Trešnja - niskokalorična ljepotica usporava starenje
Sirova je najbolja
Iako je trešnja voće koje je zahvalno za spremanje kolača i drugih deserta, najzdravija je i najukusnija sirova. Kada se termički obrađuje, trešnja gubi velik dio svoje arome, boje i slatkoće te postaje manje intenzivan doživljaj za čula. Ona je idealan sastojak baš voćnih salata, lako se čisti, lijepog je oblika i čvrstoće te daje onaj potreban završni izgled veselim kristalnim ili plastičnim prozirnim posudicama.
Kod kupnje treba paziti da je plod crven (što je crveniji, plod je slađi), čvrst i neoštećen. Drugi pokazatelj svježine jesu peteljke koje moraju biti zelene, a nikako tamne ili smeđe. Kako brzo propadaju, najbolje će proći sretnici koji posjeduju poneko trešnjino drvo ili ju mogu kupiti na samoj farmi. Treba se čuvati na hladnom mjestu, pa je u supermarketima kupujte samo iz hladnjaka.
Kod kuće se pohranjuje neoprana u plastičnim vrećicama u hladnjak i čuva dva-tri dana. No, mogu se i zamrznuti za kasniju pripremu u kolačima ili za džem. Trešnje se operu, otkoštiče, osuše i poslože na pladanj na kome se odvojene stave u zamrzivač. Tek kada se takvi plodovi smrznu, oni se prebacuju u vrećicu i pohranjuju u zamrzivaču najviše godinu dana.
Topli savjet: najedite se svježih trešanja dokle god ih ima, a u kasnijim danima odmrzavajte plodove s kojima, uz dašak minulog ljeta, u spravljanju deserata možete pusiti mašti na volju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345