.
Riječ je o sindromu oralne alergije (OAS). Ova kontaktna alergijska reakcija potaknuta je križnom reakcijom između alergena u peludi te onih u svježem voću i povrću. Iznenađujuće, radi se o najčešćoj alergiji na hranu među odraslima.
Jednostavno rečeno, vaše tijelo prepoznaje proteine u svježem voću koje ste upravo konzumirali i misli da ste unijeli upravo onu vrstu peludi na koju ste zapravo alergični. Oko 15% pacijenata ima reakciju na svježe voće i povrće jer imunološki sustav zamijeni protein voća s bjelančevinom peludi, prenosi huffpost.com.
Što je oralni alergijski sindrom?
Najčešće alergije na pelud povezane s OAS-om su stabla breze, trave i određene vrste pšenice. Baš kao što svaki plod pripada vlastitoj sezoni, određene vrste peludi izraženije su tijekom određenih mjeseci. Iz tog razloga, reakcija koju mnogi ljudi povezuju s ljetnim voćem, ne odnosi se na to godišnje doba, već je samo povezana s osjetljivosti na jednu vrstu peludi. Zato ljudi često drugačije reagiraju na određenu namirnicu zimi i ljeti.
Različiti plodovi, dakle, odgovaraju različitim vrstama sezonskih alergija. Okidači oralne alergije obično proizlaze iz biljaka i trava koje cvjetaju od početka proljeća do sredine jeseni. Na primjer, kivi, jabuke, breskve i šljive sadrže bjelančevine koje su najsličnije peludi breze. Dinje, lubenice i banane uzrokuju reakciju kod ljudi alergičnih na pelud ambrozije, a pelud trava povezan je s narančama.
Najizraženiji simptomi, koji se uglavnom javljaju odmah nakon gutanja, su svrbež i oticanje usta, lica, usana, jezika i grla. Pored toga, možemo osjetiti trnce i peckanje u ustima, na usnama i u grlu. Ponekad čak može doći i do curenja očiju i nosa te kihanja.
Koje voće ga najčešće izaziva i možemo li spriječiti reakciju?
Hrana koja u najvećem broju uzrokuje OAS su: jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lješnjaci i bademi. Kako ne biste morali potpuno izbaciti ove namirnice potrebne vašem imunološkom sustavu, probajte ih izbjegavati u sirovom obliku.
Kuhajte hranu. Konzerviranje i kuhanje navedenih namirnica može dovesti do izostanka neugodnih simptoma. To je zato što obrada voća i povrća zapravo mijenja njihov sastav, a posljedično imunološki sustav više neće povezivati navedene proteine s raznim alergenima. Od jabuka pripremite ukusan džem, ako ste za najsličniju verziju sirovom voću, odaberite konzervu marelica, a svježe breskve zamijenite pitom ili raznim drugim receptima, poput muffina s breskvama.
Određenu hranu koja je dostupna tijekom cijele godine, pokušajte jesti izvan njegove izražene sezone, zbog pojave unakrsne peludne reakcije. Treći način koji možete isprobati je da uklonite koru. Kora je mjesto gdje se nalazi najviše alergena, pa tako sljedeći put probajte, primjerice, pojesti oguljenu jabuku.
Jedina metoda uzročnog liječenja je imunoterapija. Riječ je o metodi staroj više od stotinu godina, kada su njemački liječnici počeli prakticirati davanje alergena koji uzrokuju reakcije, injekcijama pod kožu. Nakon što identificirate voće na koje imate reakciju, možete napraviti kožni test kako biste provjerili osjetljivost na pelud. Injekcije će tada desenzibilizirati vaše tijelo na alergene iz okoline, što će naučiti vaš imunološki sustav i na ljetno voće poput nektarina. S obzirom da se imunološki sustav formira u dječjoj dobi, najbolje je već tada saznati moguće alergene jer je teže prepoznati u starijoj dobi.
Budući da spomenute reakcije nisu "prave" alergije na hranu, kako kažu stručnjaci, simptomi obično nestaju sami od sebe. Mogu potrajati nekoliko minuta, ali i do sat vremena. Uzimanje antihistaminika i kortikosteroida pomoći će u smirivanju bilo kakvog svrbeža ili peckanja. Reakcija na voće obično je kratkotrajna jer želučana kiselina razgrađuje štetni protein nakon što ga pojedete. Međutim, postoji postoji nekoliko stvari koje možete primijeniti kako biste umanjili reakciju.
Vezani sadržaj:
- Ovo savršeno ljetno voće štiti od raka, ublažava upale i čini vas mršavijima!
- Saznajte koje je voće i povrće najviše tretirano pesticidima!
- Znate li uopće koliko je lubenica zdrava?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345