Zašto je peršin proglašen najotrovnijom biljkom?

Zašto je peršin proglašen najotrovnijom biljkom?

Zašto je peršin proglašen najotrovnijom biljkom?
  • Objavljeno: Utorak, 14.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Biljka koju gotovo svakodnevno koristimo u jelima, ove godine izabrana je za najotrovniju. Riječ je o peršinu, popularnom začinu kojemu je titulu dodijelio njemački botanički vrt Wandsbek iz okolice Hamburga.

Već 19. godinu zaredom Wansbek bira otrovnu biljku godine, kako bi upozorio na tu nepoznatu i neočekivanu činjenicu o biljkama koje svakodnevno susrećemo. Tako je otrovnom biljkom 2022. proglašen krumpir, pa je ovo već druga godina zaredom da je neka biljka koju često koristimo u prehrani ponijela ovaj naslov. Ipak, šanse da ćete se otrovati peršinom gotovo su nikakve. Međutim, mnogima nije jasno kako je ova namirnica bogata željezom, vitaminima C i K, uopće povezana s ovakvim pridjevom.

Što je kod peršina otrovno?

Prvo je važno napomenuti da su listovi peršina potpuno bezopasni, ali i puni beta-karotena i folne kiseline te kalcija. Njegova opasnost kreće kada biljka cvjeta.

Peršin je zeljasta biljka iz porodice štitarki. Ona proklija već prve godine nakon sjetve i postaje dragocjeno aromatično bilje u kuhinji. U drugoj godini rasta, stabljika dosegne visinu do 70 cm i razvijaju se cvjetovi skupljeni u cvatove na vrhu stabljike.

Čaška svakog cvjetića skriva sjemenku, a iz sjemenki se dobiva otrovno peršinovo ulje, koje sadrži visoke koncentracije toksina apiola i miristicina. Apiol djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i posebno maternice. Također može izazvati alergijske reakcije i oštetiti jetru i bubrege ako se uzima u velikim dozama. Ipak, lišće peršina ne smije se jesti nakon što biljka procvjeta jer, čak i nakon što cvjetovi izblijede, sadržaj apiola u lišću i stabljici ostaje povećan.

Na drugom mjestu među najotrovnijim biljkama 2023. nalazi se oleander, zatim mak na 3. mjestu i tulipan na 4. mjestu, dok je prošle godine 'pobijedio' krumpir.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije