Koje su zdravstvene prednosti temeljca od kostiju i kako ga pravilno pripremiti?
Temeljac od kostiju je jelo koje se priprema kuhanjem životinjskih kostiju i drugih sastojaka dok se ne izvuče koštana srž i ostale hranjive tvari. Može se pripremati i s mesom, zajedno sa sastojcima poput octa, rajčice, češnjaka ili povrća, kako bi okus bio bogatiji. Zahtijeva minimalnu pripremu, no kuha se najmanje 6 sati, a kvalitetniji temeljac i do 24 sata. Duže vrijeme kuhanja pomaže izvući hranjive tvari iz kostiju.
Zadravstvene prednosti temeljca od kostiju
Temeljac od kostiju sadrži brojne minerale i hranjive tvari koje su dobre za zdravlje. Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja, smatra se da ima mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti.
Poboljšava zdravlje crijeva
Temeljac od kostiju može pomoći kod proljeva i zacjeljivanja crijeva. Postoje neki dokazi da poticanje proizvodnje kolagena (koji se nalazi u životinjskim kostima) pomaže u obnavljanju sluznice gastrointestinalnog sustava koja se s vremenom stanjuje. A jedna studija iz 2021. je otkrila da, zbog svojih protuupalnih svojstava, temeljac od kostiju može smanjiti štetu crijevima uzrokovanu ulceroznim kolitisom.
Smanjuje bolove u zglobovima
Zglobovi s vremenom gube elastičnost, što rezultira problemima poput osteoartritisa. Povećanje količine kolagena može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima jer štiti tetive i ligamente. Također, temeljac od kostiju sadrži aminokiseline koje su dobre za zglobove.
Održava zdravlje kostiju i mišića
Kolagen je jedna od primarnih komponenti kostiju i mišića. Kada se gubi kolagen, kosti i mišići mogu oslabiti, što povećava rizik od osteoporoze i sarkopenije. Kolagen je dobar izvor aminokiselina koje se lako apsorbiraju u temeljcu od kostiju i mogu pomoći u izgradnji tkiva, mišića i kostiju. U temeljcu od kostiju su također prisutni elektroliti poput kalcija, kalija, natrija i magnezija koji pomažu regulirati rad živaca i mišića, pa čak i sprječavaju grčeve.
Pomaže u regulaciji stresa
Kolagen sadrži aminokiselinu zvanu glicin, koja pomaže u smanjenju stresa, poboljšava mentalnu jasnoću i potiče san. Također, topli napitci djeluju umirujuće, bez obzira na sadržaj glicina.
Doprinosi zdravlje kože
Kolagen je dobar za jačanje elastičnosti kože, čime se smanjuju znakovi starenja poput bora.
Nuspojave konzumacije temeljca od kostiju
Budući da temeljac od kostiju sadrži kalij, natrij, proteine i tekućinu, provjerite sa svojim liječnikom smijete li ga jesti ako imate bolest bubrega.
Kako napraviti temeljac od kostiju?
Iako je priprema vrlo jednostavna, trebat će vam nekoliko sati da ga skuhate tako da bi bilo najbolje pripremiti ga tijekom vikenda ili kada imate slobodan dan.
Sastojci:
- 1.8 kg kostiju govedine, piletine, puretine ili divljači
- 3 žlice jabučnog octa
- 1 iscijeđeni limun
- 2 mrkve, nasjeckane
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana
- 2 lista lovora
- 1 vezica peršina
- 1 žlica soli
- 2 l vode
Priprema:
- Stavite sve sastojke u lonac te ih zalijte vodom.
- Kuhajte šest sati ili više sati (ovisno o veličini kostiju) na visokoj temperaturi.
- Pustite da se ohladi. Cjedilom uklonite krute sastojke.
Vezani sadržaj:
- 10 "kontroverznih" namirnica: U što vjerovati - jesu li na kraju zdrave ili štetne?
- Muči li vas ponekad nadutost u trbuhu? Ovo je 20 namirnica koje će pomoći da je se riješite
- Žgaravica i refluks kiseline: Koje namirnice izbjegavati, a koje će pomoći da ublažite simptome?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345