Zašto je potrebno uzimati probiotičke kulture uz antibiotik?
Svako liječenje antibioticima može ozbiljno narušiti ravnotežu korisnih i štetnih bakterija u crijevima što ubrzo može prouzročiti nove zdravstvene tegobe. Najčešće nuspojave uzimanja antibiotika su probavne smetnje.
Zajednica svih mikroorganizama u crijevima zove se crijevna mikrobiota. Umjesto nas i za nas obavlja puno korisnih zadaća. Pomaže razgraditi hranu koju pojedemo, štiti nas od štetnih tvari i patogena te potiče obnovu stanica i održava crijevnu stjenku čvrstom. Osim toga, utječe na razvoj i rad imunološkog sustava te je zato prijeko potrebna za naše zdravlje.
Zdravu mikrobiotu odlikuje ravnoteža između korisnih i štetnih bakterija. Kao takva uspješno se odupire štetnim vanjskim čimbenicima (neuravnotežena prehrana, stres, infekcije, putovanja, antiibiotici).
Ako su stresni čimbenici prejaki (npr. liječenje antibioticima), njezina se ravnoteža može toliko narušiti da ne može brzo uspostaviti stabilno stanje. U svim takvim situacijama mogu pomoći probiotičke kulture. Probiotičke kulture dakle pomažu održavati stanje ravnoteže i uređenu probavu.
Proljev pri liječenju antibioticima
Tijekom uzimanja antibiotika najčešće su nuspojave probavne smetnje, kao što su proljev, nadutost, slabost i bol u trbuhu. Antibiotici, naime, ne znaju razlikovati korisne i štetne bakterije tako da uz štetne bakterije unište i korisne bakterije u crijevima.
Proljev uzrokovan antibioticima može se pojaviti na početku liječenja ili čak i do osam tjedana nakon završetka liječenja antibioticima i to kod svake treće osobe koja uzima antibiotike.
Dodavanjem probiotičkih kultura može se uspostaviti ravnoteža crijevne mikrobiote.
Probiotici su živi mikroorganizmi, prije svega bakterije mliječne kiseline, koji povoljno djeluju na zdravlje domaćina ako se uzimaju u dovoljnoj količini. Nalaze se u fermentiranim prehrambenim proizvodima, kao što su kefir i jogurt, a mogu se kupiti i u obliku dodataka prehrani. Najpoznatija i preporučena upotreba probiotika je pri probavnim smetnjama, kao što su proljev i nadražena crijeva.
Probiotičke kulture u probavnom sustavu natječu se s bakterijama štetnima za zdravlje, razgrađuju hranu, potiču probavu i pomažu pri očuvanju prirodne otpornosti. Pogrešno je mišljenje da jedna probiotička kultura ima sve gore navedene povoljne učinke jer se one međusobno razlikuju. Neke su uspješnije u borbi protiv štetnih bakterija, druge u poticanju rada probavnog sustava i/ili reguliranju imunološkog sustava. Probiotička kultura može biti učinkovit pomoćnik crijevnoj mikrobioti samo onda ako je pažljivo odabrana, proučena i testirana.
Koji probiotik odabrati?
Istražen je već velik broj sojeva, ali pri liječenju probavnih smetnji najčešće se ističu bakterije roda Lactobacillus i Bifidobacterium te gljivica Saccharomyces boulardii. Svaki soj ima svoje karakteristično djelovanje te se stoga učinci pojedinačnih probiotičkih sojeva ne mogu uopćavati za sve probiotike.
U sprečavanju proljeva koji je posljedica uzimanja antibiotika u kliničkim se ispitivanjima najbolje iskazao soj Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®). Istovremeno uzimanje probiotika koji sadrži soj LGG®, uz liječenje antibioticima smanjuje rizik od proljeva za više od 60 %1. Upotrebom probiotičke kulture možemo i sami pridonijeti bržem oporavku nakon bakterijske infekcije, a prije svega možemo izbjeći neugodne probavne smetnje i povećati mogućnost ozdravljenja antibioticima. Preporučuje se da se probiotička kultura uzima već na početku liječenja antibioticima i nastavi uzimati sve do završetka liječenja antibioticima. Budući da antibiotici mogu negativno utjecati na probiotičke kulture za optimalno djelovanje preporučuje se da antibiotike i probiotičke kulture uzimate u razmaku od barem dva sata.
Pravilna i sigurna upotreba pridonosi boljem rezultatu liječenja, rjeđoj upotrebi antibiotika i smanjenju otpornosti mikroorganizama na antibiotike. Tome pridonosi i istovremena upotreba sigurnih i učinkovitih probiotičkih kultura već od prvog dana uzimanja antiobiotika. Proizvodi Waya® LGG® sadrže dokazanu, mikroenkapsuliranu probiotičku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®).
Više o probiotičkim kulturama Waya možete pronaći na internetskoj stranici www.waya.hr.
1 Vanderhoof JA. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr. 1999 Nov;135(5):564-8
2 Floch MH. etal. Recommendations for probiotics use – 2015 update. J Clin Gastroenterol.2015;49:S69-73.
3 Del Piano M, Carmagnola S, Ballarè M, Sartori M, Orsello M, Balzarini M, Pagliarulo M, Tari R, Anderloni A, Strozzi GP, Mogna L, Sforza F, Capurso L. Is microencapsulation the future of probiotic preparations? The increased efficacy of gastroprotected probiotics. GutMicrobes. 2011;2:120-3
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345