Trešnja - niskokalorična ljepotica usporava starenje
Lijepa i zdrava
Europljani su u 15. i 16. stoljeću više posezali za svojim "kutijama s mješavinama" nego za službenim liječnikom. Te su kutije sadržavale sjemenke, začine i ljekovite trave izmješane sa šafranom i medom. Među biljnim bogatstvom krila se i koštica trešnje te njezine peteljke. Sastojak njezine koštice sadrži snažne spojeve koji su u većim dozama otrovi, a u manjim uspješno ublažavaju sve vrste bolova, čak i porođajne.
Uvarak od trešnjinih peteljki odavna se koristi kao snažan diuretik koji pomaže kod problema s krvnim tlakom, nakupljanjem tekućine u organizmu i kod bubrežnih oboljenja. U narodnoj medicini koriste se gotovo svi dijelovi trešnjinog drva, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda. Njezine glavne karakteirstike su snažno antiupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje.
Najnovija saznanja moderne znanosti otkrila su neke mehanizme djelovanja tvari kao što su elaginska kiselina, a koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta kemijska tvar smatra se snažnim antioksidansom koji sprječava oštećenje DNK stanice i time umanjuje mogućnosti oboljevanja od raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345